Hlavní obsah

Projektor Dell dokáže udělat dvoumetrový obraz ze vzdálenosti 50 centimetrů

Novinky, Tomáš Hort

Dell S500wi je projektor, který promítá přes zvětšovací zrcadlo, a proto mu stačí velmi malá projekční vzdálenost k vytvoření velkého obrazu. Umístěním jen 50 centimetrů od projekční plochy dokáže udělat obraz s velikostí úhlopříčky dva metry. Má mnoho konektorů, podporu Wi-Fi i zobrazení 3D.

Článek

Dell S500wi je projektor, který se řadí do třídy business. Je tedy určen hlavně pro firemní zákazníky. Využití by našel ve školách, nebo i nadšenecké domácnosti. Jeho hlavní devizou je tvorba obrazu na velmi krátkou vzdálenost.

Je však dobře vybaven i po stránce komunikace mezi účastníky projekce, k čemuž poslouží hlavně interaktivní pera. Po propojení projektoru s počítačem pomocí USB kabelu je s nimi možno pracovat na zobrazované ploše jako s myší. Je možno jich používat až deset najednou, jedno je přímo v balení.

Vzhledem ke kvalitnímu osazení po stránce konektorové i síťové není cena lidová, ale extrémně vysoká také ne. Dell S500wi vyjde v průměru na 35 tisíc korun.

Pevná konstrukce

Projektor s příslušenstvím (ve sloupku) se nachází v kartonové krabici o rozměrech přibližně 50x50x30 centimetrů. Rozměry samotného zařízení jsou přibližně 33x42x19 centimetrů, váha je okolo sedmi kil. Projektor je z vrchní strany z bílého pevného plastu.

Umístění  projektoru je možné jak na stůl, tak vzhůru nohama na stěnu. Pro montáž na stěnu se prodává za přibližně tři tisíce korun posuvný úchyt.

Velký obraz ze 40 centimetrů

Instalace a funkční zapnutí je velmi jednoduché. Stačí pouze propojit jeden z obrazových vstupů s počítačem, notebookem či jiným přehrávačem a zapojit projektor do zásuvky. Pokud položíme přístroj na stůl a přisuneme ho zcela ke zdi, je vzdálenost mezi zrcadlem a zdí přibližně 40 centimetrů.

Z této vzdálenosti se utvoří obraz v nativním rozlišení 1280x800 o šířce přibližně 120 centimetrů. Film s titulky či projekci s běžně velkými písmeny lze v tomto případě sledovat ze vzdálenosti okolo tří až čtyř metrů. U lampy nechybí ani manuální ostření.

Maximální obraz má 2,5 metru

Maximální velikost obrazu s kvalitním zaostřením může být v úhlopříčce až 100 palců, což je něco přes dva a půl metru. Této velikosti se dosáhne ze vzdálenosti jen 66 centimetrů od zdi.

Projektor podporuje i moderní promítání ve 3D. Pro tento případ je však potřeba podpora počítačového hardwaru (grafické karty) a také zdroje (filmu, hry). Maximální jas je výrobcem udáván v hodnotě 3200 ANSI lumenů, což je poměrně hodně. Reálně stačí mít pro dobrou viditelnost obrazu v místnosti šero.

Mnoho konektorů chrání kryt

V balení najdeme i umělohmotný kryt na oblast okolo mnoha použitelných konektorů. Z důležitých zmíním dva obrazové D-Sub porty a jeden HDMI, nechybí ani kompozitní video konektor RCA a S-Video. Projektor je možné ovládat též síťově díky konektoru RJ-45 (LAN) nebo přes Wi-fi.

Dále najdeme také USB vstupy či zvukové jack konektory pro reproduktory či mikrofon. Samotný projektor má v sobě zabudované dva pětiwattové reproduktory, které dokáží zprostředkovat základní zvuk pro prezentaci, na filmy už tak vhodné nejsou.

Vyzařování tepla

Při testování v domácích podmínkách si lze všimnout, že projektor vyfukuje poměrně hodně teplého vzduchu. To je způsobeno spotřebou zařízení, která je až kolem 300 wattů. Výfuk však není nijak hlasitý. Lampa uvnitř je od společnosti Philips a její životnost by měla být okolo 2500 hodin.

Kvalita obrazu je velmi dobrá. Obraz je ostrý a jasný. Pro někoho však může být omezení na zmiňovaný maximální rozměr obrazu 2,5 metru málo.

Hodnocení a závěr

Dnes jsme si podrobněji představili projektor Dell S500wi. Jeho hlavní předností je velmi krátká projekční vzdálenost okolo půl metru, při které dokáže udělat kvalitní obraz o úhlopříčce až 2,5 metru. Výhodou navíc je možnost použití interaktivního pera bez dotykového panelu, tedy ukazováním přímo na projekci.

Projektor má mnoho využitelných konektorů i s obrazovými D-Sub a HDMI. Zařízení je určeno hlavně pro firemní sféru, pro běžné uživatele je proto nedostatkem vyšší cena i s možným dokoupením držáku na zeď. Velikost obrazu 2,5 metru nemusí také všem stačit. Celkově se však jedná o velmi zajímavý model projektoru s neobvykle krátkou zobrazovací vzdáleností a kvalitním jasným obrazem.

Příslušenství projektoru

Napájecí kabel

Kabel VGA

Kabel USB (USB-A do USB-B)

2m kabel mini USB

5m kabel mini USB

Interaktivní pero

Poutko na zápěstí

Disk CD se softwarem

Dálkové ovládání

Kryt kabelů

Dve baterie AA

Uživatelský návod a dokumentace na disku CD

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám