Hlavní obsah

Test: Microsoft LifeCam HD-5000 – malá ale výkonná webkamera

Novinky, Tomáš Hort

V dnešním testu se podíváme na horkou novinku trhu počítačového příslušenství v podobě webové kamery Microsoft LifeCam HD-5000. Je malá, na pohled pěkná a dle specifikace kvalitní. Co reálně umí a jak se s ní pracuje, si ukážeme právě teď.

Foto: Microsoft, Novinky

Microsoft LifeCam HD-5000

Článek

Po stránce softwaru jsou počiny společnosti Microsoft známé asi každému. Firma ale již dávno neprodukuje jen počítačový systém Windows, ale zabývá se také výrobou kvalitního počítačového příslušenství. Zmínit bychom mohli počítačové myši, klávesnice či webové kamery. A právě z posledně jmenované oblasti se objevuje na trhu zajímavá novinka, kterou si dnes exkluzivně otestujeme.

Microsoft LifeCam HD-5000 – představení

Nová webová kamera Microsoft HD-5000 se řadí do série LifeCam. V ní se objevují jak miniaturní modely pro domácí snímání videa, tak i větší a kvalitnější kousky. HD-5000 si přináší obě přednosti – je malá, ale dle specifikací kvalitní, vyrovná se velikostně větším kolegyním.

Specifikace Microsoft LifeCam HD-5000
Rozměry (kamerka)40x30x28mm
Hmotnost (i s kabelem)92 gramů
Senzor1,3 Mpix
Ostřeníautomatické
Rozlišení videamax. 1280 x 720 bodů
Rozlišení fotografiímax. 1280 x 720 bodů
Mikrofonano
RozhraníUSB 2.0

Na první pohled zaujme hlavně ona malá velikost. Tělo samotné kamerky bez stojanu má přibližně 42 x 31 x 27mm. Je vyrobeno z černého lesklého plastu, na zadní straně je pogumované. Noha pod kamerkou je také pokryta gumou a je volně modelovatelná. Můžeme ji použít pro uchycení na LCD monitor, kdy si ji vytvarujeme přes horní hranu dle tvaru a šířky panelu. Druhou možností je vymodelovat z nohy stojnou konstrukci. S ní může webkamera stát poměrně pevně na stole.

Tělo kamerky a nohy je spojeno kloubem s možností otáčení přibližně o 45 stupňů doprava i doleva. Záznam je přenášen přes 1,8 metru dlouhý kabel s koncovkou USB verze 2.0.

Nadstandardní specifikace

1,3Mpix senzor uvnitř těla kamerky může snímat video až v rozlišení HD 720p. HD video, tedy video ve vysokém rozlišení (High-Definition), zatím umí natáčet menší část webkamer na trhu, navíc ne vždy takhle malých. Ve stejném širokoúhlém rozlišení 1280x720 je také možné i fotit fotky. Kamera umí i zaznamenávat zvuk, zde však kvalita i díky zabudovanému a na první pohled neviditelnému mikrofonu není tak dobrá.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Tělo webové kamery LifeCam HD-5000 je malé a elegantní.

Mimo zmiňovaných maximálních formátů je možné video a fotky zaznamenávat také v rozlišeních 160 x 120, 320 x 240, 424 x 240, 640 x 360, 800 x 448 a 960 x 544. Důležitou funkcí je automatické zaostření – autofocus. Ten funguje jak u focení, tak hlavně i u natáčení, kde ostří snímané objekty. Důležité je to hlavně při pohybu, kdy před kamerou ne vždy sedíme přesně na jednom místě a ve stejné vzdálenosti.

Balení a příslušenství

Krabička webkamery je poměrně dost velká na to, jak málo se v ní ukrývá. Je provedena v červené barvě. Kameru v ní vidíme přes průhledný plast, což nás před koupí potěší. Mimo kamery zde nalezneme ještě instalační CD s potřebným programem Microsoft LifeCam aktuální verze 3.0 podporující už i Windows 7, jedenácti jazyčný manuál i s češtinou a krátký obrazový návod na přípravu zařízení do provozu.

Ovládání, instalace, software

Pro snímání obrazu webkameru uchytíme na monitor či postavíme na stůl. Před zapojením USB do počítače nejdříve vložíme CD. Malým nedostatkem v některých chvílích může být, že instalace samotného programu vyžaduje připojení k internetu, kde si aktualizuje instalaci. Po instalaci softwaru přichází čas na zapojení USB kabelu do počítače. Po zapnutí programu se na kamerce rozsvítí jemná modrá identifikační dioda.

Foto: Microsoft, Novinky

Webkamera LifeCam HD-5000 - rozměry.

Samotný program LifeCam 3.0 je velmi stručný a pohodlný na ovládání. Můžeme v něm měnit rozlišení pro záznam videí či fotek. Upravit můžeme také jas nebo barevnost obrazu přes technologii TrueColor.

Integrovány jsou také možnosti různých efektů, které samotný software k obrazu v reálném čase přidává. Můžeme si tak efektem například zdeformovat obličej, přidělat si  brýle nebo paruku. Taková funkce nalezne velkou odezvu právě při komunikaci s ostatními uživateli na internetu. Podporováno je přitom propojení s mnoha sociálními programy jako je třeba Windows Live Messenger, Yahoo Messenger, AOL Instant Messenger či Skype.

Hardwarové nároky jsou poměrně velké

Ještě před popisem praktických zkušeností a poznatků se podívejme, co je minimální potřebou pro běh takové webkamery. Jelikož umí nahrávat video v HD rozlišení, jsou nároky na počítač vyšší. Minimálně je doporučen počítač s dvoujádrovým procesorem Intel Dual-Core (či adekvátní AMD procesor) o frekvenci 1,6GHz a 1GB operačních pamětí RAM. Doporučená konfigurace pak je stanovena na dvoujádrový procesor Intel Dual-Core o frekvenci 3,0GHz s 2GB RAM.

Praktické poznatky z používání

Mimo obrázků samotné kamery a jejího příslušenství najdete v galerii obrázků také snímky z testování kamery. Jsou vždy podrobněji popsány. Webkameru jsme testovali v různých podmínkách. Prvním poznatkem je, že ač jsme od ní nečekali nějaké zázraky, byli jsme příjemně překvapeni. Kamera za denních podmínek snímá opravdu kvalitní HD obraz s dobrým podáním barev. Má rychlou odezvu na pohyb a zaostřování funguje povětšinou rychle. Občas se stává, že zaostření trvá déle a to hlavně při pohybu ke kameře a od ní.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Pohled na webovou kameru zezadu.

Při horších světelných podmínkách, hlavně v šeru večer při lehkém světle je záznam také překvapivě dobrý. Obraz je oproti reálnému prostředí velmi šikovně prosvětlen. Je vidět, že si senzor umí brát světlo z okolí a kvalitně s ním zacházet. Při tmě pak stačí pro dobrou viditelnost malý zdroj, za který můžeme považovat jednu žárovku či lampičku.

Při snímání a pozdějším rozboru videa a fotek je také vidět, že si kamera opravdu všímá toho důležitého, tedy člověka. Při přiblížení je na okolním prostředí vidět mnohem menší kvalita i zaostření než na osobě před kamerou. Mimo delšího ostření (jen občas) je malou nevýhodou také to, že pokud snímáte video bez velkého hluku, je v něm pak lehce slyšet posouvání vnitřního mechanismu webkamery při zaostřování (stejně jako třeba u fotoaparátů).

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Test světelnosti. Foto interiéru - světlo nad webkamerou vypnuto.

Hodnocení a závěr

Nová webová kamera Microsoft LifeCam HD-5000 je horkou novinkou na trhu, která určitě stojí a bude stát za pozornost. Je malá, ale výkonná. Kvalitně zaznamenává jak video, tak i fotografie v HD rozlišení 720p. Její obraz je i za horších světelných podmínek výborný, má kvalitní a rychlou odezvu. Automatické zaostření funguje ve většině situací velmi dobře, občas má delší prodlevu při rychlejším pohybu.

Foto: Microsoft, Novinky

Webkamera LifeCam HD-5000.

Webkamera se právě v těchto dnech dostává do ceníků v ČR a při své očekávané ceně okolo 900 korun je velmi dobrou volbou pro koupi. Tento výrobek můžeme dle výsledků v testu doporučit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám