Hlavní obsah

Levná myš od Microsoftu pracuje na skleněném stole i hrubém koberci

Novinky, Miloslav Fišer, Tomáš Hort

Počítačová myš Microsoft 3500 se díky svým miniaturním rozměrům a bezdrátovému připojení hodí především k notebookům. Navíc je vybavena technologií BlueTrack. Díky tomu dokáže pracovat i na hrubém koberci, skleněném stole, dokonce i na džínových kalhotách.

Foto: Novinky

Microsoft Wireless Mobile Mouse 3500

Článek

Počítačová myš Microsoft Wireless Mobile Mouse 3500 je novinkou na trhu počítačového příslušenství k notebookům. Ač se dá použít i u běžného stolního PC, především díky miniaturnímu bezdrátovému přijímači je určena především pro notebooky.

Nejzajímavější částí specifikace je takzvaný BlueTrack senzor. Myši s touto technologií pracují pomocí modré LED diody a čočky se širokým záběrem. Paprsek modré barvy na spodní straně myši je v porovnání s tradičním laserem až čtyřikrát větší.

Technologie BlueTrack vyniká především v situacích, kdy má běžný laserový senzor problém vůbec pracovat, jako je například mramor nebo koberec na podlaze, skleněný stůl, džínové kalhoty, či lesklé dřevo na pracovním stole nebo barovém pultu. Oproti starším technologiím je modrá LED dioda také méně náchylná k usazování nečistot.

Do ruky padne perfektně

Nový model se na trhu prodává v šedé nebo růžové barvě. Tu má však pouze horní strana, ostatní části myši jsou černé. Celé tělo zařízení je z plastu. Jde o malou myš, 5,7 krát 9,5 centimetru však nabízí hodně.

Boční strany myši jsou lehce pogumovány proti klouzání ruky. Mezi pravým a levým tlačítkem je scrollovací kolečko, které zároveň působí jako třetí tlačítko. Odpor kolečka je průměrný, rozdělení pohybu po skocích vhodné.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Pod kolečkem je nápis Microsoft. Samotné kolečko má středně lehký odpor.

Celá myš je symetrická. Z toho plyne i fakt, že se hodí pro držení v pravé i levé ruce. Určena je především pro běžné uživatele, kteří se nemusí koukat, zda padne jejich držení. S takto malou myší je totiž držení vždy spíše na úrovni prstů než položené dlaně. Při váze 90 gramů i s jednou AA baterií se každému bude ovládat lehce.

Na okrajích spodní strany jsou dva široké teflony pro lepší skluz po každém povrchu. Uprostřed spodní části najdeme tlačítko pro vypnutí myši, které se hodí, aby se nám nevybíjela zbytečně baterie.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Na levé straně je odklápěcí článek, pod kterým se nachází místo pro baterii. I s ní má myš váhu 90 gramů.

Nad tlačítkem pro vypnutí a zapnutí je malý slot pro nano přijímač. Ten je veliký jako běžný USB konektor s malou čepičkou, a proto se do samotné myši může schovat.

Pro přenos je to ideální možnost a navíc se nemusíme bát, že ho ztratíme. Nevypadává totiž sám od sebe, je potřeba zmáčknout tlačítko nad slotem. Nejdůležitější je, že díky nano přijímači nejsou potřeba pro propojení s počítačem kabely.

Napájení je zajištěno běžnou AA baterií, která je přidána v balení. Podle výrobce by měla baterie myši vydržet až 8 měsíců, což jsme bohužel vyzkoušet nemohli. Microsoft Wireless Mobile Mouse 3500 má prodlouženou záruku tři roky, což určitě potěší.

Konkurence sází na vlastní technologii

Přímou konkurencí pro technologii BlueTrack je systém Darkfield od společnosti Logitech. Ten vychází z osvětlení se zástinem, které je používáno v laboratořích po celém světě k detekci nejobtížněji viditelných částic pod mikroskopem.

Senzor s touto technologií vnímá sklo a lesklý povrch jako tmavou plochu. Poté se snaží zaměřit na miniaturní škrábance a mikroskopické zbytky prachových částic, podle kterých následně přesně určí pohyb kurzoru. [celá zpráva]

Foto: Novinky

Technologie Darkfield

Tyto výhody by měl nabídnout model Logitech Anywhere Mouse MX, který je díky svým drobným rozměrům určen výhradně pro použití s notebooky. Vybaven je dvěma tlačítky vpřed a vzad, které ovládáte palcem, pro rychlejší práci s internetovými stránkami a dokumenty.

V porovnání s myší od Microsoftu má konkurence od Logitechu jednu zásadní nevýhodu – pořizovací cenu. Zatímco verze od amerického softwarového giganta vyjde na 500 Kč, Anywhere Mouse MX stojí 1500 korun.

Historie počítačové myši

Historie počítačové myši sahá do 60. let minulého století, kdy Dr. Douglas C. Engelbart a jeho tým na Stanfordském výzkumném institutu (SRI – Stanford Research Institute) vytvořili původní mechanické ukazovací zařízení, které se obecně považuje za první myš.

Devátého prosince byla počítačová myš poprvé představena veřejnosti. Během události, která je často označována jako „Matka všech prezentací“, představil Engelbart a jeho 17 kolegů ze SRI 90minutovou demonstraci pro veřejnost na konferenci Fall Joint Computer Conference v San Francisku.

V lednu roku 1983 společnost Apple představila počítač Apple Lisa za 9 995 USD s prvním grafickým rozhraním, které používá myš. I když Lisa nebyla úspěšná komerčně, položila základ pro uvedení osobního počítače Macintosh. Druhého května tohoto roku Microsoft představuje myš Microsoft Mouse. Říká se jí „zelenooká myš“ kvůli dvěma zeleným tlačítkům a prodávala se za 195 USD.

V roce 1999 představil redmondský softwarový gigant nový princip snímání pohybu myši pomocí optického senzoru, díky kterému prakticky během několika dalších let vymizely běžné kuličkové myši. O slovo se v roce 2005 začal hlásit laserový snímač, který většina myší používá dodnes. Více se dozvíte ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám