Hlavní obsah

Wireless Desktop 2000 – bezdrátový set umí šifrovat přenášená data

Novinky, Tomáš Hort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft uvedla na trh novinku v podobě bezdrátového setu Wireless Desktop 2000, který zahrnuje myš s Bluetrack senzorem a klávesnici se 128-bitovým AES šifrováním dat. Každé zmáčknutí klávesy je zakódováno, posláno směrem k přijímači a nehrozí tak odcizení vaší komunikace či hesel.

Článek

Společnost Microsoft je na trhu počítačových periferií jedním z předních výrobců. Její produkty patří u nás k těm nejprodávanějším, stejně jako konkurenční periferie od Logitech či Genius.

Microsoft na trh v letních měsících přinese mnoho novinek, mezi kterými je i bezdrátový set Wireless Desktop 2000. Na ten se dnes podíváme podrobněji.

Krycí jméno Protector

Krádeže dat, hesel a dalších důvěrných údajů se na internetu řeší často. Poměrně málo rozšířenou informací je však fakt, že zjišťovat důvěrné informace lze i přes bezdrátovou komunikaci periferií se samotným počítačem.

Například v roce 2007 dokázala jedna bezpečnostní firma přijít na to, jak získat data z bezdrátového přenosu mezi klávesnicí a přijímačem, který je v USB portu počítače. Vše, co uživatel napsal, šlo dešifrovat a získat tak důvěrná data o něm.

Microsoft se na tuto situaci zaměřil a do prodeje nyní dává klávesnici v setu Wireless Desktop 2000. Ta odesílaná data šifruje pomocí 128-bit AES kódování. Díky tomu dostal nový bezdrátový set jméno Protector.

Návrat k většímu přijímači

Uvnitř podlouhlé červenobílé krabice najdeme klávesnici, myš, dvě AA baterie pro napájení myši a dvě AAA baterie pro napájení klávesnice. Nechybí manuál v češtině a instalační CD.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Příslušenství setu Microsoft Wireless Desktop 2000. Nechybí instalační CD ani baterie pro napájení periferií.

Malým překvapením je přijímač, který není ve verzi mini či micro. Má okolo čtyř centimetrů (i s USB koncovkou) a řadí se tak v dnešní době mezi větší moduly. Důvodem je potřeba většího čipu pro dešifrování přenášených dat a tím i větší základní desky.

Slušná bezdrátová myš s Bluetrack senzorem 

Celý set se teprve v těchto dnech dostává na sklady dodavatelů. Víme však, že jeho cena bude okolo 800 korun. To není moc na to, že dostaneme hned dvě bezdrátové periferie. První je myš, která je velmi podobná drátové Comfort Mouse 4500.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Bezdrátová myš s Bluetrack senzorem je povedená. Je jednoduchá, ale kvalitní.

Je z černého plastu, po bočních stranách příjemně pogumovaná. Její tvar je vejcovitý. Po zasunutí dvou AA baterií je její váha ideální a díky kvalitním podložkám pěkně klouže i po hrubších stolech. Senzor vydává modré světlo, použita je technologie Bluetrack. Snímání pohybů je přesné.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Na spodní straně myši je modrý Bluetrack senzor, tlačítko pro zapnutí myši i výlisek pro uchycení USB přijímače.

Myš má tři tlačítka. Dvě hlavní a jedno ve scrollovacím kolečku. To je bezodporové, díky tomu je například posouvání webových stránek plynulé. Celkově lze myš ohodnotit velmi kladně. Za svou cenu rozhodně neurazí a pro běžné uživatele počítače plně postačí.

Multimediální klávesnice s šifrováním dat

Druhou součástí setu je multimediální klávesnice s opěrkou pod ruce. Je také bezdrátová a společně s myší má jeden přijímač. Data mezi klávesnicí a přijímačem jsem kódovaná, což je popsáno na začátku článku.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Microsoft Wireless Desktop Keyboard 2000

Jedná se o elegantní černý model s lesklými plasty po stranách. Ve spodu je podložka pod ruce z měkčeného plastu, jejíž plocha je vrásněná kosočtverci podobnými bulánkům. Na vrchní straně je 15 multimediálních kláves, které zahrnují například ovládání zvuku či klávesy pro rychlé spuštění často používaných programů.

Na psaní si chce zvyknout

Bezdrátové myši se nedalo vytknout nic, ovšem u klávesnice už tomu tak není. Podložka po ruce je příjemná, nastavitelné multimediální klávesy užitečné, ovšem psaní na klávesnici tak komfortní není. Je to hlavně z důvodu jejich seskupení blízko sebe spolu s jejich střední výškou a zaoblením.

Řady kláves s písmeny jsou totiž o něco málo pod úrovní ostatních, přičemž prostřední řada je nejhlouběji. Jedná se sice maximálně o milimetr, ale vzhledem k tomu, že klávesy mají střední zdvih, při psaní dochází k mačkání těch kláves, které jsou o trochu více vystouplé. To nevyhovuje hlavně těm, kteří píší s více položenýma rukama a netrefují klávesy zcela ze shora.

Malé klávesy ESC a Fx

Pod multimediálními klávesami je řada, ve které jsou hlavně tlačítka Escape a F1 až F12. Aby nebyla klávesnice tak vysoká, zvolil výrobce malou velikost těchto kláves. Pro běžného uživatele je to však nepřirozené. Nejsou to totiž klávesy s klasickým stiskem, jako všechny ostatní. Kdo tak hodně používá tato tlačítka a je zvyklý na větší klasická, nadšen nebude.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Horní řada kláves je multimediální, pod nimi jsou zmenšené klávesy Esc a F1 až F12.

Šťastnější volbou by byly menší multimediální klávesy a větší Esc a Fx. Všechny tyto popisované nedostatky mohou být subjektivní. Popisuji jen to, co mi nepřišlo vhodné. Je však možné, že jinému uživateli takové poskládání a velikosti kláves budou naopak vyhovovat.

USB přijímač se neztratí

Ve spodní části klávesnice jsou gumové podložky, ve vrchní části dvě vysunovací nožičky pro větší sklon klávesnice směrem k rukám. Ve spodní části je kryt, pod kterým najdeme místa na dvě AAA baterie a také úložný prostor na USB přijímač pro případ přesunu.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Na zadní straně klávesnice je pod krytem místo na dvě napájecí AAA baterie a také na USB přijímač.

Materiálovému zpracování myši i klávesnice se nedá nic vytknout. Plasty jsou pevné a vše lícuje jak má.

Hodnocení a závěr

V dnešním testu jsme si představili bezdrátový set klávesnice a myši Microsoft Wireless Desktop 2000. Výrobek je novinkou, která teprve přichází na trh. Cena setu by se měla běžně pohybovat okolo 800 korun, což je velmi slušné.

Materiálové zpracování obou periferií je velmi dobré. Myš je jednoduchá, ale kvalitní. Má tři tlačítka a bezodporové kolečko, napájí se dvěma AA bateriemi. Dobře klouže i po hrubších površích a senzor snímá precizně. Nedá se jí nic vytknout.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Microsoft Wireless Desktop 2000

Klávesnice je multimediální a esteticky povedená. Klávesy mají střední zdvih, jsou pěkně měkké, ale poskládané hodně blízko sebe. Psaní vzhledem k lehkému prohnutí kláves dovnitř není ideální. Osobně se mi nelíbí ani malé klávesy Esc a F1 až F12. Bezdrátový přenos do počítače je šifrován, takže data není možné zcizit.

Celkově je bezdrátový set spojením výborné myši a ne moc obvyklé multimediální klávesnice, na kterou si ne všichni budou lehce zvykat. Má své speciality, které mohou někomu vyhovovat, někomu ne. Osobně bych volil spíše nižší zdvih kláves bez ergonomického nahnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám