Hlavní obsah

Nejlepší fotoaparáty na letní dovolenou

Novinky, mif, hlw

Doba letních dovolených se nezadržitelně blíží. Toho si jsou vědomi i obchodníci, kteří rozjeli masivní reklamní kampaně na podporu prodeje. Ale není všechno zlato, co se třpytí. Poradíme, jak akčním nabídkám nenaletět a který fotoaparát vybrat.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Prvním hlediskem výběru často bývá rozlišení, které je dáno v jednotkách megapixelů, tj. miliónech obrazových bodů. Obchodníci nám často tvrdí, že čím více megapixelů, tím lépe.

Desetimegapixelový fotoaparát ale nemusí hned fotografovat lépe než čtyřmegapixelový. Pro tisk fotografie 10 x 15 cm nám bohatě postačí rozlišení dva megapixely. Díky většímu rozlišení můžeme dělat z fotografií výřezy a zvětšeniny, ale zároveň si za něj musíme připlatit.

Ten umí to a ten zas tohle

Pro větší přehlednost rozdělujeme fotoaparáty do několika kategorií. Nejrozšířenější jsou na trhu takzvané kompakty, jejichž název byl odvozen od „kompaktních“ rozměrů. Oblibu si tyto přístroje vysloužily právě díky drobným rozměrům, kvůli nimž se vejdou na cestách do každé kapsy. Řada uživatelů kompaktům často vytýká horší kvalitu fotografií proti pokročilejším přístrojům. Většina dnešních kompaktů však už dělá tak povedené snímky, že v rodinných fotoalbech rozhodně ostudu neudělají.

Pro náročnější uživatele jsou určeny takzvané ultrazoomy, které nabízejí neuvěřitelné přiblížení. Zatímco obyčejné kompakty dokážou fotografovaný předmět přiblížit většinou čtyřikrát, ultrazoomy až 30krát.

Rozeznáváme zoom (přiblížení) digitální a optický. Digitální nám obraz přiblíží tím, že zvětší jednotlivé pixely obrazu. Proti tomu optický nám fyzicky obraz opravdu přiblíží. Z toho vyplývá, že optický zoom nezhoršuje kvalitu obrazu, jako je tomu u digitálního. Někteří obchodníci často kategorie přiblížení nerozlišují a zbytečně tak matou zákazníka. Proti kompaktům vybavují výrobci fotoaparáty s vysokým přiblížením možností natáčet videa ve vysokém rozlišení. Všechny ostatní součástky, a tudíž i kvalitu snímků mají ale obě kategorie stejné. Nejlevnější kompakt je možné pořídit už za tisíc korun. Ceny ultrazoomů startují na 4000 Kč, pokročilejší modely vyjdou na deset tisíc korun.

Nejnáročnější uživatelé upřednostní digitální zrcadlovky, které dokážou ze všech kategorií pořídit nejlepší fotografie – jsou téměř vždy ostré a věrně kopírují barevné proporce zachyceného objektu.

Snímky navíc mají daleko méně obrazových chyb ve srovnání s kompakty a ultrazoomy. Velkou výhodou je také možnost měnit objektivy. Na fotografování interiéru, detailního pohledu nebo rodinné snímky se totiž vždy hodí jiný objektiv. Ceny zrcadlovek startují na 10 000 Kč, nejlepší modely stojí klidně i sto tisíc.

Prémiové funkce přijdou vhod

Některé nové fotoaparáty mají navíc prémiové funkce. Řeč je například o vestavěném GPS modulu, který dokáže k snímkům přiřadit i data o poloze. V počítači se pak mohou zobrazovat přehledně na mapě.

Šikovná je také podpora wi-fi sítí, díky kterým se fotoaparát dokáže připojit na internet. S jeho pomocí pak ukládá fotografie přímo do počítače nebo na web. Některé modely jsou pro změnu vybaveny dotykovými displeji, které přijdou vhod hlavně při ostření – stačí na displeji kliknout na místo, kde má přístroj zaostřit.

Někteří výrobci zase sázejí na 3D obraz. Aby byl přístroj schopen vytvořit trojrozměrný vjem, je vybaven dvěma totožnými objektivy, které zachycují fotografovaný předmět ze dvou různých úhlů – stejně jako kdybyste se na něj přímo dívali. Tyto přístroje navíc dovedou natáčet také trojrozměrná videa. Pořízený materiál si je možné přímo po vyfotografování prohlédnout díky vestavěnému 3D displeji.

Nikon D3100: šikovná zrcadlovka

Digitální zrcadlovka Nikon D3100 cílí především na amatérské a poloprofesionální fotografy. Její hlavní předností je velice jednoduché a intuitivní ovládání, se kterým si poradí i méně zkušení uživatelé. Novinka je vybavena CMOS snímačem s rozlišením 14,2 megapixelu.

Foto: Novinky

Nikon D3100

Samozřejmostí je už v dnešní době možnost natáčet video ve vysokém rozlišení. Pořízené snímky je možné prohlížet na LCD displeji s úhlopříčkou tři palce. Fotoaparát je možné připojit také k televizoru prostřednictvím konektoru HDMI. I přes relativně nízkou pořizovací cenu je dodáván se základním objektivem. Standardně jsou totiž digitální zrcadlovky prodávány bez něj.

  • Klady: poměr cena/kvalita
  • Zápory: displej zrcadlovky je na slunci hůře viditelný
  • Cena: 12 000 Kč

Canon PowerShot D10: nezničitelný fotoaparát

Fotoaparát PowerShot D10 od společnosti Canon není na trhu žádným nováčkem, přesto stále budí zájem zákazníků – odolnější přístroj byste ale na trhu hledali jen velice těžko. Díky mimořádně pevné konstrukci odolá nárazům, chladu i prachu a dokáže fotografovat i pod vodou.

Foto: Novinky

Canon D10

Fotoaparát má rozlišení 12,1 MPix, trojnásobný optický zoom a citlivost ISO až 1600. Snímky je možné zobrazovat na displeji s úhlopříčkou 2,5 palce a 230 tisíci body. Tělo fotoaparátu má ergonomický tvar, díky čemuž přesně padne do ruky a dovolí konečky prstů intuitivně ovládat hlavní funkce pomocí vhodně umístěných tlačítek. Přístroj má rozměry 103 x 67 x 49 milimetrů a hmotnost 190 gramů.

  • Klady: pod vodou vytváří poměrně kvalitní snímky
  • Zápory: vyšší hmotnost kvůli robustnější konstrukci
  • Cena: 5000 Kč

Panasonic DMC-TZ20: malý, ale šikovný

Do kategorie ultrazoomů patří fotoaparát Panasonic DMCTZ20, který nabízí rozlišení 14,1 megapixelu a 16násobný optický zoom. V kombinaci s digitálním přiblížením dokonce dokáže předmět přiblížit až 21krát, což je na přístroj se šířkou 30 milimetrů poměrně dobrý výsledek. Přístroj dokáže samozřejmě také natáčet videa, a to dokonce i ve Full HD rozlišení.

Foto: Novinky

Panasonic DMC-TZ20

Vyzdvihnout si zaslouží také možnost vytvářet 3D fotografie bez jakéhokoliv dalšího příslušenství či vestavěný GPS čip, který dokáže k pořízeným snímkům automaticky přiřadit data o poloze. Dotykový displej má úhlopříčku tři palce. Jako výrobní materiál byl u přístroje použit hliník. Včetně baterie a paměťové karty váží příjemných fotoaparát Panasonic DMCTZ20 jen nepatrně více než obyčejný mobil – 219 gramů.

  • Klady: vysoká hodnota přiblížení i při kompaktních rozměrech fotoaparátu
  • Zápory: nižší výdrž baterie
  • Cena: 9000 Kč

Fujifilm FinePix Real: 3D v akci

Na tuzemském trhu se pomalu začínají objevovat plnohodnotné 3D fotoaparáty. Jedním z nich je Fujifilm FinePix Real 3DW3, jehož hlavní předností je možnost pořizovat 3D momentky. Ty je navíc možné přímo ve fotoaparátu prohlížet díky speciálnímu 3D displeji.

Foto: Novinky

Fujifilm FinePix Real 3D 3W

V ostatních parametrech se ale přístroj nijak výrazně neliší od nejlevnějších kompaktů – má rozlišení deset megapixelů a trojnásobný digitální zoom. Kromě fotoaparátu je možné zakoupit také speciální fotorámeček, který dokáže jednoduše trojrozměrné snímky zobrazovat. S použitím speciálního papíru můžete 3D fotografie i vytisknout.

  • Klady: možnost pořizovat 3D fotografie a videa
  • Zápory: vyšší cena proti obyčejnému kompaktu
  • Cena: 11 000 Kč

HTC Sensation: fotit umějí i mobily

Pro kvalitní snímky si není nutné kupovat pouze digitální fotoaparát. Všechny jeho funkce dokáže v dnešní době nahradit také chytrý mobilní telefon, jako je například HTC Sensation. Ten disponuje 8Mpix fotoaparátem s dvojicí LED diod, které nahrazují blesk. Na čelní straně je umístěna druhá 1,2Mpix kamera, která slouží pro videohovory. Novinka umožňuje natáčet videa ve Full HD 1080p rozlišení rychlostí 30 snímků za sekundu se stereofonním zvukem.

Foto: Novinky

HTC Sensation

Pro úplnost dodejme, že HTC Sensation je vybaven dvoujádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon s frekvencí 1,2 GHz. K dispozici má telefon 768 MB operační paměti 1GB prostor pro uložení dat, který je možné dále rozšířit pomocí paměťových karet microSD o dalších 32 GB. 4,3palcový displej telefonu má rozlišení 540 x 960 obrazových bodů.

  • Klady: obstojná kvalita fotografií
  • Zápory: cena proti obyčejným fotoaparátům
  • Cena: 11 500 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám