Hlavní obsah

Odolný a rychlý externí disk od Kingstonu přežije pády i úmorná vedra

Novinky, Tomáš Hort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychlost a odolnost, to jsou hlavní vlastnosti externího SSD disku HyperX Max od společnosti Kingston. Připojuje se přes nejnovější rozhraní USB 3.0 a jeho tělo je z hliníku. Při práci mu nevadí pády, ani úmorná vedra. Řadí se k 2,5“ externím diskům, ale je ve všech ohledech o dost jiný než běžné plotnové externí disky.

Článek

Rozvoj SSD disků, jakožto disků bez pohyblivých částí, se již nedá zastavit. Jsou odolnější, rychlejší, mají lepší provozní vlastnosti. Už jen velikost a cena zachraňuje běžné plotnové disky, aby neskončily v propadlišti technologických dějin.

Společnost Kingston vydala externí pevné SSD disky s názvem HyperX Max, které mají zaujmout hlavně odolností a vysokou rychlostí přenosu dat. Zmiňovaná vysoká rychlost u externího disku není zase tak nutná, ale odolnost je více než důležitá. Známe to všichni. Ač se snažíme chránit své mobilní telefony či jiná zařízení, stejně nám občas upadnou. V případě plotnových disků pak bývá takový stav fatální.

Pěkné modré HyperX provedení

Pevný disk HyperX Max je zabalen v modro bílé krabičce s červeným logem Kingstonu. Hned na čelní straně vidíme informaci o přenosových rychlostech 195MB/s pro čtení a 160MB/s pro zápis. To jsou velmi slušné hodnoty. I díky tomu může výrobce externí disk zařadit do série HyperX, která je vždy určena pro prémiové produkty Kingstonu.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Jediným konektorem vystupujícím z boxu je USB 3.0-B konektor na levém boku.

Uvnitř krabičky se nachází pouze externí SSD disk a datový USB 3.0 kabel. Ten je na rozdíl od běžných USB 2.0 kabelů o něco širší a má částečně modrý konektor. Jeden konec kabelu má běžný USB konektor pro zapojení do počítače, druhý konec je USB 3.0-B female konektor pro připojení k externímu disku.

Kompatibilita s USB 2.0

Konektor USB 3.0 je zpětně kompatibilní s USB 2.0, který je však výrazně pomalejší. Pro představu - s USB 2.0 je strop pro rychlost datového přenosu okolo 30 MB/s, přičemž s USB 3.0 lze přenášet data rychlostí ve stovkách MB/s. Zda jsme připojeni přes USB 2.0 nebo 3.0 poznáme podle Dual LED diody. Pokud svítí modře, jede přenos dat přes USB 3.0, pokud zeleně, je disk připojen přes USB 2.0.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Detailní pohled na konektory přiloženého USB 3.0 kabelu.

Mimo USB konektoru a duální LED diody najdeme na boxu disku kovově vroubkované logo HyperX Max 3.0, pod ním datovou velikost modelu a také nápis Kingston. Náš testovaný model měl velikost 64GB. Na spodní straně boxu disku jsou čtyři gumové podložky a specifikační štítek. Velikost celého boxu je 7,3 x 11,9 centimetru, šířka je pouhých 1,2 centimetru.

Pevný hliníkový box

Základní deska SSD disku s paměťovými NAND flash MLC čipy je uložena v modrém hliníkovém boxu. Odolnost externího SSD disku HyperX Max je i díky němu velká. Teoreticky by měl disk vydržet i přejetí autem, na to se však spoléhat vždy nedá.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Na spodní straně boxu jsou čtyři gumové podložky a specifikační štítek.

Zajímavostí je, jak Kingston vyřešil konektorové připojení disku. Uvnitř boxu je totiž běžný SATA 3Gbps SSD disk, což se pozná (pokud nebudeme box rozebírat) ze specifikačních informací v diagnostických programech. Aby se přemostilo připojení ze SATA na USB, je uvnitř na SATA datový a napájecí konektor nasazena redukce na USB.

Specifikace

Uvnitř SSD disku se nachází řadič Toshiba, který najdeme také v interních SSD discích Kingston V 100 Series. Paměťové NAND flash MLC čipy jsou taktéž od Toshiby. Je proto viditelné, že SSD disk v boxu nebude o nic jiný než interní Kingston SSDNow V 100 Series 64GB.

Kingston HyperX Max 64GB
Druh diskuexterní, SSD
Velikost disku2,5"
RozhraníUSB 3.0 (USB 2.0)
Velikost disku64GB
Typ flash pamětiMLC
Speciální funkceS.M.A.R.T.
Rychlost čteníaž 195 MB/s
Rychlost zápisuaž 160 MB/s
Rozměry119 x 73 x 12 mm
Váha118 gramů
Záruka3 roky
Cenaokolo 3550 Kč

Ve specifikacích vidíme všechny údaje utříděné. HyperX Max má záruku tři roky a jeho cena je nyní okolo 3550 korun u 64GB verze. Vyrábí se také ve větších velikostech 128GB a 256GB. Podporována je funkce S.M.A.R.T., která může případně informovat o možných problémech SSD disku dříve, než k nim dojde.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Porovnání velikosti mezi externím SSD diskem Kingston HyperX Max 64GB a běžným DVD diskem

I při zapojení k počítači se systémem Windows 7 však nefunguje funkce TRIM, ač samotný SSD disk uvnitř boxu ji umí. Je to z toho důvodu, že TRIM nefunguje přes rozhraní USB. SSD disk má však poměrně kvalitní funkce Garbage Collection, což by při běžném využití na zálohu dat mělo zabránit snižování přenosových rychlostí.

Testy

Zda dosahuje externí SSD disk HyperX Max přenosových rychlostí stanovených výrobcem, se dozvíme v několika testech. Zatížením také zjistíme, jak moc a zda vůbec se disk zahřívá. K testování jsem zvolil základní programy, které jsou známé a veřejně dostupné pro každého i na porovnání. Výsledky záleží také na testovací sestavě, resp. na řadiči USB 3.0, který obsahuje základní deska.

Testovací sestava
ProcesorAMD Phenom II X6 1100T (3,3GHz)
Základní deskaAsus Crosshair IV Formula - AMD 890FX
Operační pamětiKingston HyperX T1 DDR3 3x2GB 1600MHz
Pevný diskKingston SSDNow 128GB V Series
Grafická kartaAMD Radeon HD 6950 2GB
ZdrojCorsair HX750 - 750W
Operační systémWindows 7 64-bit HP

Jelikož jsem zatím jiný externí SSD disk či jiný 2,5“ externí disk netestoval, použil jsem na porovnání s naměřenými hodnotami alespoň výsledky dvou běžných interních disků z minulých testů – jednoho SSD a druhého plotnového disku. Porovnání rychlostí při zapojení přes USB 2.0 nemá smysl, neboť hodnoty jsou extrémně nízké a i při sekvenčním čtení se data nepřenáší rychleji než zmiňovaných přibližně 32 MB/s.

Testovací programKingston HyperX Max 64GB (USB 3.0)Team Xtreem S1 60GB (SATA II)Samsung F3 500GB (SATA II)
CrystalDiskMark 3.0 - sekv. čtení180,6 MB/s262,4 MB/s127,6 MB/s
CrystalDiskMark 3.0 - sekv. zápis167,2 MB/s248,1 MB/s124,7 MB/s
CrystalDiskMark 3.0 - čtení 4KB15,1 MB/s21,3 MB/s0,6 MB/s
CrystalDiskMark 3.0 - zápis 4KB19,4 MB/s57,4 MB/s1,2 MB/s
HDTune 4.60 - přístupová doba0,3 ms0,1 ms13,1 ms
ATTO Disk Bench - čtení 1MB185,1 MB/s278,2 MB/s138,5 MB/s
ATTO Disk Bench - zápis 1MB163,7 MB/s260,7 MB/s141,2 MB/s

Výsledky jsou velmi dobré. Sekvenční čtení je o pár MB/s horší než specifikační, ale zápis je nad 160MB/s v obou benchmarcích. Obrázky přímo s výsledky v jednotlivých programech spolu s výsledky v dalších testovacích nástrojích najdete v galerii článku.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Výsledky testu v programu CrystalDiskMark 3.0 x64.

Spotřeba HyperX Max je dle výrobce okolo 4,5 W, což je poměrně dobré, ne však nejlepší oproti běžným SSD diskům, z nichž některé se pohybují i v oblastech kolem dvou wattů. Provozní vlastnosti jsou na úrovni běžných SSD disků, bez hluku a jen s minimálním zahříváním.

Hodnocení a závěr

V dnešním testu jsme si ukázali externí pevný SSD disk Kingston HyperX Max 64GB. Jedná se o hodně odolný a rychlý externí disk, který stejně jako všechny ostatní SSD disky zaostává nad běžnými plotnovými modely pouze v ceně a velikosti. V oblasti externích disků je však hodně důležitá odolnost, která je oproti plotnovým diskům zcela jinde. Tomuto externímu disku jen tak nějaký pád na zem vadit nebude.

Foto: Novinky

Externí SSD disk Kingston HyperX Max 64GB s datovým USB 3.0 kabelem

Rychlosti přenosu dat jsou do nedávné doby (než bylo představeno rozhraní USB 3.0) na externí disk nevídané a samotný přenos větších souborů urychlí o minuty. Nutností je samozřejmě podpora USB 3.0 ze strany vašeho počítače. Pokud tedy nebudeme koukat na Kingston HyperX Max z pohledu ceny a velikosti, ale z pohledu technologie a přesně daného využití s důrazem na odolnost, jedná se o velmi zajímavou volbu externího datového řešení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám