Hlavní obsah

Test notebooku VBI Divergo C1: výkonný laptop s rozumnou cenou

Novinky, Tomáš Hort, Miloslav Fišer

Pro dnešní test jsme si exkluzivně vybrali notebook od společnosti VBI, který nabízí velmi slušné specifikace za dobrou cenu. Navíc je zde možnost nadstandardního rozšíření konfigurace dle přání zákazníka.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Notebook VBI Divergo C1

Článek

Trh s notebooky se aktuálně velmi hojně plní novými modely. Většina výrobců má mnoho typů s jasnými a pevně danými specifikacemi. Laptopy VBI se liší v tom, že si základní konfiguraci daného modelu můžeme dle přání vylepšit a nemusíme tak hledat v nepřeberném množství výrobků, které se často liší jen o málo a přesto mají jiný název.

Notebooky VBI Divergo se vyznačují hlavně jednoduchou konfigurací dle přání. Buď si můžeme vytvořit svůj zcela vlastní notebook s dostupných komponent, anebo můžeme koupit jeden z daných funkčních základů, ke kterým případně můžeme další vylepšení přidat. V dnešním testu si exkluzivně představíme nový výkonný základ VBI Divergo C1.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

VBI Divergo C1

VBI Divergo C1 – stejná šasi, různé barvy

Tělo notebooku je založeno na barevně volitelné šasi z pevného plastu. Námi testovaný notebook měl barvu základní. Vrchní strana je celá tmavě černá, lesklá. Otisky prstů na ní zůstávají. Spodní strana je také černá, ale matná. Po otevření počítače zjistíme, že vnitřek okolo klávesnice je šedivý s nepravidelnými pruhy. Je sice spíše lesklý, ale otisky na něm nejsou vidět, což je jen dobře.

V základním vybavení vidíme webkameru, čtečku otisků prstů a dva zvýrazněné reproduktory nad klávesnicí. Zapínání laptopu je v pravé části nad čtečkou otisků prstů. Indikační LED diody jsou v levém dolním rohu a ani v noci nejsou nijak nepříjemně svítivé. Pod diodami, už na předním boku, je vypínač pro Wi-Fi.

Kvalitní 15,6“ LED displej s Full HD rozlišením

Divergo C1 se řadí do vyšší kategorie přenosných počítačů, a proto je osazení 15,6 palcového LED displeje s Full HD rozlišením (1920x1080) jasnou záležitostí. Při relativně malé plošné velikosti a velkém rozlišení je zobrazení na displeji menší, avšak stále k pohodlnému přečtení. Nad klávesnicí uprostřed máme tři modře svítivé senzory. Tím prvním si můžeme za běhu přepínat mezi různými profily jasu a kontrastu displeje v závislosti na tom, jakou práci zrovna děláme.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

VBI Divergo C1

Klávesnice je lehce odlišná od jiných notebooků. Tlačítka jsou matná, na dotyk příjemná. Psaní je velmi pohodlné, bez překlepů. Pro někoho může být nevhodně umístěno tlačítko „Fn“ v levém dolním rohu, kde bývá běžně „Ctrl“. Na to zbylo místo až kousek vedle. Touchpad je standardně pod klávesnici lehce nalevo. Od okolního povrchu je oddělen jak barevně, tak i čarou. Je lesklý a prst po něm nejede tak lehce oproti jiným touchpadům. Člověk si ale zvykne na ovládání rychle. Potvrzovací tlačítko je stříbrně lesklé, se zajímavým měkkým odporem.

První představení ATI Mobility Radeon HD5650

Testovaný notebook přináší na světlo světa jednu velkou premiéru. Po představení mobilních grafických karet ATI Radeon HD5850 a HD5870 se nám ukazuje také HD5650. Její výkon je průměrný, ale pro většinu her dostačující. Pokud bychom měli přirovnat, ATI HD5650 je výkonově podobná mobilní Nvidii GTS250M, kterou jsme měli možnost vidět v nedávném testu herního notebooku Toshiba Qosmio X500. HD5650 podporuje nejnovější rozhraní DirectX11 a vyznačuje se hlavně velmi dobrou spotřebou, což je u přenosných zařízení důležité. Má 1GB VRAM DDR3 pamětí, což znamená, že si 1GB půjčuje pro svou potřebu z operačních pamětí.

Celý systém je poháněn novým a velmi výkonným procesorem Inte Core i7-720QM o základní frekvenci 1,6GHz s funkcí TurboBoost, která v případě zatížení přetaktuje procesor až na 2,8GHz. Osazen je jeden paměťový modul Kingston o velikosti 4GB. 1GB si bere grafická karta, a proto je reálně využitelná paměť 3GB. Tomu odpovídá i operační systém, který je předinstalován Windows 7 Ultimate 32bit. Ostatního softwaru je velmi málo, což je ale dobře. Každý má možnost nainstalovat si to, co opravdu používá. Vhodná volba padla na pevný disk. Seagate 500GB se 7200 otáček/min. má dobrý výkon.

Konektorová výbava je dostačující. Po bocích nalezneme 4x USB 2.0, obrazové D-Sub a HDMI a RJ-45 LAN konektor. Na pravé straně navíc máme výstup přídavné Wi-Fi karty Intel 5100, ke kterému můžeme připojit přidávanou anténku pro lepší příjem signálu. Nad DVD-RW mechanikou je napájecí konektor. Audio výstupy a integrovaná čtečka paměťových karet jsou na předním boku, kousek od touchpadu.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

VBI Divergo C1

Specifikace

Podívejme se tedy souhrnně, co VBI Divergo C1 nabízí:

VBI Divergo C1
ProcesorIntel Core i7 720QM 1,60GHz (2.8GHz) - 8MB cache
PaměťKingston 4GB DDR3 1066MHz
Pevný diskSeagate 500GB, 7200rpm, 16MB
Displej15,6" LED 1920×1080 Full HD, lesklý
Grafická kartaATI Mobility Radeon HD5650 1GB VRAM DDR3
MechanikaCD/DVD +/- R/RW DL
KomunikaceGigabit LAN, Wi-Fi Intel Series 5100, Bluetooth
Vstupy a výstupy4× USB 2.0, D-Sub, HDMI, RJ-45 LAN, 2× audio, univerzální čtečka karet
Rozměry377 x 255 x 37,6 mm
Hmotnostcca 2,7 kg
Typ baterieLi-Ion 6-ti článková
Operační systémWindows 7 Ultimate 32bit CZ

Notebook jsme si již podrobně popsali, nyní nás čekají testy výkonu, spotřeby a vlastností.

Testy výkonu

Výsledky měření nám ukáží, jak je na tom Divergo C1, co se výkonu týče. Dle specifikací se jedná o výkonný pracovní notebook vyšší třídy.

Testovací aplikaceZatěžuje hlavněVýsledek
3DMark 2006grafická karta, procesor7831 bodů
Cinebench R10 - 4 jádraprocesor, operační paměti5603 bodů
SuperPI 2Mprocesor41,8 s
Cinebench R10 - OpenGLgrafická karta6322 bodů
HDTune diskpevný disk73 MB/s

Výsledky jsou dobré. Oproti minulému testu procesoru Intel Core i7-720QM je bodové ohodnocení v programu Cinebench R10 nižší, neboť je nainstalován jen 32bitový operační systém, a proto i Cinebench běžel v 32bit, kde je výrazně pomalejší. Grafická karta ATI HD5650M výkon má, což ukazuje jen lehce nižší výsledek v 3DMark 2006 oproti podobnému systému s Nvidií GTS250M. Pevný disk taktéž nezklamal. Použití rychlejšího řešení než 5400 otáčkových verzí je vhodné.

Teploty, spotřeba a kvalita zpracování

Do 15,6“ notebooku se může zdát poměrně odvážné dávat jeden z nejvýkonnějších a nejteplejších procesorů. Divergo C1 si s Intel Core i7-720QM umí poradit. Chlazení je řešeno dobře, jeden větší ventilátor žene odpadní teplo přes průduch v levém boku ven. Při běhu nebylo možné změřit teploty grafické karty, protože ani jeden ze sledovacích programů systému tuto hodnotu neudával.

KomponentaZatíženíTeplota (°C)
procesorspuštěné Windows44
procesorzatížení Orthos83
pevný diskspuštěné Windows32
pevný disktest HDTune39

Spotřeba je právě díky použitému procesoru vyšší. 6-ti článková Li-Ion baterie vydrží nabitá při běžném použití lehce přes dvě hodiny, což není mnoho.

Technické zpracování je standardní, nepřináší však nic extra. Tělo notebooku je plastové, na spodní straně poměrně nepevné, zatlačením se prohýbá. U našeho testovaného exkluzivního vzorku, který může být ještě lehce upraven pro prodejní verzi, se také viklala baterie. Uchycena byla v pořádku, ale menší volnost tam stále byla.

Hodnocení

V dnešním testu jsme si představili zajímavý notebook VBI Divergo C1. Jedná se o notebook vyšší třídy, vhodný jako mobilní pracovní stanice. Poprvé jsme si také mohli vyzkoušet osazenou grafickou kartu ATI Mobility Radeon HD5650, která podává dobré výkony a laptop se tak dá využít i pro méně náročné hraní her. Osazený čtyřjádrový procesor je velmi výkonný, ale má také větší spotřebu.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

VBI Divergo C1

Velmi kvalitní je použitý LED displej s nativním Full HD rozlišením 1920x1080. Ostatní komponenty jsou velmi dobré, konektorů je tak akorát. Zpracování předprodejního vzorku má pár much, které ale nemusí být problémem odstranit pro prodejní verze.

Celkově je VBI Divergo C1 kvalitním notebookem s aktivní možností vylepšení ze strany výrobce. Za cenu lehce pod 28 tisíc korun může být vhodnou volbou pro ty, kteří požadují kvalitu za rozumné peníze s případnou možností libovolného upgradu komponent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám