Hlavní obsah

iPhone a iPod se už dají připojit i k běžeckým botám

Novinky, Tomáš Hort, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Apple iPod Nano a běhání? Ano, pro poslech hudby ideální. Co když ale chceme něco navíc? Zkusit můžeme sportovní set Nike+. Spolu s iPodem nebo iPhonem tvoří netradiční sportovní vybavení pro amatéry i pokročilé. Nyní si v technologickém testu ukážeme, o co jde.

Foto: Apple, Novinky

Běžecký set Nike+ - hudební přehrávač Apple + běžecké boty Nike.

Článek

Společnosti Apple a Nike není potřeba představovat. Ve svých oborech jsou to špičkové a úspěšné značky. Sport se každým dnem více snoubí s technologiemi, které už nejsou jen pro profesionály, ale začínají se dostávat i mezi běžné zákazníky. Přesně takové spojení proběhlo mezi Apple a Nike. Apple přinesl na stůl svá kapesní elektronická zařízení, Nike svoje sportovní boty a vznikla technologie Nike+.

Předně je potřeba říci, že se nejedná o žádnou novinku. Technologie Nike+ je s námi již od roku 2006. Avšak spojení obou výrobků se stále zdokonaluje a nyní je již vyřešeno na takové úrovni, že jsme chtěli tuto specialitu vyzkoušet na vlastní kůži. Jak to všechno společně funguje a co je pro takové běhání s Nike+ potřeba, si ukážeme v dnešním testu.

Představení setu Nike+

Základ sportovního setu Nike+ tvoří běžecké boty Nike. Těch je v nabídce velké množství. Důležité v tomto případě je, aby měly za svým jménem koncovku "+". Plus označuje příslušnost a kompatibilitu s Nike+ technologií. V našem testu jsme použili boty Nike Zoom Vomero+ 4. Výběr je ale dobré nechat na odborníkovi v obchodě, každý druh běžecké boty má svá specifika a hodí se pro jiný typ běžce.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Testovaný běžecký set Nike+ i s látkovým páskem na ruku pro uchycení iPodu Nano.

Do setu dále potřebujeme hudební přehrávač Apple iPod. Použít můžeme iPod Touch druhé generace, iPod Nano jakéhokoli druhu a dokonce také iPhone 3GS. My jsme testovali s nejnovějším iPod Nano 16GB 5th generation, tedy páté generace, který má i videokameru. Jedná se o dobrou volbu hlavně díky malé velikosti zařízení. Sluchátka máme v příslušenství přehrávače.Teď je jen potřeba boty a iPod spojit. K tomu slouží Sport Kit. Ten si můžeme pořídit spolu s koupí iPodu. Jedná se o dva čipy. Jeden do boty pod chodidlo, druhý se připojí přes systémový konektor k zařízení Apple. Na iPodu pak stačí nastavit mód Nike + iPod a můžeme běžet.

Schopnosti měření

Příprava je poměrně jednoduchá. Čipy máme osazeny a mód nastaven. V nastavení je ještě dobré přístroj zkalibrovat. Spustíme připravený playlist oblíbených písniček a nastavíme si, jakým způsobem chceme běžet. Možnosti jsou na vzdálenost a na čas. Můžeme si nechat počítat i spálené kalorie.

Foto: Nike, Novinky

K běhaní a vyhodnocování výsledků nepotřebujeme nutně přístroj od Apple. Je možné použít i náramek přímo od Nike, který dokáže měřit s zaznamenávat stejné údaje jako iPod. Je přehrávat hudbu neumí.

Program působí jako trenér. Hlasově nás při běhu informuje, kolik jsme uběhli či kolik ještě zbývá. Tempo hlášení se ke konci běhu stupňuje, aby nás donutilo k co nejlepšímu výkonu. Popohnat nás může i tzv. "Power song". Je to píseň, která nás nabije poslední energií, nejčastěji velmi rychlá a akční.

Přesnost měření

Nejdůležitější je asi přesnost měření. To neprobíhá přes GPS, ale pouze podrobněji nespecifikovaným propočtem pohybu, kroků. Obava určitě panuje z přesnosti. Při testování jsme zjistili, že po lehkém zkalibrování je přesnost měření vzdálenosti na rovince nečekaně dobrá.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Sport Kit, iPod Nano 16GB a sluchátka.

Na vzdálenosti jednoho kilometru převážně po rovné silnici je rozptyl reálné vzdálenosti od měřené technologií Nike+ průměrně 30 až 40 metrů. Pokud poběžíme stále stejným tempem a krokem, odchylku snížíme opravdu na minimum. Lehce horší je měření při běhu v terénu, do kopce a z kopce. Zde se frekvence běhu a délka kroku mění často a přesnost je menší. Při hodně nevyrovnaném běhu se můžeme na kilometru dostat k hodnotám okolo 100 metrů nepřesnosti. I v takovém extrémním případě je ale 90procentní přesnost nečekaně dobrá.

Spojení se světem přes internet

Počítání kilometrů, nejlepších časů a kalorií by samo o sobě nebylo zase tak speciální a pro zákazníka zajímavé. Druhou polovinou celého Nike+ systému je tak připojení k internetu na speciální komunitní server. Zde si založíme svůj profil a po každém běžeckém výkonu napojíme iPod k počítači. Automaticky se nám údaje o běhu stáhnou a vytvoří nám graf s průběhem cvičení, délkou, časem a dalšími údaji.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Výsledek jednoho z prvních běhů v internetovém systému. Vidíme průběh běhu, celkovou vzdálenost a čas. Ve spodní části jsou motivační programy.

Množství kilometrů se nám sčítá, nejlepší časy hodnotí. Můžeme překonávat své vlastní rekordy nebo se porovnávat se svými kamarády přes internet, kolik jsme toho a za jaký čas uběhli. Právě možnost sociálního spojení s ostatními běžci po celém světě je to nejzajímavější. Přes svůj internetový profil si můžeme naplánovat další běhy nebo se motivovat pomocí kreslené postavičky. Ta se "živí" našimi výkony, nejspokojenější je, když běháme.

Hodnocení a závěr

V dnešním testu jsme si představili moderní spojení technologie a sportu s programem Nike+. Výše popsaný systém je velmi dobře zpracovaný, promyšlený a technicky moderní. Měření uběhnuté vzdálenosti je vzhledem k nepoužití GPS velmi dobré. Pokud bychom si měli spočítat pořizovací cenu našeho testovaného setu, celkově bychom se dostali na cenu okolo šesti až sedmi tisíc korun. To se může zdát hodně. Za 16GB (8GB) iPod, profesionální běžecké boty Nike a dva funkční čipy to ale zase není až tak moc.

Hlavní je zážitek a upotřebení. Přemluvit se sám od sebe jít běhat je velmi složité. S Nike+ je to pak o poznání lehčí. Nemůže za to ani tak možnost poslouchat hudbu a měřit si, kolik jsme uběhli, ale hlavně druhá část po doběhu v internetovém systému. Ten je výborně propracovaný a motivující. Vidět v jaké částí cvičení jsme polevili, kolik jsme uběhli v jaký den a kolik musíme uběhnout, abychom nakrmili svou postavičku či se v žebříčku dotáhli na své kamarády, to jsou jen části celého programu. Pokud tedy přemýšlíte o počátku své amatérské běžecké kariéry či už jste se po jejích stopách dali, můžeme produkt Nike+ doporučit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám