Hlavní obsah

KGuard Security Combo Kit – levný kamerový systém ovládaný mobilem

Novinky, Tomáš Hort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KGuard Security Combo Kit je jednoduchý kamerový systém, na jehož instalaci stačí každý, kdo umí zapojit pár kabelů do vyznačených konektorů. Poměrně příznivá je i cena okolo deseti tisíc korun. Pojďme se podívat, jak takový kamerový set vypadá.

Foto: Novinky

Kamerový systém KGuard Security Combo Kit CA108.V2-H02

Článek

Kamerové systémy se hodí jak pro ostrahu menších podniků, tak i domácností. Na trhu jsou buď přímo sety jako je tento, nebo počítačové karty, na které se dají napojit samostatně koupené kamery. Ač může být takové řešení o něco levnější, výhoda celých setů se vším všudy je hlavně v jednoduchosti použití a instalace. Nepotřebujete znát nic z oblasti počítačů a stejně kamerovou sestavu dokážete uvést do provozu a pracovat s ní.

Jednoduchost především

Výrobce uvádí kamerový set jako velmi lehce instalovatelný a použitelný. A je to pravda. Pokud pominu nutnost rozvedení kabelů, je zapojení do funkčního stavu otázkou pár minut. V podstatě se nedá nic pokazit, a pokud by si přeci jen někdo nevěděl rady, v přidaném manuálu je povedený nákres zapojení.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Rekordér by mohl být rozměrově o něco menší, ač se v něm nachází volné místo na běžný pevný disk.

Součástí balení jsou čtyři kamery, čtyři 18metrové propojovací kabely k nim a čtyři držáky na kamery s možností uchycení pomocí dodávaných šroubků na zeď. Pro kamery je určen jeden napájecí adaptér, pro rekordér druhý. Spolu s rekordérem najdeme i jeho dálkový ovladač a počítačovou myš.

V balení není monitor ani pevný disk

Pokud koupíme set jako takový, pro jeho využití budeme potřebovat minimálně monitor. Je možné použít jakýkoli se vstupem VGA (D-Sub). Na něm se po propojení s rekordérem objeví to, co kamery snímají. Pokud však chceme záznam kamer nahrávat, musíme si dokoupit ještě pevný disk.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

V testovaném balení byly čtyři kamery. Na trhu je ale i set s osmi kamerami.

Ten se vkládá dovnitř rekordéru a je možné ho připojit přes SATA konektor. Jeho velikost může být až 2TB (2000GB). Cena běžného LCD monitoru vhodného pro použití s kamerovým systémem je lehce přes dva tisíce korun, velký 2TB disk se dá pořídit lehce pod dva tisíce korun.

Ovládání třemi možnými způsoby

Ovládání kamer a rekordéru funguje hned třemi různými způsoby. Rekordér můžeme řídit přes dálkový ovladač či přímo tlačítky na něm. Můžeme přepínat kamery i pohybovat se v menu. K setu je přibalena také počítačová myš, kterou připojíme přes označený USB konektor v zadní části. Ovládání myší je nejjednodušší.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Menu je možné ovládat hned třemi způsoby - tlačítky na rekordéru, dálkovým ovladačem nebo počítačovou myší.

Celý program pracuje na systému Linux, který je upravený přesně pro dané použití. Nastavení kamer je hodně, stejně jako celého systému. Systém menu a jeho zobrazení je popsáno v galerii článku.

Detekce pohybu, vestavěný alarm i noční vidění

Kamery jsou schopné detekovat pohyb a v kontextu s tím začít nahrávat záznam. V noci dobře poslouží i noční režim. Pro něj jsou určeny LED diody okolo snímače kamery. Noční režim funguje až na vzdálenost 10 metrů.

Je možné také nastavit zařízení tak, že v případě pohybu (jehož intenzitu je také možné specifikovat) se spustí alarm. Kameru tak můžeme dát i na místo, kde nikdo kromě nás nemá chodit. Pokud tam půjdeme, stačí funkci na chvíli vyřadit.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Ke každé kameře je v balení držák upevnitelný šroubky na zeď.

Kamery jsou odolné vůči vodě a vnějším podmínkám obecně. Jejich pracovní teplota je stanovena od -10 do 50°C. Jelikož v našich zeměpisných šířkách je v zimě i pod minus 10°C, není jisté, zda kamery budou v takové zimě pracovat, resp. zda se na ně bude vztahovat záruka. Ta je standardní dva roky.

Sledování pomocí mobilního telefonu

Rekordér má i síťový LAN konektor, který využijí hlavně znalejší zákazníci nebo ti, kteří chtějí mít přehled o stavu sledování kamer i přes mobilní telefon, když zrovna nejsou u monitoru. Sledovat kamery je možné přes webové rozhraní. Potřeba je k tomu jen telefon s operačním systémem a příslušná aplikace do něj.

Podporovány jsou mobilní telefony s OS Android, Symbian, Windows Mobile, Blackberry i Apple. Na stránkách výrobce stačí stáhnout přibližně půlmegovou aplikaci a přes ní se připojit. Z logiky věci vyplývá, že v mobilním telefonu musíte mít internet v mobilu či být připojeni přes Wi-Fi.

Hodnocení a závěr

Dnes jsme si představili kamerový systém KGuard Security Combo Kit se čtyřmi kamerami, přičemž na trhu je i verze s kamerami osmi. Hlavním plusem je jednoduchá instalace a v tomto segmentu příznivá cena. Zapojení i ovládání zvládne i ten, kdo má pouze základní znalosti elektroniky a počítačů.

Foto: Novinky

Kamerový systém KGuard Security Combo Kit CA108.V2-H02

Součástí balení není úložný prostor pro nahrávání videí ani monitor. Oboje je potřeba dokoupit. Potěší možnost přístupu k záznamům kamer přes mobilní telefon. Set je vhodný pro střežení menších podniků či běžných domácností. Nastavení kamer i jejich možnosti vidění ve tmě či snímání pohybu jsou velké. Malou kaňkou je, že menu není v češtině, ale v angličtině. Možné je však vybrat i další jazyky, snad tedy přibude i čeština.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám