Hlavní obsah

HTC Incredible S: Kvalitní displej a povedený fotoaparát v jednom balení

Novinky, Tomáš Hort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HTC Incredible S je nový chytrý telefon od společnosti HTC. Běží na odladěném operačním systému Android 2.2.1. Vlastní 8Mpix fotoaparát a nahrává video v HD. Navíc přináší několik specialit, kterými se liší od konkurence či smartphonů se stejným firemním logem. Pro začátek tedy dost důvodů, podívat se na tento model blíže.

Článek

V poslední době jsme si zvykli, jak by měl standardně vypadat chytrý telefon, neboli smartphone. I nový HTC Incredible S vypadá z čela na první pohled stejně jako všechny ostatní. Velký rozdíl je však vidět až po jeho otočení v netradičním provedení zadního krytu. Ten by se dal označit stejně jako překlad názvu telefonu – neuvěřitelný.

Popravdě, podle zadního krytu nerozlišujeme, zda je telefon dobrý nebo špatný, ale právě odlišení od ostatních po stránce designové může být rozhodujícím faktorem. Hlavně hardwarové prvky totiž bývají v dnešní době u smartphonů velmi podobné.

Na první pohled výborný displej 

Telefon najdeme v černé krabičce, což může být pro znalejší zákazníky překvapení, protože snad všechny poslední modely od HTC byly v krabičkách bílých. Uvnitř najdeme USB kabel, který slouží zároveň jako kabel napájecí, koncovku do napájecí sítě, sluchátka s vlastním jednoduchým ovladačem a manuál. Sluchátka patří k lepším v oblasti sluchátek přidávaných výrobci k telefonům. Datový i napájecí konektor jsou typu microUSB.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Menu telefonu v angličtině s aplikacemi.

Po prvním zapnutí se zastavíme nad displejem. Jeho velikost je čtyři palce, což je v našich mírách 10,1 centimetru, rozlišení 800x480 bodů. Překvapí hodně kvalitní barvy i kontrast. A to i přesto, že se jedná o Super LCD displej a ne AMOLED, u kterého by se taková kvalita očekávala spíše. Jenže technologie se stále posouvají a zrovna Super LCD už si s AMOLEDy nemá co vyčítat. Displej je tedy výborný jak na první pohled, tak i po delším vyzkoušení.

Netradiční zadní kryt

Hlavní odlišností od ostatních telefonů je u Incredible S zadní kryt. Ten je vytvarován tak, že jeho krajní část je užší, ale prostředek je vyvýšen. Je to špatně nebo ne? Názory se mohou rozcházet. Na pohled to žádný zázrak není, to je pravda. Hledejme však praktické uplatnění. V tomto směru je to totiž o mnoho lepší. Jelikož je povrch pogumován a ještě vyvýšen, je držení telefonu v ruce výborné.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Zadní kryt telefonu má velmi netradiční tvar, který se nemusí designově moc líbit.

V zadní části je mimo dominantního krytu i 8Mpix fotoaparát s dvoudiodovým bleskem a vedle blesku reproduktor. Kvalita fotek je výborná, a to i za nestandardních podmínek. Foťák je totiž schopen pořídit až neuvěřitelně ostrou fotku i za vysoké rychlosti, například ve vlaku. A to nejen na objektech vzdálených, které se vůči čočce skoro nepohybují, ale i na těch nejbližších. Video je možné nahrávat v HD rozlišení 720p.

Dotykové ovládací klávesy se otáčí

Na vrchní straně telefonu je zapínací tlačítko, vedle něj 3,5mm jack. Na levé straně najdeme ovládání hlasitosti a microUSB konektor, bohužel bez krytky. Pokud telefon nosíte v kapse, bude konektor za chvíli plný prachu. Celá displejová část je elegantní bez jakéhokoli fyzického tlačítka. V pravém horním rohu je přední kamera pro snímání vlastního obrazu.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Dotyková tlačítka pod displejem se otáčí podle toho, jak telefon držíme.

Pod displejem najdeme čtyři dotykové ovládací klávesy. Ty snímají dotyk velmi dobře a mají speciální funkci. Pokud totiž otočíme telefon na jeden či druhý bok, otočí se i světelné označení daných kláves. Vždy tak víme i bez natočení hlavy, kterou mačkáme. Ovládání kapacitního displeje je taktéž plynulé a splňující nejvyšší uživatelské standardy doby.

8GB paměťová karta v balení 

Po odejmutí zadního krytu stylem „vylomení“ najdeme slot pro paměťovou kartu typu microSDHC. Ta je již v telefonu zasunuta a má velikost pěkných 8GB. Samotná paměť telefonu je 1100MB. Přesnější specifikace vidíte ve sloupku vedle článku, já jen zmíním procesor Scorpion o frekvenci 1GHz. Ten je důležitý hlavně svou architekturou ARMv7, díky čemuž funguje bez problémů flash.

Baterie má velikost 1450mAh. Telefon při běžném použití vydrží kolem dvou dnů. Za svou cenu kolem 11 tisíc korun je obsažen samozřejmě také GPS modul s digitálním kompasem, Wi-Fi, Bluetooth, podpora 3G, EDGE i čtyř GSM pásem.

Stabilita a odladěnost především

Po softwarové stránce by nás mohlo překvapit použití operačního systému Android pouze ve verzi 2.2. Chytré telefony v roce 2011 už přece vychází s verzí 2.3 a mají možnost aktualizace na nejnovější update 2.3.3. Jenže HTC (stejně jako například LG u modelu Optimus 2x) sází na stabilitu a odladění systému pro jejich telefony, v tomto případě i prostředí HTC Sense. Časem se však updatu na 2.3 určitě dočkáme.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Fotoaparát má rozlišení 8Mpix, automatické ostření a může využít i dvoudiodový blesk.

Samotné aplikační vybavení je poměrně dobré. Osobně mi moc neseděl například přehrávač hudby, ale od toho jsou další stovky jiných prohlížečů a dalších aplikací, které je možné si stáhnout přes Android Market.

Hodnocení a závěr 

V dnešním testu jsme si představili nový chytrý telefon HTC Incredible S. Jedná se o smartphone v cenové hladině kolem 11 tisíc korun. Vzhledem k ceně je jasné, že spadá do nejvyššího segmentu a podle toho je i vybaven. Nechybí nic z nejnovějších technologií. Vyzdvihnout by se dala kvalita fotoaparátu, hlavně při dobrém osvětlení. Plynulost a stabilita telefonu i prostředí HTC Sense je taktéž velmi dobré, mimo jiné také díky osazení 768MB operační pamětí.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

HTC Incredible S

Netradiční je design hlavně z pohledu zadního krytu. Ten se zcela jistě nebude všem líbit, ale má své praktické výhody v pohodlném uchycení v ruce. Povedená jsou dotyková tlačítka, jejichž ikonka se otáčí spolu s otočením telefonu. Škoda je absence nejnovější verze operačního systému Android. Výrobce však sází na odladěnost, a proto použil starší verzi. Celkově je HTC Incredible S velmi zajímavý telefon, který za svou cenu zřejmě nemá výraznější zápor.

HTC Incredible S

Displej: Super LCD, 480 x 800 bodů

Procesor: Scorpion 1 GHz

Interní paměť: 1100 MB, podpora microSDHC

RAM: 768 MB

Baterie: Li-Ion 1450 mAh

Fotoaparát: 8Mpix, autofocus, dvoudiodový blesk

Video: HD 720p (1280 x 720 bodů)

Další funkce: Wi-Fi, GPS, Bluetooth, 3,5mm jack

Operační systém: Android 2.2

Rozměry: 120 x 64 x 11,7 mm

Váha: 136 gramů

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám