Hlavní obsah

Televizní herní konzole přehrají 3D video a rozpoznají lidská gesta

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Stále více lidí dává přednost hraní videoher na televizních herních systémech, tzv. konzolích. Jsou totiž proti počítačům výhodnější v poměru cena/výkon. Výrobci herních boxů navíc chystají několik zásadních vylepšení, kterým už počítače nezvládnou konkurovat.

Článek

O přízeň hráčů se na trhu perou především tři velcí výrobci – Nintendo, Sony a Microsoft. Konzole Xbox 360 a Playstation 3 od posledních dvou firem se ovládají pomocí bezdrátových ovladačů, tzv. gamepadů. Stačí zmáčknout tlačítko a postava ve hře udělá přesně to, co chcete.

Nintendo přišlo s novinkou, kterou zvedlo hráče z gauče. Člověk ovládá hru reálnými pohyby, jež by v daných situacích dělal. Pokud chce tedy odpálit ve hře míček v tenisovém turnaji, musí se opravdu rozpřáhnout s ovladačem v ruce, jako by skutečně stál na kurtu.

Microsoft a Sony však chtějí jít v simulaci reality ještě dál. Každý trochu jinak.

Microsoft – ovladač je vaše tělo

Zásadního vylepšení by se během letošního roku měla dočkat televizní konzole Xbox 360 od Microsoftu. Ten totiž od loňska pracuje na revolučním systému Project Natal, který rozšíří stávající funkce herního boxu o zcela nové možnosti.

Při hře nebude člověk potřebovat už vůbec žádný ovladač. Senzor s citlivým mikrofonem a dvě infračervená čidla budou do detailu snímat pohyb člověka před televizí a přenesou ho do hry. Ke hře tak postačí jen lidská gesta.

Například v akční hře hráč máchne pěstí proti obrazovce, čidla přenesou úder do hry, ve které zasáhne virtuálního soupeře. Jasné zatím není, kdy se Project Natal objeví na trhu ani jaká bude jeho cena. Nové zařízení se přitom jednoduše připojí ke stávající herní konzoli Xbox 360.

Sony sází na 3D obraz

Sony se pokusí lidi vtáhnout do hry pomocí 3D technologie. Pro všechny majitele Playstationu 3 plánuje vydat speciální bezplatnou aktualizaci ovládacího softwaru, díky čemuž bude zařízení schopno přehrávat filmy a hry v trojrozměrném obraze. Podmínkou však bude televizor, který je schopen 3D obraz vysílat.

S obyčejnými televizory technologie nebude fungovat. Sony zatím odmítá o nové aktualizaci prozradit podrobnosti. Jisté zatím je, že jedním z prvních titulů by měl být závodní automobilový simulátor Gran Turismo 5 3D, který se začne prodávat v létě.

Ještě letos plánuje Sony uvést do prodeje vlastní bezdrátový pohybový ovladač PlayStation Move, který bude fungovat na podobném principu jako Nintendo Wii.

Sony PlayStation 3 Slim: Přehraje i blu-ray filmy

Playstation 3 dorazil na evropský trh v roce 2007. Podle prodejních výsledků patří televiznímu hernímu systému od Sony v oblíbenosti až třetí příčka za Wii a Xboxem. To je do jisté míry způsobeno vyšší prodejní cenou proti konkurenci od Nintenda a Microsoftu.

Nejnovější verze Playstation 3 Slim nabízí ale několik zajímavých předností. Například je vybavena blu-ray mechanikou, díky čemuž dokáže konzole v obývacím pokoji nahradit i blu-ray přehrávač v ceně několika tisíc korun.

Verze Slim je navíc díky pokroku v miniaturizaci obvodů výrazně skladnější a i tišší než verze klasická. Výhodou je také snadné připojení k domácí počítačové síti prostřednictvím WiFi. Díky tomu dokáže Playstation například přehrát hudbu uloženou v počítači.

  • Klady: Dokáže přehrávat blu-ray filmy, vysoký výkon, kvalitní zobrazení her
  • Zápory: Vyšší pořizovací cena, hry z Playstationu 2 nejdou na nové verzi spustit
  • Cena: 7300 Kč

Microsoft Xbox 360 Elite: Populární veterán

Xbox 360 od Microsoftu byla vůbec první herní konzole nové generace. Na evropský trh dorazila již v roce 2006. Oslovit zákazníky se jí podařilo především velice vysokým výkonem, který byl na tehdejší dobu nevídaný.

Foto: Novinky

Xbox 360 Elite Edition

To dokládá i fakt, že součástky zařízení Microsoft nemusel až doposud ještě vylepšovat a konzole zvládá bezproblémově i nejnovější hry. Minulý rok byl představen model Elite. Ten se proti předchozí variantě liší především vyšší kapacitou pevného disku a barevným provedením – původní verze byla bílá a nabízela vestavěnou paměť 512 MB, nová je černá a má 120GB pevný disk.

  • Klady: Vysoký výkon, kvalitní zobrazení her
  • Zápory: Nemá blu-ray mechaniku, on-line hráči nemají českou podporu
  • Cena: 6200 Kč

Nintendo Wii: Zvedne vás z gauče

Nintendo se u konzole Wii vydalo jinou cestou než ostatní výrobci. Nesnaží se u herních titulů nabídnout co nejbrilantnější grafiku a propracovaný děj. Naopak hry jsou velice jednoduché a mají v některých případech až primitivní grafiku.

Nintendo ale sází na aktivní zapojení do hry. Proto ke konzole nabízí i několik zajímavých doplňků, jako například speciální cvičební podložku Wii Fit. S ní můžete u televize posilovat podle instrukcí virtuálního trenéra na obrazovce. Ve hrách pak dokáže simulovat snowboard, lyže či skateboard.

  • Klady: Velice zábavný interaktivní systém, nízká pořizovací cena
  • Zápory: Podprůměrná grafika her
  • Cena: 4200 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám