Hlavní obsah

Asus Eee Keyboard PC - Unikátní klávesnice v sobě ukrývá celý počítač

Novinky, Tomáš Hort, Miloslav Fišer

V dnešním testu si exkluzivně ukážeme výrobek, který dle specifikace vypadá jako malý netbook, ale netbook to není. Asus Eee Keyboard je počítač ukrytý v běžně vypadající klávesnici s barevným dotykovým displejem.

Foto: Asus, Novinky

Asus Eee Keyboard PC

Článek

Asus Eee Keyboard PC přichází právě v těchto dnech na český trh. Můžeme říci, že se jedná o unikátní zařízení, které jsme do této chvíle v oblasti počítačů neviděli. Ve společnosti Asus si řekli, že na trhu s netbooky již místo pro překvapení není, a proto vymysleli právě produkt netbooku podobný, a přece úplně jiný.

Na první pohled by se mohlo zdát, že novinka je pouze upravený notebook. Ve skutečnosti toho ale umí daleko více. Pracovat s počítačem můžeme samostatně na pětipalcovém dotykovém displeji, ale také na běžném monitoru, kdy dotyková obrazovka slouží jako touchpad.

K připojení externího displeje, tedy televize nebo počítačového monitoru, nepotřebujeme ani propojení kabelem. V příslušenství je totiž zařízení, které umí obraz i zvuk přenášet vzduchem.

Inovace na zkřehlém trhu

Trh s malými počítači zvanými netbooky je již delší dobu bez větší změny. Do zařízení se stále ve většině případů dává procesor Intel Atom, který na běžnou práci stačí, moc nehřeje a je úsporný. Zatím nic výkonnějšího s podobnými provozními vlastnostmi není a asi ještě nějaký čas nebude. Asus se tak dal na změnu v jiném úhlu pohledu než po stránce výkonu.

Foto: Asus, Novinky

Asus Eee Keyboard PC

Odmyslel běžnou šasi netbooku a všechny komponenty naskládal do těla poměrně běžné, lépe vypadající klávesnice s dotykovým displejem. Jedná se tedy o zajímavý nápad, u kterého je ale potřeba najít možné uplatnění. I s tím jsme si dali práci a některé možnosti jsme našli.

Hlavně pro domácí využití

Už i podle materiálů výrobce je klávesnice předurčena hlavně pro domácí využití. Je totiž jasné, že pro přenášení a mobilní práci malý pětipalcový displej nestačí a připojovat všude kabel či sestavu pro bezdrátový přenos obrazu také nebude ideální. Větší službu v tomto případě splní běžný netbook.

Výhoda pro Asus Eee Keyboard PC nastává právě při použití doma. Menu dotykového displeje je velmi jednoduché a třeba záložka připojení obsahuje rychlý přístup ke komunikačním aplikacím, přes které můžeme posílat zprávy nebo navazovat hlasovou komunikaci (Messenger, Skype, Facebook). Pro podobné činnosti relativně malý displej stačí a pohodlná klávesnice standardních rozměrů při psaní potěší.

Druhou reálnou možností je využití bezdrátového přenosu obrazu k zobrazování videí, fotek či jiné zábavné činnosti z gauče či postele. Jelikož má zařízení na rozdíl od Apple iPad konektory USB, je možné z flash paměti či čtečky paměťových karet připojit a jejich obsah zobrazovat třeba na televizi.

Šikovný dotykový displej

Mohla by to vlastně být jen klávesnice s počítačem uvnitř, kterou připojíme jako počítač k monitoru. Jenže v pravé části se nachází displej, který je o něco větší než na mobilním telefonu HTC HD2 či iPhonu. Je však také dotykový s kapacitním displejem. Ovládáme ho bříškem prstu, ne tlakem. Potěší nás hlavně matná verze krycího skla, na kterém nevidíme otisky prstů.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Detailní pohled na levý horní roh klávesnice u tlačítka Escape.

Po spuštění operačního systému Windows XP se automaticky načte speciální menu, které je hodně podobné tomu u dotykových mobilních telefonů. Vybrat si v něm můžeme z mnoha aplikací v záložkách dle typu. Jelikož se jedná o operační systém Windows, můžeme navíc na 16 nebo 32GB pevný SSD disk nahrávat i jiné aplikace, které na displeji s rozlišením 800x480 půjdou stejně dobře, jako na chytrých telefonech.

Vybavení, specifikace a provozní vlastnosti

Po technické stránce je nový klávesnicový počítač od Asusu vybaven podobně jako běžné netbooky. Vše řídí procesor Intel Atom první generace o frekvenci 1,6GHz, k němu je přidána 1GB operační paměti a 16 nebo 32GB pevný SSD disk. Integrovaná grafická karta Intel GMA 950 by sama o sobě nezvládla akcelerovat HD video, a proto je dodán přídavný akcelerátor společnosti BroadCom.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Vybavení zadního panelu je standardní. Nechybí ani dva typy obrazového výstupu či dva zvukové porty.

Konektivita pro připojení k internetu je zajištěna přes integrovanou Wi-fi kartu, s mobilním telefonem připojíme počítač přes Bluetooth verze 2.1. Na zadním panelu máme také tři již zmiňované USB porty, jeden síťový LAN RJ-45, dva audio jack konektory a obrazové výstupy.

Klávesnice má vlastní tříčlánkovou baterii, která vydrží při běžné práci mezi dvěma až třemi hodinami v závislosti na využití internetu, zatížení procesoru a podobně. Při práci ve Wordu se dostaneme spíše k vyšší hodnotě. Výdrž Asus Eee Keyboard je tedy nižší než u běžných netbooků. Na souhrn specifikací se podívejme v tabulce:

Asus Eee Keyboard PC
ProcesorIntel Atom N270 s frekvencí 1,6 GHz
Čipová sada945GSE / ICH7-M
Grafická kartaIntel GMA 950, Broadcom 70010/70012
Operační paměť1GB DDR2
Pevný diskSSD 16/32GB dle modelu
Operační systémWindows XP Home
Displej5" dotykový s rozlišením 800x480
PřipojeníUWB, Wi-Fi, Bluetooth, USB 2.0
Rozměry42,5 × 14,5 × 10 až 2,4 cm
Váha1,1 kg

Hodnocení produktu a závěr

V dnešním testu jsme si představili horkou novinku na trhu s přenosnými počítači. Asus Eee Keyboard PC je neobvyklý malý počítač ukrytý v klávesnici. Jeho uplatnění je hlavně v domácnosti, kde ho můžeme použít jako komunikační zařízení pro sociální sítě nebo jako přehrávač fotek či videí. Využití si vzhledem k operačnímu systému Windows XP najde i u vlastních aplikací, které si uživatel nahraje. Velmi dobrý je pro ovládání a použití dotykový displej stejně jako bezdrátová technologie přenosu obrazu do monitoru či televize.

Foto: Asus, Novinky

Asus Eee Keyboard PC - vysílač a přijímač pro bezdrátový přenos obrazu

Nevýhodou může být menší výdrž zařízení, která se pohybuje maximálně okolo tří hodin a pro někoho také poměrně vysoká cena. Levnější verze s 16GB SSD diskem je za doporučenou cenu 13 990 korun, s 32GB SSD diskem vyjde na 15 090 korun. Musíme si však uvědomit, že se jedná o plnohodnotný počítač vybavený moderními technologiemi, navíc s velmi pěkným designem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám