Hlavní obsah

Jak pracovat na notebooku pohodlněji

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Vděčným vánočním dárkem byly loni notebooky a netbooky. Po měsíci používání ale mohou majitelé zjistit, že práce na nich je proti stolnímu počítači nepohodlná a pomalá. Naštěstí existuje celá řada praktického příslušenství, které dokáže pomoci.

Článek

Lidé, kteří pracují s počítači každý den, nebo na nich stejně intenzívně hrají hry, často trpí bolestmi zad. Obzvláště to platí pro majitele notebooků. Přenosné počítače totiž mají níže položený displej, což většinu uživatelů nutí sedět shrbeně.

Lékaři proto doporučují jednoduché pravidlo – notebook nepatří na klín. Vhodnější je jej používat na pevné podložce, kdy laptop slouží pouze jako monitor a ovládá se pomocí přídavné klávesnice a myši.

Podložky nepomáhají pouze lidem, ale také samotným notebookům. Pokud totiž necháte přenosný počítač ležet na klíně nebo posteli, riskujete ucpání otvorů pro přívod a odvod vzduchu, které jsou umístěny na spodní straně a na bocích. Ventilátor tak nemá nejmenší šanci přehřáté části ochladit.

Teplotní čidla uvnitř laptopu sice dokážou při extrémních teplotách okolo 100 °C přístroj automaticky vypnout, to už ale může být pozdě. Podle testů totiž teploty nad 60 °C (u pevných disků nad 50 °C) výrazně snižují životnost komponent. Proto se vyplatí používat speciální podložky i na klíně nebo v posteli. Ty dokážou díky výkonnému vestavěnému chladiči snížit teplotu notebooku až o 10 °C.

Když pevný disk nestačí

Řada moderních notebooků je vybavena takzvanými SSD disky, které neobsahují žádné pevné částice. Proti pevným diskům jsou SSD jednotky naprosto tiché a navíc daleko výkonnější. To je poznat nejen při spouštění počítače, ale i při otevírání a ukládání souborů. Na strojích s pevným diskem, kde Windows startovaly několik minut, to díky SSD technologii trvá jen několik desítek sekund.

SSD disky jsou ale až desetkrát dražší, než klasické pevné disky. Proto se často i do nových počítačů montují modely s kapacitou okolo 80 GB, což je na dnešní dobu opravdu málo. Kam data ukládat, když kapacita disku dojde? Řešením je pořízení externího pevného disku, který se k laptopu jednoduše připojí pomocí USB. Některé modely jsou vybaveny také rychlejším rozhraním eSATA a FireWire – tento standard ale samozřejmě musí podporovat i notebook.

Klasický disk s velikostí 3,5 palce, který má kapacitu 1000 GB, je možné pořídit už za 1800 korun. Pro použití s notebookem jsou však vhodnější 2,5 nebo 1,8palcové modely. Ty totiž na rozdíl od svých větších bratříčků nepotřebují dodatečné napájení ze zásuvky, plně si vystačí s energií z USB portu. 2,5palcový externí disk s kapacitou 1000 GB vyjde na 2400 Kč.

Rychlost hraje prim

Zatímco u stolního počítače je možné jednoduše vyměnit procesor i grafickou kartu, abychom zvýšili jeho výkon, u notebooku to tak jednoduše nelze. Zrychlovat chod přenosného počítače je zpravidla možné jen výměnou pevného disku za rychlejší a zvýšením kapacity operační paměti, respektive dokoupením dalších modulů.

Dále pak můžeme zrychlit přenášení dat z notebooku na externí USB zařízení a obráceně. Stačí pouze dokoupit rozšiřující kartu, která podporuje moderní rozhraní USB 3.0. To umí přenášet data rychlostí až 5 GB za sekundu. V praxi je tak možné data zkopírovat až desetkrát rychleji, než se starším USB 2.0.

Rozhraní USB 3.0 samozřejmě musí podporovat i flash disk nebo externí disk, který k notebooku připojíme. Rozšiřující kartu, která se jednoduše vsune do slotu ExpressCard, je možné pořídit za 750 korun.

Zalman ZM-NS1000F: ergonomie především

Práce na notebooku může být po několika hodinách nepohodlná. Bolavých zad z nesprávného držení těla při práci na notebooku nás může zbavit praktická podložka Zalman ZM-NS1000F.

Foto: Novinky

Zalman ZM-NS1000F

Pomocí šesti nastavitelných poloh dokáže podložka zvýšit umístění displeje přenosného počítače až o několik desítek centimetrů, díky čemuž není potřeba během práce nebo při sledování filmů tolik ohýbat krk.

Foto: Novinky

Zalman ZM-NS1000F

Podložka navíc obsahuje velice tichý ventilátor, který při práci chladí všechny hardwarové části přenosného počítače. Součástí podložky není žádná klávesnice ani myš, pro práci jsou ale tyto periferie potřebné. K pořizovací ceně podložky je tak nutné připočítat ještě několik stokorun za klávesnici a myš.

  • Klady: výrazně zvýší ergonomii notebooku
  • Zápory: podložka s klávesnicí a myší na stole zabírá více místa, než samotný notebook
  • Cena: 600 Kč

Evolve Mars: digitální televizní vysílání z USB

Společnost Evolve uvedla na trh před koncem loňského roku nový televizní tuner s označením Mars, který umožňuje přijímat digitální pozemní vysílání (DVB-T). Připojuje se jednoduše pomocí rozhraní USB. Novinka navíc umožní televizní signál i nahrávat, a to dokonce i ve vysokém rozlišení. Díky časovači si je dokonce možné nastavit přesný čas, kdy má být záznam spuštěn.

Foto: Novinky

Evolve Mars

Ovládání tuneru je velice jednoduché a intuitivní. I když může být tuner Evolve Mars použit u stolního PC, hodí se díky malým rozměrům spíše k notebookům, protože v brašně na cestách nezabere příliš místa. Součástí balení je i malé dálkové ovládání. Novinka spolupracuje s operačními systémy Windows XP, Vista a 7.

  • Klady: jednoduché připojení i používání
  • Zápory: i s externí anténou má v některých místech tuner slabší signál
  • Cena: 550 Kč

Arctic Cooling NC: kompaktní chladič na cesty

Chladič od společnosti Artic Cooling není tradičním zástupcem podložek pod notebooky, neumisťuje se totiž pod celý laptop, ale pouze pod jeho zadní hranu. Toto řešení není ve srovnání s konkurencí tak účinné, ale díky kompaktním rozměrům je velice praktické na cesty nebo při použití v posteli.

Foto: Novinky

Arctic Cooling NC

Chladič je určen pro přenosné počítače s úhlopříčkou 12 až 17 palců. Plynulou cirkulaci vzduchu zajišťují dva 60milimetrové ventilátory, které jsou při provozu velice tiché. Chladič vybavil výrobce navíc praktickým USB rozbočovačem. Ten umožní připojit až čtyři další zařízení.

Foto: Novinky

Arctic Cooling NC

  • Klady: příznivá cena, kompaktní provedení
  • Zápory: proti konkurenci méně účinné chlazení
  • Cena: 400 Kč

Logitech Z305: kvalitní zvuk pro filmy i hry

Integrované reproduktory jsou dnes samozřejmostí u všech přenosných počítačů. Jejich kvalita ale nebývá vždy valná. Pokud si potrpíte na kvalitní zvukovou reprodukci, je vhodnější použít externí reproduktory, jako je například model Logitech Z305.

Foto: Novinky

Logitech Z305

Novinku je možné použít doma i na cestách. Jednoduše se totiž zahákne za horní okraj notebooku. K počítači se připojuje pomocí konektoru USB, ze kterého se zároveň i napájí. Reproduktory dokážou vykouzlit iluzi prostorového zvuku, a proto jsou vhodné jak pro sledování filmů, tak i hraní her a poslech hudby.

Foto: Novinky

Logitech Z305

  • Klady: výborný zvuk
  • Zápory: v brašně zabírají reproduktory na cestách poměrně dost místa
  • Cena: 1100 Kč

Dicota AluCompact: extrémně odolný kufřík

Elegantní kufřík Dicota AluCompact patří mezi nejbytelnější cestovní obaly pro notebooky. Umístit je do něj možné až 17palcový notebook, a to včetně kompletního příslušenství. Kufřík je vyroben ze dvou celistvých plátů hliníku.

Foto: Novinky

Dicota AluCompact

Výrobce jej navíc vybavil takzvaným High Densit Foam polstrováním, které dokáže notebook velmi dobře ochránit i při pádu z větších výšek. Matný stříbrný nátěr hliníkových částí je velice elegantní, ale méně odolný proti oděrkám. Daní za extrémní odolnost je vysoká váha kufru (2,9 kg), která je v některých případech dokonce vyšší než hmotnost samotného notebooku.

Foto: Novinky

Dicota AluCompact

  • Klady: elegantní a odolný kufr
  • Zápory: vysoká hmotnost obalu
  • Cena: 2500 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám