Hlavní obsah

Nejlepší vychytávky pro letní radovánky

Digitální fotoaparát nebo satelitní navigaci považuje většina turistů v dnešní době již za neodmyslitelnou součást výbavy na dovolenou. Existuje ale celá řada dalších pomocníků, kteří dokážou cestu zpříjemnit a usnadnit.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Před pár lety by jen málokoho napadlo brát si s sebou na dovolenou počítač. To se ale změnilo s příchodem levných netbooků. Jejich pořizovací cena startuje už na hranici šesti tisíc korun. Notebooky přitom stojí dvakrát tolik.

Proti velkým přenosným počítačům jsou netbooky navíc velice kompaktní. Jejich výkon dostačuje na brouzdání po internetu, psaní e-mailů i sledování filmů. Jedinou vadou na kráse je absence optické mechaniky, tu je nutné připojit externě přes USB konektor.

Vhod může na dovolené přijít také počítačový tablet, který zabere v kufru ještě méně místa než netbook. Pracovat je na něm možné přitom stejně jako na laptopech. Navíc na baterii vydrží pracovat klidně i třikrát delší dobu, některé modely i přes deset hodin denně.

Nezapomenutelné momentky

Neodmyslitelným doplňkem na dovolené je digitální fotoaparát. Výhodu mají nejmenší kompakty, protože se snadno vejdou do každé kapsy a na cestách nejsou velkou přítěží. Nejnovější modely se navíc kvalitou svých snímků přibližují i profesionálním zrcadlovkám. Samozřejmostí je u nich možnost natáčení videa, a to zpravidla i ve vysokém rozlišení. Vedle klasických modelů se vyrábějí také extrémně odolné přístroje, kterým nevadí písek, prach ani voda. Aniž by se poškodily, je s nimi možné fotografovat na plážích, horách i v poušti.

Přijít vhod některým uživatelům mohou i videokamery. Jednotlivé modely se od sebe liší především kvalitou záznamu. O tom rozhoduje především typ snímače, jehož pomocí je obraz zachycován. Základní modely jsou vybaveny takzvaným CMOS snímačem. Jejich výhodou je především nízká cena – takové kamery stojí jen pár tisíc korun. Problémy jim ale dělá především natáčení při horších světelných podmínkách.

Pokročilejší modely pracují s CCD senzorem. Ten proti technologii CMOS nabízí věrnější podání barev, díky čemuž natočené video více odpovídá realitě. Ceny těchto kamer začínají už na čtyřech tisících korun. Stejnou kvalitu obrazu slibují MOS snímače. Nejlepší obraz nabízejí poloprofesionální přístroje, které jsou vybaveny hned několika CCD nebo MOS senzory. Jejich cena se však pohybuje v řádech několika desítek tisíc.

Osobní rádce na cestách

Ideálním společníkem na cesty jsou satelitní GPS navigace. Kromě klasických automobilových modelů, které jsou připevněny na čelním skle, stojí za povšimnutí také kompaktní turistické přístroje. Ty mají podrobně zakresleny všechny pěší trasy – dokážou navigovat jak ve městě, tak na polních a lesních cestách.

Pro cyklisty jsou určeny speciální outdoorové navigace, které odolají prachu i dešti. Díky speciální konstrukci jim navíc nevadí ani pád z větší výšky.

Pro co nejpřesnější orientaci je nutné navigační přístroje pravidelně aktualizovat. Výrobci aktualizují mapové podklady zpravidla čtyřikrát do roka, tak jak je sami berou od kartografů. Pokyny pro aktualizaci jsou umístěny na internetových stránkách jednotlivých výrobců.

Genius G-Shot HD500: cena na prvním místě

Jednou z nejlevnějších kamer na tuzemském trhu je model Genius G-Shot HD500. Pořídit ji je možné už za necelé dva tisíce korun. Je schopna natáčet videa v rozlišení 1280 × 720 obrazových bodů při 30 snímcích za sekundu. Ve stejném rozlišení dokáže přístroj vytvářet i klasické fotografie.

Foto: Novinky

Genius G-Shot HD500

Uvnitř přístroje je pětimegapixelový CMOS snímač. Přístroj má problémy se zachytáváním obrazu při horších světelných podmínkách, kdy je video kostičkované a má plno obrazových chyb. Ostření videokamery Genius G-Shot HD500 je navíc poměrně pomalé, což se při rychlejších přechodech projevuje rozmazaným obrazem.

  • Klady: nízká cena
  • Zápory: kvalita videa za horších světelných podmínek
  • Cena: 1700 Kč

HTC Flyer: pan dokonalý

Tablet HTC Flyer má širokoúhlý sedmipalcový displej s rozlišením 1024 × 600 obrazových bodů. Vybaven je procesorem Qualcomm s frekvencí 1,5 GHz, který má k dispozici 1 GB operační paměti. Vestavěná paměť dosahuje kapacity 32 GB, navíc ji je možné rozšířit pomocí paměťových karet typu SD.

Foto: Novinky

HTC Flyer

HTC Flyer je jedním z prvních tabletů, který má plně integrovanou herní službu OnLive. Ta umožňuje hrát nové počítačové hry i na méně výkonném hardwaru. Přímo na novince si tak budete moci zahrát výkonnostně náročné tituly, jako je Assassin’s Creed II, NBA 2K11 nebo Lego Batman. Ve výbavě tabletu nechybí Bluetooth, WiFi či GPS. Tablet pracuje pod operačním systémem Android.

  • Klady: kompaktní rozměry
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 15 500 Kč

Lenovo IdeaPad S10: netbook s dotykovým displejem

Netbook od Lenova sází na popularitu počítačových tabletů. Je totiž vybaven 10,1palcovým displejem s rozlišením 1024 × 600 obrazových bodů, který je možné ovládat prstem nebo na něj psát speciálním perem.

Foto: Novinky

Lenovo IdeaPad S10

Monitor je k netbooku připojen prostřednictvím speciálního otočného pantu. Ten umožňuje zavřít miniaturní přenosný počítač tak, aby byl displej navrchu. Pak je přístroj takřka k nerozeznání od tabletů. V technických parametrech se IdeaPad S10 nijak výrazně neliší od konkurenčních netbooků. Je vybaven 1,8GHz procesorem Intel Atom, 2 GB operační paměti, vestavěným grafickým čipem Intel GMA 3150 a 250GB pevným diskem.

  • Klady: dotykový displej zefektivňuje ovládání počítače
  • Zápory: otočný kloub může být při pádu náchylnější na poškození
  • Cena: 8000 Kč

Panasonic DMC-TZ20: praktický kompakt na cesty

Do kategorie ultrazoomů patří fotoaparát Panasonic DMCTZ20, který nabízí rozlišení 14,1 megapixelu a 16násobný optický zoom. V kombinaci s digitálním přiblížením dokonce dokáže předmět přiblížit až 21krát, což je na přístroj se šířkou 30 milimetrů poměrně dobrý výsledek.

Foto: Novinky

Panasonic DMC-TZ20

Přístroj dokáže samozřejmě také natáčet videa, a to dokonce i ve Full HD rozlišení. Vyzdvihnout si zaslouží také možnost vytvářet 3D fotografie bez jakéhokoliv dalšího příslušenství či vestavěný GPS čip, který dokáže k pořízeným snímkům automaticky přiřadit data o poloze.

  • Klady: vysoká hodnota přiblížení i při kompaktních rozměrech fotoaparátu
  • Zápory: nižší výdrž baterie
  • Cena: 9000 Kč

Garmin GPSMAP 62st: pro milovníky adrenalinu

Navigace GPSMAP 62st je určena pro adrenalin milující dobrodruhy. Spadá totiž do kategorie outdoorových přístrojů, které jsou odolnější proti prachu, vodě i pádům. Určena je především pro pěší turistiku, cyklistiku a geocaching. Přístroj je díky externí anténě schopný přijímat GPS signál i za zhoršených podmínek.

Foto: Novinky

Garmin GPSMAP 62st

Uvnitř zařízení je uložena mapa celého světa. Podrobně je zde v měřítku 1:100 000 zakresleno celkem 33 zemí Evropy, Česká republika dokonce ještě čtyřikrát podrobněji (měřítko 1:25 000). Zajímavá je také funkce elektronického kompasu.

  • Klady: extrémně odolné tělo, na baterii vydrží pracovat rekordních 20 hodin
  • Zápory: dotykový displej by Garminu slušel více
  • Cena: 9500 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám