Hlavní obsah

Notebooky chtějí konkurovat stolním počítačům

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Popularita notebooků neustále stoupá. Podle statistik se dokonce přenosné počítače prodávají lépe než tradiční PC sestavy. Jak je to možné? Odpověď je jednoduchá – laptopy jsou stále levnější a nabízejí dostatek výkonu, aby dokázaly nahradit i stolní počítače.

Článek

Notebook je jedním z technických symbolů moderní doby. Za posledních pět let klesly ceny tak, že většina lidí už při koupi neuvažuje, jaký počítač koupit, ale spíš zda vybrat počítač, či laptop. Dříve dávali přenosným počítačům přednost lidé, kteří potřebovali pracovat na cestách. Často se však museli smířit s nízkým rozlišením obrazovky a slabým výkonem.

V současnosti ale notebooky dokážou vyhovět i těm nejnáročnějším uživatelům. Stejně jako PC sestavy nabízejí rychlé čtyřjádrové procesory i výkonné grafické karty, které nemají žádné problémy s výkonnostními nároky nových her.

I když jsou ceny notebooků výrazně nižší než před lety, pořizovací ceny stolních sestav jsou často až o 30 procent nižší. To je do jisté míry způsobeno tím, že jednotlivé komponenty laptopů musí být kvůli snadnému přenášení daleko kompaktnější. Navíc musí být při zachování vysokého výkonu co nejšetrnější, aby vydržely notebooky pracovat na baterii co nejdéle.

Výkon, který je levnější

A právě v otázce spotřeby, která je pro řadu lidí stále důležitější, mají notebooky jasně navrch. Typický domácí počítač je v dnešní době vybaven dvoujádrovým procesorem s frekvencí okolo 3 GHz, operační pamětí o velikosti 2 GB, 500GB pevným diskem, vypalovací mechanikou a samostatnou grafickou kartou.

Taková sestava spotřebuje při běžné práci 80 až 100 W. Pokud ale využijete její výkon naplno, třeba při hraní her, vezme si ze zásuvky klidně i 200 W. K naměřeným hodnotám je navíc nutné přičíst spotřebu monitoru, která se v případě tenkých LCD panelů pohybuje okolo 40 W až 50 W.

Stejně vybavený notebook si při běžné práci vezme ze zásuvky jen 25 až 30 W, a to včetně napájení vestavěného monitoru. Při plné zátěži pak tato hodnota stoupne přibližně na 80 W.

Co nesmí chybět

Lidé často vybírají notebook podle velikosti displeje nebo výkonu procesoru a grafické karty. Často ale zapomínají na to, že důležitou otázku hraje také paměť. Kvůli náročnějším operačním systémům i programům jí je totiž potřeba stále více.

Nejlevnější přenosné počítače mají k dispozici 2GB operační paměť, což u Windows 7 i starších Vist může zdržovat při práci. Vhodné je tak dívat se po modelech, které mají alespoň 4 GB paměti. Rozšíření paměti totiž nemusí být vždy tak jednoduché jako u stolních počítačů.

Rychlost a výkon notebooku do značné míry ovlivňuje také pevný disk. Nejvýkonnější modely jsou vybaveny SSD jednotkami, které neobsahují žádné pohyblivé součástky. Díky tomu jsou rychlejší a výkonnější než běžné hard disky. V praxi je to znát při otevírání a ukládání souborů, ale i při spouštění počítače.

Na strojích s pevným diskem, kde Windows startovaly několik minut, to díky SSD trvá jen několik desítek sekund. SSD jednotky jsou ale až desetkrát dražší než klasické pevné disky. Proto se často i do nových počítačů montují modely s kapacitou okolo 80 GB, což je na dnešní dobu opravdu málo.

Naštěstí se dá ke každému přenosnému počítači v případě potřeby připojit externí disk.

MSI GT680R: herní superstroj

Vysloveně pro nadšené počítačové hráče je určen notebook MSI GT680R. Jeho výkon by mu totiž mohla závidět ledajaká počítačová sestava. Jeho srdcem je procesor Intel Core i7 s frekvencí 2 GHz, který má k dispozici hned 8 GB operační paměti.

Foto: Novinky

MSI GT680R

Separátní grafická karta nVidia GeForce GTX 460M si hravě poradí i s nejnovějšími počítačovými hrami. 15,6palcový displej má Full HD rozlišení (1920 x 1080 obrazových bodů). Notebook je vybaven hned dvěma pevnými disky s celkovou kapacitou 1000 GB. Daní za nadměrnou dávku výkonu je hmotnost notebooku. Váha přesahující 3,5 kilogramu je na přenosný počítač již opravdu docela dost vysoká.

  • Klady: výkon dostačující i pro nejnovější hry
  • Zápory: vysoká hmotnost
  • Cena: 41 500 Kč

Asus NX90: notebook s výborným zvukem

Hudební fajnšmekry se snaží zaujmout notebook Asus NX90. Vybaven je totiž kvalitními reproduktory Bang & Olufsen, které nabízejí velice prokreslený a vyrovnaný zvuk. Ani v otázce výkonu ale není tento přenosný počítač žádné ořezávátko. K dispozici má procesor Intel Core i7 740QM s frekvencí 1,73 GHz, 8 GB operační paměti typu DDR3 a grafickou kartu nVidia GeForce GT 335M s 1 GB vlastní paměti.

Foto: Novinky

Asus NX90

Pro uložení dat slouží dva pevné disky, přičemž každý z nich má kapacitu 500 GB. Obří 18,4 palcový displej nabídne rozlišení 1920 x 1080 bodů a LED podsvícení. Ve výbavě nechybí ani Bluray mechanika, digitální televizní tuner, dva touchpady, či bezdrátové adaptéry WiFi a Bluetooth.

Foto: Novinky

Asus NX90

Slabší stránkou notebooku je mobilita. Jeho rozměry jsou 530 x 280 x 30 - 36 mm a hmotnost 4,4 kg. Na baterii vydrží Asus NX90 pod operačním systémem Windows 7 Ultimate pracovat přibližně dvě hodiny. Na druhou stranu jeho přednosti mu může závidět ledajaký stolní počítač.

  • Klady: výborný zvuk, vysoký výkon
  • Zápory: nízká výdrž baterie, vyšší cena
  • Cena: 65 000 Kč

Apple MacBook Pro: styl a výkon v jednom balení

Přenosný počítač MacBook Pro zaujme na první pohled, protože jeho tělo je vyrobeno z jednoho kusu hliníku. Proti plastovým laptopům je zařízení daleko odolnější a nevadí mu ani méně šetrné zacházení.

Foto: Novinky

Apple MacBook Pro

Srdcem notebooku je procesor Intel Core 2 Duo s frekvencí 2,4 GHz. Dostatek výkonu zajišťuje 4GB operační paměť a samostatná grafická karta nVidia GeForce 320M s 256 MB vlastní paměti.

I přes takto vysoký výkon zvládá MacBook Pro pracovat na baterii takřka 10 hodin. Notebook je vybaven displejem s úhlopříčkou 13,3 palce. Ten má rozlišení 1280 x 800 obrazových bodů. Pro ukládání dat je přenosný počítač vybaven 250GB diskem.

  • Klady: vysoký výkon, odolné kovové tělo
  • Zápory: baterii je možné vyměnit pouze v servisu
  • Cena: 31 000 Kč

HP Elitebook 8540p: manažerský rychlík

Nabídnout co nejvyšší výkon především pro manažery se snaží notebook HP Elitebook 8540p, který je vybaven dvoujádrovým procesorem Intel Core i7 s frekvencí 2,66 GHz. Ten má k dispozici 4 GB operační paměti typu DDR3.

Foto: Novinky

HP Elitebook 8540p

O grafický výkon se stará dedikovaná karta NVIDIA Quadro NVS 5100M, která má 1 GB vlastní paměti. HP Elitebook 8540p je vybaven 15,6palcovým displejem s rozlišením 1600 x 900 obrazových bodů.

Pro uložení dat je určen 320GB pevný disk, který pracuje rychlostí 7200 otáček za minutu. Samozřejmostí je také integrovaná webkamera, vestavěná čtečka paměťových karet i podpora bezdrátových sítí Wi-Fi a Bluetooth. Na baterii vydrží pracovat okolo čtyř hodin.

  • Klady: kvalitní zpracování
  • Zápory: vyšší cena proti konkurenci
  • Cena: 35 500 Kč

Acer Aspire TimelineX: kompaktní jako netbook

Notebook Acer Aspire TimelineX 3820T je vybaven 13,3palcovým displejem s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů. O dostatečný výkon se stará procesor Intel Core i3 s taktem 2,4GHz a 4 GB operační paměti. Data se ukládají na 500GB disk.

Foto: Novinky

Acer Aspire TimelineX 3820T

Obstojný výkon novinky kazí jen vestavěný grafický čip Intel HD, který není vhodný pro hraní her ani pro náročnější grafické práce. Váha notebooku je 1,8 kg a na baterii vydrží pracovat slušných osm hodin. Notebook je poháněn operačním systémem Windows 7 Home Premium.

  • Klady: líbivý vzhled
  • Zápory: notebook nemá optickou mechaniku
  • Cena: 16 800 Kč  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám