Hlavní obsah

Dynavix Nano Lite - miniaturní navigace se dokáže vyhnout dopravním zácpám

Novinky, Miloslav Fišer, Tomáš Hort

Společnost Dynavix na začátku května začala prodávat odlehčenou verzi nejtenčí navigace na světě – modelu Nano. Novinka je kompaktnější a nabízí v pořadí již devátou verzi navigačního softwaru Dynavix. Ten je chytřejší než předchozí verze a dokáže sám naplánovat trasu tak, aby se vyhnul dopravním zácpám. Ani u tohoto modelu nechybí vtipné hlášky českého herce Pavla Lišky.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Dynavix Nano Lite v akci i s 3D ukázkou zobrazení známých staveb v podobě modelu na mapě.

Článek

I když svou cenou patří nová navigace Dynavix Nano Lite mezi levnější přístroje, nabízí mapy celé Evropy, které navíc zobrazují důležité kulturní a historické budovy ve 3D režimu.

Novince nechybí ani propracovaný multimediální přehrávač, který si poradí s obrázky i videem. Nejde o žádný nadstandard, naopak výbava obsahuje převážně jen využitelné funkce.

Vzhled a zpracování

U zařízení s dominantním displejem můžete sotva vymyslet nějaký radikálně odlišný design. Nano Lite tak představuje zažitý koncept dotykového LCD displeje zasazeného v zaobleném plastovém rámečku.

Zpracování přístroje není co vytknout. Konstrukce působí velmi bytelným dojmem, rozhodně přečká i drsnější zacházení.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Detailní pohled na levý dolní roh. Tlačítko On/Off slouží k manuálnímu odpojení integrované baterie při připojení v autě. V druhé části rohu vidíme audio výstup pro sluchátka a čtečku paměťových microSD karet.

Konektory a tlačítka jsou umístěny po stranách. Nahoře najdete jen vypínač s indikační diodou, vpravo potom USB konektor pro nabíječku/autoadaptér, pod kterým leží přepínač baterie.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

V pravém rohu nahoře se nachází tlačítko pro zapnutí a vypnutí navigace. Jednoduché zmáčknutí uvede navigaci do stavu spánku.

Na levé straně se nachází slot paměťových karet microSD a konektor sluchátek, pokud byste snad navigaci chtěli použít i jako MP3 přehrávač.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Dynavix Nano Lite - na zadní straně uprostřed vidíme zlaté spoje pro nabíjení při připojení k držáku v autě.

Celý přístroj se ovládá prostřednictvím dotykového displeje s úhlopříčkou 4,3 palce.

Navigace je rychlík

Nový navigační software Dynavix 9 je proti předchozím generacím daleko povedenější. Vychází z jednoduchého grafického rozhraní, ve kterém jsou vždy na displeji velké ikony. Ty se velice dobře ovládají i jednou rukou.

Přístroj reaguje na povely díky použitému procesoru MTK s frekvencí 467MHz poměrně pohotově.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Hlavní menu - první část.

Jediné, co dělá navigaci trochu problém, je vyhledávání družic a aktuální pozice při prvním spuštění. To trvá v některých případech i několik minut. Na cestách vás ale nijak zvlášť nezpomalí.

Výrobce se na svých internetových stránkách chlubí, že navigace pokrývá přes 99 procent popisných čísel v ČR. Místo původních 450 tisíc adres by jich nyní měla obsahovat 2,3 miliónu.

Po Praze fungovala navigace zcela bezproblémově, včetně údajů o jednosměrkách. Problém neměla ani v menších vesnicích v okolí Prahy, kde byly pečlivě zakresleny všechny trasy a domky.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Zobrazení mapy ve 3D provedení.

Novinkou je funkce chytrá trasa. Ta dokáže vypočítat ideální trasu s ohledem na den v týdnu a denní dobu. Toho je přístroj schopný díky statistickým datům, které výrobce zakomponoval do nového formátu map.

V praxi to vypadalo tak, že nás v dopravní špičce opravdu navigace vedla objížďkou, která byla sice o dva kilometry delší, ale prakticky nikde jsme neuvízli v koloně.

Stejně jako u předchozích navigačních zařízení Dynavix i Nano obsahuje vtipné hlášky herce Pavla Lišky. Řidiči se tak mohou setkat s komentářem jako „Brzdi, brzdi, brzdi...“, „Tak doufám, že víte, co děláte.“ nebo „Bacha, megakřižovatka.“.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Záložka Záznam jízd. Zajímavá je možnost ukládání informací o tankování.

Když multimédia hrají prim

Přímo po zapnutí se dostanete do hlavního menu, kde si můžete vybrat, jestli chcete zapnout satelitní navigaci, nebo některou z dalších funkcí přístroje jako je kniha jízd nebo multimediální přehrávač.

Přehrávač se ovládá velice jednoduše. Přehrávat v něm můžete fotografie, hudbu nebo videa, která jsou uložena na paměťové kartě v přístroji. Ta však není součástí balení.

Hlasitost reproduktoru je dostatečná pro bezproblémový poslech za jízdy i při vyšších rychlostech. Žádnou hi-fi kvalitu přehrávání ale nečekejte.

Hodnocení

Dynavix Nano Lite je kompaktní malá navigace, která je vybavena mapami celé Evropy, přičemž v ČR zná prakticky všechna čísla popisná. Kromě vtipných hlášek Pavla Lišky zaujme také funkcí chytrá trasa, díky které dokáže přístroj naplánovat trasu tak, aby nenechala řidiče zbytečně čekat v žádné koloně.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Dynavix Nano Lite

Zmínit si zaslouží také multimediální přehrávač, který však v dnešní době není žádným nadstandardem. V dané cenové hladině jsou totiž konkurenční přístroje vybaveny například i vestavěným fotoaparátem, jako například Mio C720Q.

Hlavní nevýhodou novinky je prodleva při prvním hledání satelitních družic a aktuální pozice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám