Hlavní obsah

Asus Designo LS246H - luxusní 24" LCD monitor k notebooku

Novinky, Tomáš Hort, Miloslav Fišer

Společnost Asus představila nový 24" LCD Full HD monitor ze stylové série Designo. Že se nejedná o běžný model vidíme na první pohled, jeho konstrukce není klasická. Otestovali jsme ho a víme, v čem se liší oproti standardním modelům a pro koho je určen.

Foto: Asus, Novinky

Asus Designo LS246H

Článek

Pod slovem počítačový monitor si asi většina z nás v dnešní době představí LCD displej na stojné noze, s různými možnostmi polohování. Taková představa je více než správná, ale není jediná. Existuje totiž také trh monitorů, které stojnou nohu nemají a jsou určeny spíše pro speciální účely než pro běžné použití v kanceláři. Mezi takové se řadí i dnes testovaný model Asus LS246H ze série Asus Designo.

I pro svou netradiční konstrukci není primárně určen pro využití při každodenním používání na pracovním stole. Jedná se hlavně o stylového krasavce do pokoje, který může plnit více funkcí najednou. Díky velkému Full HD displeji se můžeme koukat na filmy v nejvyšším rozlišení, sloužit může také pro domácí prezentaci fotografií. Oboje v ideálním případě s přenosným počítačem.

Asus Designo LS246H - styl a design především

První pohled na nový monitor napoví, na jakých základech je vyroben. Hlavní je v tomto směru styl a design, což jsou také znaky celé série Asus Designo. Krása je u elektroniky důležitá, každý z nás si raději vybere mezi dvěma srovnatelnými výrobky ten více reprezentativní. Zda se to může projevit na kvalitě ostatních částí si povíme dále. Teď se nejprve podíváme na to základní, v čem a s čím k nám monitor dorazil.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Zapnutý monitor v systému Windows. Odrazů je po zapnutí méně a vyskytují se spíše po černých okrajích.

Krabice monitoru je barevná s obrázky, nejen pouze kartonová jako u většiny běžných modelů. Má na sobě vyobrazení monitoru ze všech stran. Pro lepší manipulaci má ucho pro jednu ruku. V příslušenství najdeme napájecí zdroj, který není klasický počítačový, ale podobá se spíše napájení notebooku. Z obrazových propojovacích kabelů najdeme analogový D-Sub a převodový kabel z HDMI na digitální DVI. Nechybí ani návody a manuály a jako bonus najdeme čistící mikrovláknový hadřík.

Lesklost dosahuje svého maxima

Smysl přibaleného leštícího hadříku pochopíme ihned po vybalení monitoru. Celá přední část je totiž jedno velké a při tmavém pozadí i hodně lesklé sklo. Při vypnutém monitoru se od něj hlavně ve dne odráží všechno a směle můžeme říci, že se dá použít i jako tmavší zrcadlo. Po zapnutí už odrazy nejsou tak viditelné, avšak v tomto směru se monitor hodí spíše k večernímu a nočnímu používání. Někomu to může vadit, ale pravdou je, že pro běžné používání to až takový handicap není.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Zadní strana monitoru je matná a stopy se na ní moc nedělají.

Celý displej je krytý sklem. Rámečky monitoru pod sklem patří mezi ty větší. Spodní orámování pod displejem je širší kvůli osazení nastavovacího kolečka v pravém dolním rohu. Kolečko zastává funkci tlačítek nastavení. Funguje na principu snímacích senzorů a pro pohyb v menu s ním otáčíme. Samotné menu není nikterak barevně provedeno, je spíše základní. Podívat se na něj můžete v galerii s obrázky.

Podpírací stojan je jednoduchý a elegantní

Na zadní straně monitoru nás zaujme hlavně podpírací kruhový stojan. Je kovový, lesklý a působí luxusním dojmem. K monitoru se přidělává jedním větším šroubem, k jehož utažení můžeme dle návodu jednoduše použít minci. Polohovatelnost je relativně malá, ale pro využití monitoru stačí. V základní poloze je monitor nahnut přibližně o 15° dozadu. Nahnout se dá ještě o dalších 20°. Monitor je stabilní na jakémkoliv povrchu díky kvalitní protiskluzové gumě po celé spodní hraně monitoru.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Detailní záběr na zadní část s kruhovým stojanem, konektory a napájecím vstupem.

Už kvůli nemožnosti postavení monitoru do zcela svislé polohy je využitelnost pro běžné použití u stolního počítače zmenšena. Výhodou se naopak stává na nižším pokojovém stolku, kdy divák kouká na monitor více ze shora. Na zadní straně se nacházejí také vstupní obrazové konektory. Najdeme zde analogový D-Sub (VGA) konektor, HDMI a audio výstup pro připojení sluchátek. Ten funguje ale pouze pokud je monitor napojen přes HDMI kabel. Překvapivě není obsažen digitální DVI, který je ale nahrazen kabelovou redukcí v balení.

Rozměry a specifikace

Monitor je rozměrově srovnatelný s běžnými LCD modely velikosti 24", jen je o něco vyšší kvůli rozšířenému spodnímu okraji. S udávanými rozměry 585 x 420.3 x 225 milimetrů při váze 5,85 kilogramu se vejde i na menší stolek. Uváděná hloubka 22,5 centimetru je šířka monitoru i s kruhovým stojanem. Samotné tělo monitoru je totiž velmi úzké a v nejširší části uprostřed má 4,5 centimetru. Oficiální velikost displeje je 23,6", v českých jednotkách 60 centimetrů. Spotřeba je dle výrobce průměrných 38 wattů, naše měření ve výrobním nastavení s pozadím Windows ukázalo spotřebu pouze 26 wattů.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Samotný monitor je hodně štíhlý. V nejsilnějším místě oprostřed má 45 milimetrů. Po krájích je to jen 20 milimetrů.

Rozlišení displeje vyrobeného technologií TFT TN je 1920x1080 (Full HD). Barevné podání je i přes technologicky horší TN panel velmi dobré. Na výběr máme v menu z pěti přednastavených profilů či si můžeme monitor nastavit dle svého gusta sami.

Pozorovací úhly jsou dle specifikace 170/160, což odpovídá. Největší zkreslení barev a obrazu je tradičně z podhledu. Displej má velmi rychlou odezvu 2ms (GTG) a kontrastní poměr 50000:1. Souhrnně se na specifikace podívejme v tabulce.

Asus LS246H
Typ LCD displejeTFT TN
Velikost24"
Nativní rozlišení1920x1080 (Full HD)
Doba odezvy2ms
Kontrast50000:1
Jas250 cd/m2
Max. pozorovací úhly170/160°
Rozměry585 x 420 x 225 mm
Hmotnost5,85 kg
Udávaná běžná spotřeba38W
Vstupní konektoryD-Sub (VGA), HDMI

Hodnocení a závěr

Dnes jsme si v testu ukázali netradiční typ monitoru Asus LS246H. Jedná se o model bez stojné nohy, který je vhodný hlavně v kombinaci s přenosným počítačem pro přehrávání filmů ve vysokém rozlišení či prohlížení fotek. Monitor je ze série Asus Designo a je maximálně orientovaný na styl, krásu, eleganci. To se však nevylučuje s kvalitními zobrazovacími schopnostmi, které má také.

Foto: Asus, Novinky

Asus Designo LS246H

Jeho hlavní nevýhodou je extrémní lesklost, která je způsobena sklem na celé přední části monitoru. Každý odraz či nečistota je ve dne vidět. Vzhledem ke svému určení už ale dále není monitoru co vytknout. Za aktuální průměrnou cenu 8990 korun ho můžeme doporučit zákazníkům, kteří využijí jeho možnosti dle výše popsané situace. Pro běžné využití u stolního počítače však moc není, na to musíme hledat v jiné kategorii monitorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám