Hlavní obsah

Nová Nokie 7230 – elegantní vysouvací telefon s moderním designem

Novinky, Tomáš Hort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysouvacích mobilních telefonů už na trhu není tolik jako dříve. Své zájemce však stále mají, a proto společnost Nokia přichází s novou 7230. Je to elegantní, průměrně vybavená Nokie v doporučené ceně okolo 3100 korun. Jak se nám při testování líbila, co umí a komu ji můžeme doporučit?

Foto: Nokia, Novinky

Nokia 7230 se bude prodávat ve dvou barevných provedeních - šedivé a růžové.

Článek

V poslední době se společnost Nokia hodně snaží. Na trh přichází mnoho nových modelů různých typů, všechny ani nestačíme sledovat. Důvodem je stále sílící konkurence, která se dříve a rychleji adaptovala na nové potřeby zákazníků hlavně v oblasti dotykových telefonů. To však neznamená, že by zákazníci vyžadující klasické klávesnicové telefony přišli zkrátka.

Po nedávné recenzi véčkové Nokie 7020 se dnes podíváme na telefon ze stejné řady a se stejným přízviskem Fold [celá zpráva]. Nokia 7230 je vysouvací telefon s elegantním designem, na svou třídu velkým displejem a možností výběru ze dvou základních barevných provedení. Podporuje síť 3G a má 3,15Mpix fotoaparát. Na českém trhu je 7230 zatím nedostupná, my ale máme možnost otestovat již prodejní vzorek.

Nokia 7230 – první pohled

Na první pohled je telefon vejcovitého tvaru. V rozích je hodně zaoblený. Vyniká velký displej a moderně provedené stříbrné okraje, které se zdají být kovové, ale jedná se pouze o plast. Základní klávesy horní půlky telefonu jsou nerozlišené, což pro dobré ovládání moc vhodné není. Tlačítka přijmutí a odmítnutí hovoru spolu se dvěma kontextovými klávesami jsou slitá v jednom hladkém povrchu.

Foto: Nokia, Novinky

Vysunutá černá verze Nokie 7230.

Po vysunutí telefonu se objeví plnohodnotná mobilní klávesnice. Její ergonomie je dobrá, tlačítka jsou citelná. Rozlišení kláves je jak v řadách, tak sloupcích. Psaní na nich je pohodlné a nedělá žádné problémy. Zadní kryt je kolem fotoaparátu kruhově vroubkovaný. Díky tomu se telefon dobře drží, z ruky nevyklouzne a otisky prstů se zezadu na matném povrchu nedělají.

Velký displej, horší pozorovací úhly

Zavřený telefon je poměrně malý. Jeho rozměry jsou 98 × 48 × 15 mm při váze 100 gramů. V nabídce jsou dva barevné typy. My jsme na testování dostali šedou verzi, druhou barvou je křiklavě růžová. Tuto barvu jsme měli možnost otestovat v minulém testu Nokie 2220 Slide [celá zpráva].

Displej telefonu je hezky velký, přehledný. Viditelná velikost je 37 x 49 mm. Porovnat můžeme třeba se starší Nokií E51, která má reálnou velikost displeje 31,5 x 42 mm, nebo třeba dříve testovanou Nokií 7020, jejíž vnitřní displej má 34 x 45 mm. Kvalita zobrazení je úměrná ceně telefonu. Rozlišení 240 x 320 bodů je standardní, 2,4“ TFT displej však má horší zobrazení ve větších pozorovacích úhlech. Na druhou stranu, kdo na displej kouká ze strany a ne čelem.

Podpora i pro 3G sítě

Nokia 7230 je quadbandový telefon podporující čtyři základní GSM pásma. Navíc také přináší podporu tři pásem sítí 3G UMTS. Datové přenosy můžeme provádět přes GPRS, EDGE a také rychlejší 3G UMTS do 2Mbit/s. 3,5G HSDPA a další rychlejší připojení nejsou podporovány, což nás v ČR zatím moc mrzet nemusí.

Foto: Nokia, Novinky

Zadní strana černá verze Nokie 7230 s kovovou konstrukcí po vysunutí.

Připojení s jinými zařízeními je možné přes bluetooth nebo microUSB konektor. Nabíjení telefonu zajišťuje úzký nabíjecí Nokia konektor AC-3. Všechny konektory se i s 3,5mm audio výstupem nacházejí na vrchní straně telefonu.

Hardwarové vybavení koresponduje s cenou

Po stránce hardwarové vybavenosti je na tom telefon v rámci konkurence poměrně dobře. Mimo zmiňované podpory 3G sítí se dočkáme i 3,2megapixelového fotoaparátu s digitálním zaostřením. Blesk ani přisvětlovací diodu nenajdeme, což je pro focení za horších světelných podmínek potřeba. Fotky (2048 × 1536) nebo podporovaná videa (320 × 240) nahráváme v poloze jako při používání fotoaparátu. K zachycení momentu slouží foto tlačítko na pravém boku.

Interní paměť telefonu je 70MB, z čehož je již 25MB použito pro instalaci uživatelského prostředí Nokia S40. Telefon podporuje přídavné paměťové karty typu microSDHC. V balení nalezneme jednu 2GB přídavnou kartu.

Výdrž a výrobní zpracování

Telefon je zásobován energií z 860mAh Li-Ion baterie. Pohotovostní doba je udávána na 370 hodin (cca 15 dní). Při běžném používání jsme zjistili, že telefon vydrží opravdu poměrně hodně dlouho, v našem případě okolo pěti dnů. Záleží ale hlavně na četnosti připojení k internetu a volání, což spotřebovává energie nejvíce.

Foto: Nokia, Novinky

Nokie 7230 z bočního pohledu.

Telefon je vyrobený z pevných plastů. Vysouvání je relativně lehké, avšak pevné, zasazené v kovovém mechanismu. Telefon je celkově pevný a nevrže. Špatně je ale navržen otevírací mechanismus zadního krytu, který není vysouvací, ale musí se vylamovat z umělohmotných úchytů. SIM karta a paměťová karta jsou umístěny pod baterií. Celkově nelze zpracování až na otevírání zadního krytu nic vytknout.

Nokia Series 40 – lehce ovladatelný software

Ovládání telefonu v uživatelském prostředí Nokia Series 40 je velmi jednoduché, nijak se neliší od ostatních Nokií podobného typu. Integrován je radiopřehrávač, hudební přehrávač, který podporuje například formáty MP3, WMA, WAV či MIDI a také videopřehrávač, který umí pracovat s formáty MP4 a 3GP přes kodeky H.263 a H.264.

Integrován je i jednoduchý přístup k oblíbeným sociálním sítím, internet si prohlížíme přes mobilní verzi Opery. Další aplikace je možné stahovat přes OVI Store. Software také podporuje příjem hovoru vysunutím, ukončení hovoru zasunutím. Při telefonování si tak nesmíme s telefonem moc hrát, už jemné zašoupnutí totiž hovor přeruší. Tuto funkci ale lze případně v nastavení vypnout.

Díky velkému displeji uspokojí ovládání i zákazníky s požadavkem na větší viditelnost písma či ikon. Položky menu si můžeme přesouvat dle svého uvážení, složky ale přidávat nemůžeme.

Souhrnné specifikace

Většinu použitých technologií a integrovaných zařízení jsme si již popsali v textu. Pro lepší přehlednost uvedeme údaje také v tabulce:

Nokia 7230
rozměry98 x 48 x 15mm
hmotnost100 gramů
typ displeje2,4", aktivní TFT
rozlišení displeje240 x 320 bodů
počet barev displeje262 tisíc
podporované datové přenosyGPRS, EDGE
konektivitabluetooth, microUSB
fotoaparát3,15Mpix bez blesku
vnitřní paměť70MB
přídavná paměť2GB v balení microSDHC (až 16GB)
baterieLi-Ion 860mAh
průměrná aktuální cena3300 korun

Hodnocení a závěr

Nokia 7230 je čerstvou novinkou na trhu mobilních telefonů v ČR. Jedná se o vysouvací (slide) telefon nižší střední třídy s pořizovací cenou lehce nad tři tisíce korun. Nabízí moderní design, jednoduché prostředí a ovládání spolu s velkým displejem. Negativa můžeme najít ve špatném mechanismu otvírání zadního krytu, v méně kvalitním displeji a ve slitých horních klávesách bez rozlišení. Opomenout nemůžeme ani horší upotřebení celkem dobrého fotoaparátu za horších světelných podmínek.

Foto: Nokia, Novinky

Nokia 7230 se bude prodávat ve dvou barevných variacích - šedivé (černé) a růžové.

Plusem je podpora 3G sítí, které se u nás postupně rozvíjejí. Kladně můžeme hodnotit také zabudovaný 3,5mm audio konektor, komunikaci přes bluetooth či 2GB paměťovou kartu v balení. Celkově nás telefon zaujal a i přes pár menších much ho můžeme doporučit pro koupi zákazníkům, kteří nevyžadují speciální funkce, ale chtěli by využít mobilní internet či poslech MP3.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám