Hlavní obsah

Gigabyte Ghost - laserová herní myš s příjemnou cenou

Novinky, Tomáš Hort, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gigabyte Ghost je herní počítačová myš, která má specifikace, vymoženosti a ergonomii dražších modelů, a i přesto se může pochlubit solidní kvalitou. Jedná se o produkt počítačového příslušenství, který není určen jen pro hráče, ale chce zaujmout svou cenou i širší veřejnost. Má na to?

Foto: Gigabyte, Novinky

Počítačová herní myš Gigabyte M8000X Ghost

Článek

Společnost Gigabyte je známa především výrobou základních desek nebo grafických karet. Její působení na trhu má ale mnohem větší rozměry, a proto si můžeme koupit také notebooky nebo produkty počítačového příslušenství. Mezi to patří i počítačové myši. Do této chvíle se společnost soustředila spíše na nižší segment "myšího" trhu, v novém roce ale přišlo i pár dražších a kvalitnějších modelů. Mezi ně patří i dnes testovaná Gigabyte M8000X Ghost.

Gigabyte Ghost je laserová počítačová myš určená primárně pro hráče PC her. Má povedený design, zajímavou ergonomii a i díky možnosti zvýšení hmotnosti pomocí závaží by se dala čekat cena v hladině okolo 1500 korun. Přibližně tolik stojí podobné myši. Gigabyte Ghost ale můžeme běžně koupit již za cenu kolem tisíce korun, které nedosahuje skoro žádná konkurenční počítačová myš s podobnými specifikacemi. Dobrá cena však sama o sobě nestačí, a proto si dnes otestujeme, jak na tom je ve všech aspektech běžného používání.

Gigabyte Ghost - černá elegance

Může se zdát, že v poslední době slovo elegance čtete často. A máte pravdu. Výrobci se totiž snaží u všech druhů výrobků co nejvíce zaujmout zákazníka hned při prvním pohledu na produkt. V dnešním případě nás opravdu zaujali. Celá myš je černá, na bocích vrchní strany jsou lesklé části, jinak je matná. Ergonomický tvar je hodně vyboulený proti dlani. Po obou bocích je umístěna protiskluzová guma. Na vrchní části pod kolečkem je barevný nápis "Ghost". Kromě dvou hlavních nechybí ani přídavná nastavitelná tlačítka a pod kolečkem uprostřed také tlačítko pro rychlou změnu citlivosti myši.

Foto: Gigabyte, Novinky

Na levém boku vidíme pogumování proti klouzání ruky, dvě tlačítka v horní části a čtyři oranžové diody, které identifikují nastavení profil citlivosti myši.

Gigabyte Ghost je především pro zákazníky, kteří drží myš pravou rukou. Poměrně dobře se s ní ale dá manipulovat i levou, ač tomu trošku brání vytvarování. Kvalitní je i připojení k počítači. Kabel od myši je pletený a je tak i více poddajný než umělohmotné kabely. Jeho délka je 1,8 metru. USB koncovka je pozlacená.

Kvalitní ale přiživený laserový senzor

Asi největším marketingovým lákadlem pro zákazníky je použití kvalitního laserového senzoru. Ten je umístěn zespodu uprostřed a má rozlišení pro snímání 6000 DPi, což je hodně vysoká hodnota. Měla by tak zajišťovat i maximální přesnost. Jenže oněch 6000 bodů je uměle nahnáno interpolací, tedy jakýmsi programovým rozšířením běžného rozlišení senzoru, jenž má v základní specifikaci pouze 5040 DPi. 5040 bodů by bohatě stačilo, i tak je to vysoká hodnota, viditelně je to však pro marketing Gigabyte málo. Bohužel takovéto rozšíření, ač ne moc, ovlivňuje přesnost myši, což je velká škoda.

Foto: Gigabyte, Novinky

Software pro Gigabyte Ghost najdeme na přiloženém CD. Jedná se o velmi základní program jen se základními nastaveními. Na druhou stranu je přehledný a jednoduchý.

Rozlišení senzoru a nastavení tlačítek můžeme upravovat přes přidávaný software. Ten je jednoduchý a nabízí jen základní funkce a úpravy. Nic podrobného tedy nečekejte. Můžete si jednoduchým přenesením funkce nastavovat jeden z pěti profilů (každý má devět tlačítek pro nastavení), mezi kterými pak překlikáváte tlačítkem na pravém boku. Software i myš podporují a správně fungují pod operačními systémy Windows 98 a vyššími.

Tlačítek na myši je hodně

Na levém boku myši, tam kde mají praváci palec, je plocha vylepšena gumovou vrstvou proti klouzání ruky. Nad gumou jsou dvě tlačítka. Přes software se dají naprogramovat, ale primárně slouží k posouvání se a vracení zpět na internetových stránkách. Protože je bok hodně rozšířený, stane se jen málokdy, že o tlačítka neradi zavadíte. V přední části levého boku jsou čtyři oranžové diody značící aktuální nastavenou citlivost myši, kterou můžeme kdykoli měnit tlačítkem na změnu DPi na vrchní straně pod kolečkem. Průhledné kolečko pod diodami je pouze pro krásu a efekt.

Foto: Gigabyte, Novinky

Na pravém boku je pouze pogumování a tlačítko pro změnu jednoho z pěti přednastavených profilů přes přidaný software.

Obě hlavní tlačítka jsou svou délkou přibližně do poloviny horní části myši. Při kliknutí vydávají standardní zvuk. Mezi nimi je čtyřsměrové kolečko, které má jemný odpor a točení s ním je dobře odstupňováno. Pod ním je tlačítko pro změnu citlivosti. Pak už jen barvy měnící nápis "Ghost". Podsvětlovacích barev je v nabídce celkem pět a mění se jediným tlačítkem na pravém boku myši podle nastaveného profilu v programu.

Přídavné závaží je bonusem

Na spodní straně myši pod senzorem máme otevírací kolečko. Pod ním se nachází čtyři pozice pro přídavná závaží. Samotná myš váží 145 gramů, což se dá díky závaží zvýšit ještě o dalších 38 gramů. K dispozici máme tři šestigramové kousky a jeden dvacetigramový. Žádný extra výběr to není, ale i tak závaží jako bonus potěší. Pokud ho nepoužijeme, najdeme v balení navíc kulatou krabičku, do které se uloží.

Aby měla počítačová myš ten správný jednoduchý pohyb po většině materiálů, používají se ve spodní části teflony. Jsou to nalepovací části, po kterých se pak myš v malé výšce nad podložkou pohybuje. A právě náhradní sada teflonů je druhým bonusem balení.

Specifikace

Před praktickým zhodnocením práce s myší se podívejme na její základní specifikace přehledně v tabulce:

Gigabyte M8000X Ghost
Rozhraní pro připojeníUSB
Senzorlaserový
Rozlišení senzoru6000DPi
Maximální akcelerace myši30G
Maximální rychlost myši3,8 metru za sekundu
Barvačerná
Délka kabelu1,8 metru
Váha145g základ + 38g závaží
Obsah balenímyš, závaží, CD, manuál, náhradní teflony
Podporované operační systémyWindows 98 a vyšší

V popisu jsme nemínili pouze kvalitu snímání senzorem. Podle tabulky výrobce dokáže myš dosáhnout zrychlení až 30G a umí snímat plochu při rychlosti maximálně 3,8 metru za sekundu.

Praktické zkušenosti při používání

Při testování myši jsme se nejvíce zaměřili na hraní her. Pro běžné strategie, adventury či RPG není myš žádnou zkouškou. Důležité je, jak se chová při potřebě přesnosti, což se zjistí u FPS stříleček. Při porovnání s ostatními je Gigabyte Ghost přesná hlavně při rychlém přesunu z místa na místo. Je to dáno i její celkovou velikostí a tíhou. Běžný uživatel bude s myší velmi spokojen, pro kvalitního hráče na úrovni je otázkou, zda ho bude zmiňovaná interpolace omezovat. Obecně ale musíme napsat, že přesnost a rychlost přesunu myši je velmi dobrá.

Hodnocení a závěr

V dnešním testu jsme si představili počítačovou myš Gigabyte Ghost určenou pro hráče. Se svou kvalitou a cenou se však hodí i pro běžné uživatele, kteří chtějí poznat něco lepšího než kancelářskou myš za 150 korun, ale za kvalitu nechtějí dát zase tolik. Hlavní výhodou Gigabyte Ghost je ergonomie. Většině uživatelů totiž padne velmi dobře do ruky. Navíc je elegantní a pohledná. Dovážení myšky do vašeho optima pomocí závaží či přidání náhradních teflonů je příjemným bonusem.

Foto: Gigabyte, Novinky

Gigabyte Ghost - celkový pohled na myš.

Při testování jsme neobjevili větší nedostatky. Škoda jen možné nepřesnosti při programovém vylepšení přesnosti laserového senzoru až na 6000 DPi. Samotný nastavovací software je základní, ne moc podrobný, ale jednoduchý a přehledný. Při hraní je přesnost myši velmi dobrá a pro občasné i lepší hráče stačí. Pokud patříte mezi ně, je Gigabyte Ghost se svou cenou okolo tisíce korun výbornou volbou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám