Hlavní obsah

SSD disk Team Xtreem S1: nejrychlejší z nejrychlejších

Novinky, Tomáš Hort, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový SSD disk Team Xtreem S1 nabízí dle specifikace vysokou rychlost přenosu dat i slušnou velikost 60GB. Když přidáme atraktivní zlatý design a dobrou cenu, jedná se o produkt, na který se vyplatí podívat blíže. Jeho kvality prověříme v dnešním testu.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Team Xtreem S1 60GB

Článek

SSD disky vnáší na trh pevných disků velký vítr. Rozdíl mezi počítačem s plotnovým diskem a SSD diskem je znatelný pro každého informovanějšího uživatele. Změna je nejvíce patrná u notebooků, které mají běžně ve svém základu pomalejší plotnové disky s rychlostí 5400 otáček za minutu, ve stolních počítačích najdeme větší a výkonnější modely se 7200 otáčkami.

Je tedy známo, že pevný plotnový disk je největší brzdou běžných počítačů. To však už neplatí u SSD disků. S těmi se rychleji načítá operační systém i všechny aplikace. U složitějších a větších programů (např. vývojových) se rozdíl projevuje výrazněji. Takto ušetřený čas se může u stálých pracovníků s počítačem projevit většími výkony, což dokazují studie hlavně v profesionální sféře. S SSD disky se tak budeme setkávat stále častěji i v běžných počítačových sestavách.

Přenosové rychlosti na hranici standardu SATA II

Rozdíl mezi aktuálně běžnými SSD disky a pevnými plotnovými disky je velký, a to jak v přenosových rychlostech, tak i v rychlosti odezvy (rychlosti nalezení dat na disku). Team Xtreem S1 60GB má dle specifikace přenosové rychlosti 285MB/s pro čtení a 275MB/s pro zápis. Na takové hodnoty nejsme zvyklí, neboť rychlé pevné disky s plotnami dosahují zhruba jen poloviny těchto rychlostí, ty notebookové pouhé čtvrtiny.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

SSD disk Team Xtreem S1 - zadní strana

K datovému připojení disku je použito rozhraní SATA II. Nejnovější SATA III už ale na sebe nenechá dlouho čekat. Maximální reálná datová propustnost SATA II je totiž 286MB/s, tedy o pouhý 1 MB/s více, než dle specifikace umí Team Xtreem S1. SATA II tak s další generací SSD disků přepustí místo novějšímu standardu, jehož konektory už najdeme na novějších základních deskách i noteboocích.

Řadič SandForce SF-1222 je aktuálně nejrychlejší

V balení najdeme s 2,5“ diskem o velikosti 10 x 7 x 0,95 centimetru i krátký manuál a záruční list. SSD disk je v antistatickém pytlíku usazen do sametového umělohmotného výlisku. Škoda jen, že neobsahuje redukční plát do běžné větší 3,5“ pozice v počítačové skříni. Pro notebooky to nevadí, pro použití do stolního počítače by se hodil. I bez redukce lze ale SSD disky položit třeba do místa pro disketovou mechaniku.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Pohled dovnitř SSD disku - na základní desce je kolem řadiče SandForce osazeno osm paměťových čipů

Váha SSD disku je pouze 92 gramů. Uvnitř zřejmě hliníkového krytu je základní deska osazená osmi paměťovými čipy. Uprostřed je čip řadiče SandForce SF-1222. Kvality řadiče u SSD disků rozhodují o rychlosti zařízení a právě SandForce SF-1222 je aktuálně nejrychlejším běžně používaným řadičem v SSD discích.

Provozní vlastnosti

Provozní vlastnosti SSD disků není potřeba dlouho rozebírat. Na rozdíl od starších plotnových kolegů není uvnitř zařízení žádný mechanický pohyb, vše funguje na bázi paměťových čipů. V podstatě to funguje podobně jako u flash disků. Kde není pohyb, není hluk. SSD disk je tedy bezhlučný. Podobně je to i s teplotou. Při práci SSD disku dochází jen k minimálnímu zahřátí, které pohltí kryt. Můžeme tak napsat, že SSD disk se zahřívá pouze minimálně, na dotyk nepoznatelně.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Detailní pohled na datový (menší) a napájecí konektor

Další výhodou, hlavně pro notebooky, je spotřeba. Ta je nízká a při zátěži dosahuje maximálně tří wattů. Z technických prvků pro znalejší čtenáře ještě uvedu, že NAND flash paměti v SSD Team Xtreem S1 60GB jsou typu MLC a disk podporuje technologii TRIM. Je doporučeno SSD disk používat s operačním systémem Windows 7 či OS Linux s podporou TRIM. Záruka na SSD je standardní dvouletá.

Testy

Pro testování jsem vybral několik často používaných aplikací pro měření výkonu pevných disků. Ty nám ukáží, jak si Team Xtreem S1 60GB vede v porovnání s běžným rychlým plotnovým diskem Samsung F3 500GB a také s konkurenčním zástupcem z řady SSD disků, který jsme testovali dříve. O rychlosti SSD disku rozhoduje použitý řadič. SandForce SF-1222 je díky svým nesporným kvalitám hodně rozšířený a používaný mnoha výrobci, a proto ho najdete v mnoha aktuálně prodávaných SSD. Testováno je na nejnovější možné sestavě od společnosti AMD.

Testovací programTeam Xtreem S1 60GBIntel X25-M 80GBSamsung F3 500GB
CrystalDiskMark 3.0 - sekv. čtení (více je lépe)262,4 MB/s207,5 MB/s127,6 MB/s
CrystalDiskMark 3.0 - sekv. zápis (více je lépe)248,1 MB/s88,3 MB/s124,7 MB/s
CrystalDiskMark 3.0 - čtení 4KB (více je lépe)21,3 MB/s13,2 MB/s0,6 MB/s
CrystalDiskMark 3.0 - zápis 4KB (více je lépe)57,4 MB/s13,7 MB/s1,2 MB/s
HDTune 3.50 Pro - přístupová doba (méně je lépe)0,1 ms0,1 ms13,1 ms
ATTO Disk Benchmark - čtení 1MB (více je lépe)278,2 MB/s246,8 MB/s138,5 MB/s
ATTO Disk Benchmark - zápis 1MB (více je lépe)260,7 MB/s79,4 MB/s141,2 MB/s

SSD diskem na porovnání je Intel X25-M 80GB. Ten byl zde testován před více než půl rokem a stále se prodává, nyní již za cenu kolem 3500 korun. V testu sekvenčních rychlostí v programu CrystalDiskMark 3.0 vyhrává jasně Team Xtreem S1. Při testování je potřeba změřit, jak si pevné disky poradí s různě velkými soubory. Zařadili jsme proto i test rychlosti na malých čtyřkilobajtových (4KB) souborech. Ve výsledku opět vede SSD Team a ani Intel nemá špatné hodnoty. Je vidět, že klasický plotnový disk malé soubory čte i zapisuje velmi pomalu. Odezva SSD disků, tedy čas za jaký je disk schopen najít data, je bezkonkurenční, což změřil program HD Tune.

Hodnocení a závěr

V dnešním testu jsme si představili SSD disk Team Xtreem S1 60GB. Jeho velikost je ideální na instalaci operačního systému i většiny aplikací, které běžný uživatel potřebuje. Jedná se o nový a hodně rychlý SSD disk s rozhraním SATA II. Jeho zpracování je kvalitní, zlatá barva efektní. Výkon po otestování je vysoký a dá se říct, že maximální možný pro rozhraní SATA II.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

SSD disk Team Xtreem S1

Malým mínusem oproti konkurenci je absence 3,5“ redukce v balení a „pouze“ dvouletá záruka, která bývá u mnoha konkurenčních modelů tři roky. SSD disk však podporuje všechny technologie včetně TRIM a střední doba pro funkčnost při používání je 2,5 miliónu hodin, což je slušné. Cena SSD je průměrně kolem tří tisíc korun, což stojí i konkurenční modely.

Team Xtreem S1 60GB

Druh diskuinterní, SSD
Velikost disku2,5"
RozhraníSATA II 3Gbps
Velikost disku60GB
Typ flash pamětiMLC
Speciální funkceTRIM, S.M.A.R.T.
Rychlost čteníaž 285 MB/s
Rychlost zápisuaž 275 MB/s
Rozměry100 x 70 x 9,5mm
Váha92g
Cenaokolo 3000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám