Hlavní obsah

Asus GX900 – levná herní myš pod drobnohledem

Novinky, Tomáš Hort

Přijdou-li vám herní myši s cenou přesahující tisíc korun drahé, pak možná pro vás by mohl být model Asus GX900. Ten se zařazuje do oblíbené hráčské série produktů Republic of Gamers (ROG) a nabízí slušné vybavení za relativně nízkou cenu. Laserový senzor, neobvyklý tvar i odnímatelné závaží, to jsou hlavní prvky, na které se podíváme blíže.

Foto: Novinky

Počítačová myš Asus GX900 je z herní série produktů Republic of Gamers.

Článek

Počítačových myší je hned několik druhů s různým určením. Pokud se budeme bavit o těch určených k pevnému počítači, najdeme například drátové a bezdrátové, myši základní pro nenáročné využití, nebo myši herní. Jednu hodně neobvyklou herní myš s názvem Cyborg R.A.T. 7 jsme měli i nedávno v testu. [celá zpráva]

I na trhu s počítačovými hlodavci zpravidla platí, že čím dražší, tím kvalitnější a lepší. Ne každá herní myš však musí stát tisíc nebo dva tisíce korun, existují i levnější. Je jen otázkou, o kolik je kvůli nižší ceně horší senzor či zpracování. Na to se podíváme u Asusu GX900. U myši, která je označována jako herní, ale její cena je pouze okolo 700 korun.

Dle balení vypadá dražší

Je poměrně překvapivé, že Asus nabízí GX900 jako herní myš s označením Republic of Gamers (ROG). Produkty z této řady určené pro hráče spadají povětšinou mezi dražší zboží v daném segmentu. Myš najdeme v krabičce, která je vyvedena v barvách ROG. Celou myš vidíme přes průhledný plast. V balení najdeme pouze manuál a instalační CD. Více však nepotřebujeme.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Balení Asus GX900 je jednoduché a dobře vypadající.

Před rozbalením, když jsem nevěděl, kolik myš stojí, bych ji podle obalu a příslušnosti k sérii ROG tipoval na cenu kolem 1500 korun. V tomto případě ale zdání klame. Asus nevybavil GX900 nejlepším senzorem na trhu, nenavrhl mnoho tlačítek a funkcí navíc, ale šel cestou jednoduchosti a účelnosti. I proto může být cena myši kolem 700 korun a ne přes tisíc, jak by se dle zkušenosti dalo očekávat.

Slušné zpracování působí levněji

Myš je na první pohled poměrně velká, i když záleží, na co je kdo zvyklý. Velikostí by se Asus GX900 dala přirovnat k legendární Logitech MX518, která také patřila mezi větší modely. GX900 je vyvedena v červenočerné barvě. Prostřední část je červená, kraje jsou černé a pogumované. Myš je z plastu a po rozbalení nemusí na všechny působit kvalitně, vše ale lícuje a tělo je pevné.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Myš je poměrně velká, přirovnat by se dala k známé Logitech MX518. Do ruky však padne velmi dobře.

Mezi dvěma hlavními tlačítky je vroubkované kolečko, které je zároveň také tlačítkem. Pod ním je červený přepínač, který zajistí změnu snímání DPI (bodů na palec) podle předchozího nastavení. Přednastavit můžeme dvě úrovně DPI a aktuální aktivovanou úroveň zjistíme dle čtyř červených diod pod hlavním levým tlačítkem. Dioda pod přepínačem zase barevně určuje, který tlačítkový profil je aktuálně aktivován. Zbylá dvě tlačítka jsou na levém boku. Dohromady jich je tak na myši pět.

Ergonomie pouze pro praváky

Povedená a možná netradiční je ergonomie a tvar myši. Širší provedení zaručuje dobrou stabilitu na podložce. Na levém boku je ergonomicky tvarované místo pro palec. A právě kvůli tomuto prvku je myš vhodná pouze pro praváky. Pogumování a zhrubení zajišťuje dobré uchycení na obou stranách. Na vrchu tedy žádné překvapení, spíše vlastně klasické vybavení každé trošku lepší myši.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Nečekaným bonusem jsou vzhledem k ceně i přídavná závaží.

Zajímavostí se dočkáme ve spodní části. Mimo laserového senzoru s 4000 DPI je ve spodní části krytka, pod kterou najdeme pět 4,5gramových závaží. Můžeme si tak nastavit váhu myši dle sebe. Velmi dobré je osazení hned pěti padsurferů, tedy míst, po kterých myš jezdí po podložce. Ty zaručují velmi lehký pohyb hlavně po hrubším povrchu, například dřevěném stole.

Kabel vystupuje, odkud chceme

Posledním vylepšením zespodu je „bludiště“ pro kabel. Ten nevystupuje z těla myši ze strany, ale zespodu. Potom je jen na nás, z jaké strany nám bude vystupovat z myši. Výhodou tohoto řešení je hlavně směrové nastavení kabelu tam, odkud nám přichází od počítače. Samotný kabel je totiž pletený a poměrně tuhý. Jeho délka je 1,8 metru.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Systém vyvedení kabelu z jaké strany chceme je velmi zajímavý. Můžeme ho uchytit tak, aby vycházel z boků myši nebo ze tří horních pozic.

Přiložený software je velmi jednoduchý a je v češtině. Můžeme v něm nastavit profily tlačítek a rychlost snímaní senzoru. Více není obsaženo a ani není potřeba. Senzor snímá bez problémů i rychlé pohyby, a ač nemá nejvyšší počet DPI, je dostatečně kvalitní i pro hraní akčních her, kde potřebujeme přesnost v míření.

Hodnocení a závěr

V dnešním testu jsme si představili levnější počítačovou herní myš Asus GX900 z herní série Republic of Gamers. Myš není překvapivě moc drahá a stojí okolo sedmi set korun. Její výhodou je bytelné provedení s použitím pevných materiálů, jednoduchost a možnost nastavení hmotnosti a výstupu kabelu. Senzor je vzhledem k ceně velmi dobrý.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Herní myš Asus GX900

Myš se drží v ruce velmi dobře a má i se základními padsurfery velmi lehký a přesný skluz. Škoda je tužšího kabelu, „levnějšího“ vzezření na první pohled a provedení pouze pro praváky. Za svou cenu celkově myš Asus GX900 obstála velmi dobře a je možné ji doporučit pro méně náročné uživatele, kteří myš s označením herní chtějí, ale nechtějí do ní moc investovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám