Hlavní obsah

Levná Nokie C3-01 zaujme netradičním hybridním ovládáním

Novinky, Tomáš Hort

Nokia C3-01 je na pohled klasický mobilní telefon s klávesnicí. Po zapnutí ale zjistíme, že některé klávesy nám přeci jen chybí a místo nich je zde dotykový displej. Nokia své hybridní spojení ovládání prodává za zajímavou cenu - pod čtyři tisíce korun. C3-01 se dá označit za novodobého nástupce modelů Nokia 6300 a 6303.

Článek

Značka Nokia je mezi uživateli mobilních telefonů zavedená jako tradiční a kvalitní. Určitě však ne jako technologicky inovativní, s takovým spojením si představíme spíše HTC či Samsung. Nokia si však uvědomila, že musí přijít s něčím novým a zároveň zachovat přívětivost ovládání. A tak vznikla Nokia C3-01 a její stylovější sestřička Nokia X3-02.

Netradiční hybridní ovládání

Spojení dotykového a klávesového ovládání telefonu není úplnou novinkou. Vzpomenout můžeme třeba na Samsung Ultra Touch S8300, který měl dotykový AMOLED displej a standardní vysouvací klávesnici. Jenže ani ve zmíněném případě se úspěch, hlavně kvůli vysoké ceně, nedostavil.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Nokia C3-01

A zde viděla příležitost Nokia. Vzala design svých starších a jedněch z nejprodávanějších modelů 6300 a 6303 a spojila dotykový displej s klasickými klávesami. Hybridní ovládání nazvala Touch and Type a stanovila cenu pod čtyři tisíce korun. Jelikož jsou již oba telefony na trhu několik měsíců, můžeme s odstupem říci, že se tento tah Nokii povedl.

Komfortní zpracování

Pojďme se podívat na samotný telefon. Jeho balení je standardní, jak u Nokií poslední doby známe. Modrá recyklovatelná krabička a v ní nabíječka, bílá handsfree sluchátka WH-102, uživatelská příručka a baterie BL-5CT Li-Ion s kapacitou 1050mAh. Chybí datový kabel, ač v balení o něco levnější Nokie X3-02 je. Není přítomna ani paměťová karta.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Uvnitř telefonu se při koupi nachází 2GB microSD karta. Zadní kryt je celý kovový.

Zpracování telefonu je komfortní. C3-01 je celkově zaoblená, rohy nejsou ostré. I přesto se drží v ruce poměrně dobře. Zadní kryt je kovový, stejně jako hlavní část předního krytu. Klávesy jsou oddělené po třech přepážkou. Na malé a hlavně štíhlé rozměry (111 x 48 x 11 mm) je telefon poměrně těžký (99 gramů). Na pohled vypadá testované stříbrné provedení velmi hezky.

3G, Wi-Fi, 3,5mm audio jack – jen GPS chybí

Nokia C3-01 je na svou cenu velmi dobře vybavený telefon. Z moderních technologií chybí jen GPS modul. Pokud by i ten byl obsažen, neprodávala by ho Nokia na svém českém obchodě za aktuálních 3613 korun, ale byl by dražší.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Vrchní strana telefonu s dostupnými konektory microUSB, 3,5mm audio a malým Nokia napájecím.

Na vrchní straně nad displejem je microUSB, který slouží k nabíjení či přenosu dat, nechybí ani 3,5mm audio jack konektor a v řadě je ještě tenký Nokia nabíjecí konektor. Vedle nich je dírka na přívěšek. Na pravém boku telefonu je ovládání hlasitosti, tlačítko pro zamknutí dotykového displeje a tlačítko fotoaparátu.

5Mpix fotoaparát bez autofocusu

Na zadní straně nahoře je čočka pětimegapixelového fotoaparátu, která má vedle sebe diodový blesk. Kvalita fotek není nijak závratná. Digitální šum je viditelný a světelnost je špatná. Kvalitnější fotku venku vyfotíte pouze za slunečného počasí. Chybí také automatické ostření. 5Mpix je v tomto případě pouze lákadlo typu „čím větší, tím lepší“. Video lze nahrávat v rozlišení 640x480, ale pouze s 15 snímky za sekundu. Pro plynulejší video je potřeba snížit rozlišení.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Zadní kryt telefonu s 5Mpix fotoaparátem a reproduktorem.

Telefon celkově vydrží na jedno nabití při běžném provozu přibližně čtyři dny. Ve spodku zadní části je zabudován poměrně kvalitní reproduktor. Klávesy klávesnice jsou velké a podsvícené modře. Displej je odporový, 2,4 palce velký, má rozlišení 240 x 320 bodů a počet barev 262 tisíc.

Upravený software Nokia S40

Telefon používá upravený software Nokia Series 40 šesté edice pro dotykové telefony. Nižší verze softwaru se dá označit za klad. Při použití Symbianu by telefon potřeboval lepší hardware a řadil by se do skupiny telefonů, do které by nechtěl. Takhle je to jednoduchý telefon s dobrým ovládáním, vhodný pro střední proud uživatelů.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Hlavní menu telefonu Nokia C3-01

Na hlavní obrazovce jsou ve spodní části tři tlačítka, která bychom jinam měli v horní části klávesnice. Uprostřed je menu. Na plochu si můžeme nastavit ikony aplikací, které používáme nejčastěji. Menu je jednoduché a má pouze devět ikon. Nechybí hudební přehrávač a webový prohlížeč. Pěkné je ukládání sms, kdy se nám k jednomu číslu mohou přiřadit do jedné složky všechny sms od něj.

Hodnocení a závěr

V dnešním testu jsme si představili mobilní telefon Nokia C3-01. Nejedná se o novinku, avšak využívá hybridní způsob ovládání, kdy máme na klasickém mobilním těle jak klávesy, tak i dotykový displej. Tento systém výrobcem označovaný jako Touch and Type se uchytil a na trhu je úspěšný. Samotný telefon mimo zajímavého ovládání nabízí podporu 3G, Wi-Fi, 3,5mm audio jack či 5Mpix fotoaparát.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Nokia C3-01 z fotogalerie výrobce

Škoda je neobsažení GPS modulu. 5Mpix foťák by také mohl mít horší rozlišení, ale fotit lépe. Navíc neobsahuje autofocus. Plusem je ale rozhodně zpracování a design, oboje na výborné úrovni. Mnohé potěší i velká klávesnice. Za aktuální cenu kolem 3700 korun se jedná rozhodně o zajímavý telefon, zvláště pokud chcete jednoduchý a ne plně dotykový mobil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám