Hlavní obsah

Sportovní videokamera Toshiba Camileo BW10 přežije pád do vody, mráz i horko

Novinky, Tomáš Hort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toshiba Camileo BW10 je malá odolná videokamera, která se hodí do podmínek, kdy si nemůžete být jisti, zda by to vaše běžná kamera vydržela. Díky své odolnosti je vhodná na dovolenou s dětmi či na sportovní výlety, kde spíše než kvalita pořízeného záznamu rozhoduje přežití přístroje.

Článek

Toshiba Camileo BW10 je na trhu dostupná již přes půl roku, proto se o horkou novinku nejedná. Je to však zajímavé zařízení, které zaujme hlavně přežitím pod vodou. Doma či na dovolené lze fotit či natáčet až do dvou hloubkových metrů, aniž bychom museli kameru ukládat do speciálního krytu.

Navíc je velikostně podobná mobilnímu telefonu a umí nahrávat ve Full HD rozlišení 1920 x 1080p při 30 snímcích za sekundu. Na pohled nevypadá vůbec špatně, prodává se ve třech barevných provedeních a její cena se navíc pohybuje okolo nečekaně nízkých 2600 korun. Kvůli všem těmto důvodům se dnes podíváme na Camileo BW10 podrobněji.

Jednoduchost a odolnost především

Zaměření videokamery jsme si již ozřejmili. Účelem je přežití ve stavu funkčním s možností nahrávání v kvalitním rozlišení. Ostatní jde stranou. Kameru si nekoupí ti zákazníci, kteří chtějí pořizovat kvalitní obraz, vyžadují jeho stabilizaci při nahrávání a přejí si co nejvíce možností nastavení.

Přesně taková totiž odolná kamera za dva a půl tisíce není a nemůže být. Pro nenáročné uživatele, kterým stačí tlačítko pro zapnutí a vypnutí nahrávání, je ale ideální. Jedinou otázkou zůstává, kolik toho přežije, když spadne na tvrdou zem. Jisté je, že určitě o něco více než běžný model, protože celý černý kryt je pogumovaný.

Látkový pytlík součástí balení

Krabička, ve které se Toshiba Camileo BW10 nachází, je poměrně velká na to málo, co v ní najdeme. Součástí balení je datový kabel k nabíjení a datovému přenosu s koncovkou microUSB-USB, kabel MiniHDMI na HDMI, ochranný látkový pytlík, poutko, manuál v několika jazycích, záruční list a instalační CD. To vše by se vešlo i do balení poloviční velikosti.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

V balení minikamery najdeme datový a zároveň nabíjecí USB kabel, ochranný látkový pytlík, poutko, CD se softwarem a manuály.

Vrátit se ještě musím k ceně. Ta byla totiž v době vydání na konci minulého roku přes čtyři tisíce korun. Nyní se mění poměrně často ve většině ceníků skokově nahoru a dolů. Běžná a adekvátní cena je okolo 2600 korun, avšak často skočí na týden či dva až na čtyři tisíce korun. Pozor tedy na tuto anomálii.

Nabíjení jen přes USB

Videokamera se nabíjí pouze přes USB kabel, jiný konektor není. Při nabíjení je možné přehrávat data do počítače, avšak není možné natáčet, fotit či prohlížet přímo na kameře. Nabití zcela vybité 700 mAh baterie trvá okolo tří hodin. Při zapnutém displeji a nahrávání vydrží lehce přes hodinu provozu zařízení. Jelikož není baterie integrována a dá se vyndat, je možné dokoupit náhradní.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Toshiba Camileo BW10 má u objektivu integrovánu přisvětlovací LED diodu. Testovací barva kamery byla šedivá.

Velikostně se Camileo BW10 řadí do segmentu minikamer. Její rozměry 107 x 55 x 23 milimetrů jsou velmi podobné mobilním telefonům, jen šířka je o něco větší. Kamera se prodává ve třech barvách předního krytu – šedivé, žluté a světle modré. První jmenovanou barvu jsem měl na testování.

Vodotěsné zpracování

Celé tělo kamery až na přední kryt kolem čočky je z pevného, černě pogumovaného plastu. Zadní strana je rozdělena na dvoupalcový displej v horní části a ovládací tlačítka v části spodní. Na spodním boku zařízení je otvor pro uchycení šroubu ze stativu. Vedle něj je vysunovací kryt, pod kterým najdeme baterii a místo pro SD kartu.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Ve spodní části najdeme vodotěsnou krytku, pod kterou je místo pro baterii a paměťovou SD kartu. Vlastní paměť má kamera jen 34MB.

Podpora je i pro nejnovější SDXC karty až do velikosti 64 GB. 1GB paměti zabere přibližně 10 minut videa v 1080p, dvojnásobek v rozlišení 720p. Kryt je proti samovolnému vysunutí chráněn manuálním uzávěrem. Až s jeho přidržením lze do strany kryt odsunout.

Na pravém boku z čelního pohledu najdeme druhý kryt, taktéž chráněný proti nechtěnému otevření. Pod ním se nachází jediné dva konektory na kameře. Zmiňovaný microUSB a také miniHDMI pro rychlé připojení k monitoru či televizi a přehrávání záznamu přímo z kamery.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Na pravém boku najdeme druhou krytku, pod kterou se nachází konektory microUSB a miniHDMI.

Na levém boku je místo s kovovým uchycením poutka, které najdeme v balení. Vzhledem k malé velikosti kamery se poutko na ruku hodí.

Minimum nastavení

Vzhledem k určení kamery, velikosti a ceně se nedá čekat, že bychom měli velké možností nastavení. A ty opravdu nejsou. Expozice je automatická, vyvážení bílé taktéž. V hlavní nabídce po zmáčknutí tlačítka Menu najdeme zapnutí přední přisvětlovací LED diody, vyhledání obličeje, zobrazení fotografie a poté už jen nastavení hodin, jazyka a výstupu na TV.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Ovládání kamery na zadní straně pod dvoupalcovým displejem je jednoduché.

Tlačítky doprava a doleva můžeme měnit rozlišení snímaného videa (1080p, 720p a VGA 640x480). Po zmáčknutí tlačítka s fotoaparátem přepneme na focení a stejně můžeme změnit i rozlišení pořizovaných fotek. Možnosti rozlišení jsou stejné jako u videa, jen navíc je rozměr 2592 x 1944, tedy 5Mpix fotka. Více možností není.

Kvalita videa a fotek

Ve směru porovnání kvality fotek a videa jsou dvě možnosti. V porovnání se všemi kamerami na trhu je kvalita snímaných médií hodně špatná. Kvalita barev je nízká, rozlišení světlých a tmavých míst špatné. Při maximálním přiblížení pomocí digitálního zoomu (10x) je nutné držet kameru opravdu pevně, aby se obraz neklepal.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Ač mají pořízené fotografie rozlišení 5Mpix, jsou jejich detaily velmi špatné.

Na druhou stranu jsme však v kategorii opravdu levných a odolných kamer a zde je srovnání pro Camileo BW10 o mnoho přívětivější. Ostatně se můžete podívat na přiložené video výrobce z reálného nahrávání na dovolené a z mých fotek v galerii a udělat si obraz sami. Celkově lze říci, že kvalita nahrávání je nízká, ale na dané využití pro mnoho uživatelů dostačující.

Hodnocení a závěr

V dnešním testu jsme si představili levnou a voděodolnou malou kameru Toshiba Camileo BW10. Jedná se o model v cenové hladině okolo 2600 korun, který zaznamenává video ve formátu Full HD a fotky v rozlišení až 5Mpix. Nastavení není v podstatě žádné, vše je automatické. Od toho se odvíjí i kvalita záznamu, která je velmi nízká.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Toshiba Camileo BW10

Vše však nahrazuje cena a odolnost, hlavně vůči vodě. S Camileo BW10 lze natáčet na dovolené či na zahrádce v bazénu, přežít by měla i občasný pád, například po zákroku malého potomka. Hodí se také na sportovní či turistické výpravy, kde hrozí ostatním zařízením újma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám