Hlavní obsah

Nejzajímavější vychytávky pro tichý chod počítače

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Za hluk v počítači může hned několik komponent. Největší podíl patří ventilátorům, které chladí procesor, grafickou kartu, napájecí zdroj nebo čipovou sadu na základní desce. Naštěstí je můžeme snadno vyměnit za prakticky neslyšitelné modely.

Článek

V prvním dílu článku Jak ztišit hlučný domácí počítač [celá zpráva] jsme si osvětlili hlavní zdroje nepříjemného rachotu z PC skříní. Nyní se pojďme podívat na konkrétní vychytávky, které sestavu utiší.

Zalman Reserator XT: účinné vodní chlazení

Vodník Reserator od společnosti Zalman je vhodný pro chlazení těch nejvýkonnějších počítačových sestav. Za jedinou hodinu totiž dokáže vyměnit rekordních 300 litrů vody.

Foto: Novinky

Zalman Reserator XT

Sada se skládá z nádrže, tepelného výměníku, vodního čerpadla, vodicích trubic a chladičů procesoru a grafické karty. Není k ní tedy potřeba již nic dokupovat. Jedinou vadou na kráse je vysoká cena, která se pohybuje jen těsně pod hranicí devíti tisíc korun. Chlazení sestavy tichými ventilátory by vás vyšlo na méně než polovinu.

  • Klady: velice tichý a účinný chladicí systém
  • Zápory: vysoká cena
  • Cena: 9000 Kč

Thermaltake Gaming Station: ticho v podání BMW

Pro nejnáročnější uživatele vyrobila společnost Thermaltake, ve spolupráci s BMW, luxusní počítačovou skříň. Vedle designu se novinka soustředí také na co nejtišší provoz. Thermaltake Gaming Station je vyroben z hliníku.

Foto: Novinky

Thermaltake Gaming Station

Díky promyšlenému systému uložení každé komponenty zvlášť funguje celá skříň jako jeden velký pasivní chladič. Pro extrémní výkony jsou navíc ve skříni umístěny čtyři kvalitní ventilátory, které nejsou za provozu prakticky vůbec slyšet.

Luxusní vozy od BMW nepatří k nejlevnějším a totéž platí pro počítačové skříně, které pomáhali designéři této automobilky vytvořit. V Česku se Thermaltake Gaming Station prodává za 16 tisíc korun.

  • Klady: luxusní vzhled, tichý provoz
  • Zápory: vysoká cena
  • Cena: 16 000 Kč

Acutake Darkdisc 2: zkrotí vibrace pevného disku

Acutake Darkdisc 2 je hliníkový chladič, který sníží provozní teplotu pevného disku až o 10 °C. Díky tomu se výrazně prodlužuje jeho životnost.

Foto: Novinky

Acutake Darkdisc 2

Darkdisc 2 navíc dovede tlumit provozní hluk disku tak perfektně, že je prakticky neslyšitelný. Montáž rámečku není nijak náročná a zvládne ji během pár minut i méně zkušený uživatel.

  • Klady: prodlužuje životnost pevného disku
  • Zápory: s chladicím rámečkem zabírá disk ve skříni více místa
  • Cena: 550 Kč

Aerocool Touch 1000: kompletní kontrola nad PC

Aerocool Touch 1000 je speciální monitorovací panel, který se v PC skříni montuje do stejné pozice jako optická mechanika.

Foto: Novinky

Aerocool Touch 1000

Je k němu možné připojit až čtyři ventilátory a čtyři teplotní čidla, díky kterým je možné sledovat teplotu ve skříni. Panel je vybaven velkým dotykovým displejem, jehož prostřednictvím je možné upravovat otáčky ventilátorů, a tím i jejich hlučnost.

  • Klady: snadné ovládání
  • Zápory: na dotykovém displeji se usazuje více nečistot než na obyčejném
  • Cena: 900 Kč

CoolerMaster V6GT: extrémně tichý chladič

Společnost CoolerMaster vyrobila zajímavý chladič s označením V6GT, který je určen pro procesory značky Intel a AMD. Je vyroben z masivního kovového těla. Z něho odvádí teplo takzvané heatpipe trubice (kovové trubice napuštěné speciální kapalinou s vysokou tepelnou vodivostí).

Foto: Novinky

CoolerMaster V6GT

Celý chladicí systém doplňuje velký ventilátor s regulovatelnými otáčkami. Ty je možné nastavit ručně na pevnou hodnotu, nebo nechat chladič pracovat v automatickém režimu, kdy si otáčky upravuje podle teploty ve skříni. Díky tomu výrobce slibuje dvakrát nižší hlučnost, než jakou vydávají obyčejné chladiče procesorů.

  • Klady: účinné chlazení i pro extrémně výkonné procesory
  • Zápory: chladič se kvůli svým rozměrům nemusí vejít do každé počítačové skříně
  • Cena: 1400 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám