Hlavní obsah

Test pevného disku nové doby – SSD Intel X25-M 80GB

Novinky, Tomáš Hort, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SSD Intel X25-M 80GB je relativně malý pevný disk založený na novodobém typu ukládání dat na paměťové čipy. Svou menší velikost oproti běžným pevným diskům si však vynahrazuje vysokými přenosovými rychlostmi. Jaký je a jak si vede oproti konkurenci, si ukážeme v dnešním testu.

Foto: Intel, Novinky

Intel X25-M 80GB - ilustrační fotografie výrobce.

Článek

Na trhu velkých datových úložišť se donedávna objevovaly pouze plotnové pevné disky s pohyblivými částmi založené na principu elektromagnetického zápisu. Rychle se rozmáhající novinkou posledních let jsou ale SSD (Solid State Drive) pevné disky bez pohyblivých částí. Jedná se o pevné disky založené na ukládání dat na flash paměťové čipy podobné třeba těm z USB flash disků.

Jejich výhodou je rychlý přenos dat, malá energetická náročnost, vysoká odolnost a minimální zahřívání. Obecnými nevýhodami jsou v dnešní době stále vysoké ceny vzhledem k relativně malým datovým velikostem. Obě negativní skutečnosti se ale v posledním roce velmi rychle mění a aktuálně se na běžném trhu objevují cenové dostupné modely a nově si v cenících můžeme všimnout už velkých 512GB SSD disků.

Společnost Intel a SSD disky

Společnost Intel už dávno není jen největším výrobcem procesorů, jak by se mohli běžní zákazníci domnívat. Na trhu SSD disků, který je jedním z nejrychleji se rozšiřujících v oblasti počítačů, se právě Intel rozhodl uplatnit. Spojil své síly s velkou společností v oblasti výroby paměťových čipů Micron a spolu v této oblasti pod značkou Intel produkují aktuálně největší množství flash NAND pamětí.

Foto: Novinky, Novinky

Obal pevného disku je z hliníku. Na vrchní straně je přišroubován černý umělohmotný okraj.

Dnes testovaný pevný disk Intel X25-M 80GB je zástupce prostřední ze tří sérii SSD disků Intel. Jeho čipy jsou vyráběny 34nm technologií, která je vůbec nejmodernější a nejmenší aktuálně používaná. Udávaná rychlost čtení je opravdu vysokých 250MB/s, zápis by měl být na úrovni 70MB/s. SSD disky se mezi sebou porovnávají právě v těchto dvou hodnotách, přičemž rozdíly mezi jednotlivými modely mohou být hodně velké.

Hlavní je přístupová doba

Měli bychom si vysvětlit, v čem jsou SSD disky tak dobré oproti stávajícím plotnovým diskům. Mimo zmiňovaných pozitiv v úvodu, jsou hlavním praktickým rozdílem velmi nízké (tedy rychlé) přístupové doby k datům na disku. Než totiž běžný magnetický disk najde otáčením čtecí hlavy to, co má, uplyne okolo 10-15ms. SSD disk to zvládne za 0,1-0,3ms. Když proto spustíme aplikaci, záleží v dnešní době hlavně na disku, jak rychle data načte. U SSD disku se povětšinou ani neotočíte a je to. U běžného disku to už může trvat o trochu déle.

Foto: Novinky, Novinky

Zadní strana disku vypadá prázdně. Šmouhy na hliníku nejsou způsobeny manipulací s diskem, ale jsou tam již z výroby.

Když se k tomu všemu přidá i velká rychlost čtení, jako u Intel X25-M, je práce na počítači s takovým diskem mnohem rychlejší. Rozdíl se projeví na běžném stolním PC, mnohem více však u notebooků, do kterých se stále osazují mnohem pomalejší pevné disky. A právě ty jsou největší brzdou většiny činností na laptopu. Většina SSD disků na trhu má velikost 2,5“, což je pro notebook naprosto ideální.

Intel X25-M 80GB - specifikace

80GB verze modelu Intel X25-M je jednou z nejlepších voleb u SSD disků kolem pěti tisíc korun. Hlavním přínosem je již zmiňovaná rychlost čtení přesahující 200MB/s. I přes relativně pomalejší zápis 70MB/s, je čtení mnohem důležitějším faktorem pro rychlost práce na počítači. Pro znalejší uvedeme i to, že pevný disk má paměťové buňky typu MLC, podporuje technologii řazení dat NCQ a také obsahuje funkci TRIM, která zajišťuje připravenost pamětí pro zápis po vymazání předchozích souborů.

Foto: Novinky, Novinky

Pro propojení s počítačem slouží SATA II 3Gbps konektor, pro napájení klasický SATA napájecí konektor.

Velký rozdíl oproti plotnovým diskům je ve velikosti. Dle základního velikostního rozlišení je disk 2,5“, v praxi to znamená rozměry pouze 100 x 70 x 9,5mm, což je plošně o kousek větší než například platební karta (viz. obrázek v galerii). Vrchní obal je z hliníku s umělohmotným rámem. Váha disku je pouze lehce na 80 gramů, což je oproti běžným půlkilogramovým plotnovým diskům velký rozdíl. Připojení do systému probíhá přes rozhraní SATA II, napájení je zajištěno taktéž přes SATA napájecí konektor.

Intel X25-M 80GB 34nm
Druh diskuinterní, SSD
Velikost disku2,5"
RozhraníSATA II 3Gbps
Velikost disku80GB
Typ flash pamětiMLC
Speciální funkceNCQ, TRIM
Rychlost čteníaž 250 MB/s
Rychlost zápisuaž 70 MB/s
Rozměry100 x 70 x 9,5mm
Váha83g
Cenaokolo 5500,-Kč

 Výkonnostní testy

Abychom si uvedli teoretické hodnoty do praxe, pevný disk jsme otestovali a porovnali s konkurencí. Na poli SSD disků jsme si pro porovnání vybrali o něco větší a také dražší disk Kingston V+ Series 128GB. Jeho cena je aktuálně okolo 8500 korun a udávané přenosové rychlosti 230MB/s čtení a 180MB/s zápis. Z konkurence běžných plotnových disků jsme vybrali jeden z nejrychlejších – jednoplotnový Samsung F3 500GB. Podívejme se na výsledky:

Testovací programIntel X25-M 80GBKingston V+ Series 128GBSamsung F3 500GB
HDTune 2.55 - průměrné čtení210,6 MB/s197,2 MB/s111,4 MB/s
HDTune 2.55 - přístupová doba0,3 ms0,3 ms13,1 ms
CrystalDiskMark 3.0 - sekvenční čtení207,5 MB/s222,3 MB/s127,6 MB/s
CrystalDiskMark 3.0 - sekvenční zápis88,3 MB/s143,1 MB/s124,7 MB/s
FC Test - zápis 3GB .iso84,4 MB/s144,7 MB/s98,3 MB/s
FC Test - zápis 2,2GB .mp399,8 MB/s148,4 MB/s94,1 MB/s

Samsung F3 500GB je opravdu tím nejlepším, co lze na trhu elektromagnetických disků najít a i proti SSD diskům si v přenosových rychlostech nevede úplně spatně. Intel X25-M 80GB uplatňuje svou skvělou rychlost čtení, i když v Crystal DiskMarku s Kingstonem prohrává. Z testu zápisu běžných souborů v počítači v FC testu zjišťujeme důležitou informaci. SSD disky podávají oproti plotnovým diskům mnohem větší rychlosti při práci s malými soubory, což je vidět u kopírování písniček v .mp3.

Foto: Novinky, Novinky

Intel X25-M 80GB v porovnání s běžnou čipovou kartou bílé barvy. SSD disk je jen o málo větší.

I nejpoužívanější operační systém Windows pracuje nejčastěji s malými soubory, proto se právě SSD disky v této oblasti projeví na výkonu celého počítače mnohem příznivěji, než se může z testů zdát.

Provozní vlastnosti

Tentokrát se ani nemusíme číselně zabývat provozními vlastnostmi. SSD disky obecně nevydávají žádný hluk. Spotřeba je bez profesionálního zařízení skoro nezměřitelná, pohybuje se od 0,5W bez zatížení disku k průměrným třem wattům při zatížení. Teplota disku se ani při vetší zátěži oproti vypnutému stavu skoro nemění, rozdíly jsou na dotek nepostřehnutelné, reálně pak do maximálních dvou až čtyř stupňů Celsia.

Hodnocení a závěr

SSD pevné disky přinášejí do světa počítačů revoluci. Jejich přístupová doba k datům je minimální, skoro až neměřitelná. Rychlosti čtení a zápisu mohou být větší než u běžných plotnových disků, závisí však na modelu. Intel X25-M 80GB nabízí to nejdůležitější – rychlé čtení. Zápis už tak dobrý není, avšak i tam se běžným plotnovým diskům vyrovnává.

Foto: Novinky, Novinky

SSD Intel X25-M 80GB.

V oblasti provozních vlastností je X25-M 80GB výborný, stejně jako většina ostatních SSD disků. Nejdůležitější tak stále zůstává pořizovací cena. Ta se aktuálně pohybuje okolo 5500 korun, což tento SSD disk nezařazuje mezi nejlevnější, avšak svými parametry zasahuje mezi ty nejlepší. Práci na něm oproti běžnému disku v počítači prostě poznáte, vše bude najednou mnohem rychlejší. Pokud se rozhodnete pro SSD disk do svého stávajícího notebooku, kde máte běžný 5400 otáčkový plotnový disk, nebudete věřit, jak se tím vše skoro extrémně zrychlí.

Intel X25-M 80GB v testu uspěl a můžeme ho v klidu doporučit pro uživatele, kteří chtějí mít rychle reagující počítačový systém bez prodlev a čekání na načtení oken, programů či her.

Kam ukládat drahocenná počítačová data

Vypalování dat na kotouče CD nebo DVD má ke komfortu přímé práce se soubory hodně daleko. Není tedy divu, že k přenášení dat mezi počítači se mnohem více hodí USB flashdisky nebo externí pevné disky. USB rozhraní dnes nalezneme snad na každém počítači, univerzálností se proto tato média vyrovnají optickým diskům. Jenže kterou variantu zvolit?

Z hlediska zabezpečení se jeví jako lepší varianta flashdisk. V nabídce najdeme nejrůznější výrobky s ochranou začínající u číselného zámku, jiné zaměstnávají biometrické snímače otisků prstů, nejlepší potom šifrují obsah podle zadaného 256bit klíče. Zabezpečení je tak zcela instantní, funkční hned po vybalení z krabičky, a navíc na hardwarové úrovni. Existují externí disky s podobnými vymoženostmi, jejich cena je však průměrným kouskům silně vzdálena. Více se dozvíte ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám