Hlavní obsah

Nokia 7020: levné elegantní véčko v testu

Novinky, Tomáš Hort

Nokia 7020 je jednoduché otevírací véčko. Podobných telefonů už na trhu moc není, i když mnozí zákazníci mobily tohoto typu stále vyžadují. Dnes se podíváme, co tento model umí a přináší, a zjistíme, jaká skupina uživatelů by o něj měl mít asi největší zájem.

Foto: Archiv, Novinky

Nokia 7020 - jaký si vybrat? V nabídce je růžová nebo šedivá verze.

Článek

Po několika testech dotykových mobilních telefonů si dnes představíme jeden klasický model s běžnými klávesami od společnosti Nokia. Nokia 7020 je telefon otevírací, takzvané véčko. Telefony této kategorie už z trhu skoro vymizely, což je rozhodně škoda. I proto každý takový nový model v obchodech vítáme.

Nastupující generace telefonů se spíše předhání v tom, který bude mít větší displej a více funkcí. Obecně se však nejvíce telefonů prodává ve třídě do třech tisíc korun, kde jde spíše o praktickou funkčnost, menší složitost a tím i lehké ovládání. Sem spadá i Nokia 7020. Zaměření na uživatele je u tohoto telefonu předem jasné, je stavěn pro méně náročné.

Nároky běžného mobilního uživatele

Výrobci si stále musí klást otázku, na jaké uživatele svůj výrobek směrují. Náročnost lidí s rozvojem technologií samozřejmě stoupá, avšak ne možná tak, jak by se dalo očekávat. Je stále hodně zákazníků, kteří mobilní telefon potřebují jen na volání a sms a ostatní je v podstatě nezajímá. I to je ale pokrok, ještě před pár lety totiž bylo hodně těch, kterým mobilní telefon neříkal vůbec nic, a dnes ho již pokládají za nutnost.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Nokia 7020 - klávesy jsou velké, avšak jen částečně rozlišené, což někomu může dělat problémy.

I u Nokie 7020 si výrobce musel představit, pro jakou skupinu zákazníků telefon bude. Před dvěma až třemi lety byly na trhu velmi oblíbené „véčkové“ telefony Nokie 6101 a 6103. Ty však momentálně často končí svou životnost hlavně kvůli vyčnívající anténě, která se lehce poničí a také kvůli rychle odcházejícímu otevíracímu kloubu telefonu. Přesně pro zákazníky s těmito telefony by měla Nokie 7020 být. Anténu vysunutou mimo telefon nemá a kloub je již řešen mnohem precizněji.

Moderní elegance na první pohled

Při prvním pohledu na telefon si všimneme malých rozměrů 91 x 47 x 17mm. Hlavně na výšku je díky zaklápění krátký. Prodává se v šedé barvě, kterou jsme měli na testování my, a v růžové s bílým lemováním. Pro jakou část obyvatelstva je právě růžová určena, nemusíme hádat. Šedivý kryt je matný, avšak více než polovinu povrchu zepředu i zezadu tvoří lesklé krytové sklo. V přední části kryje první displej, který zobrazuje na poťukání prstem digitální čas nebo graficky informuje o přijaté sms či volání. V zadní části je pak okolo fotoaparátu.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Nokia 7020 - 2Mpix fotoaparát je uprostřed zadní strany.

Celkově telefon působí elegantně. Má moderní design. Když ho otevřeme, objeví se před námi druhý aktivní TFT displej s rozlišením 240x320 bodů, 262 tisíci barvami. Ve spodní části je klávesnice. Ovládání má tradiční uspořádání jako u většiny ostatních telefonů. Číselné klávesy jsou rozděleny po třech a jsou oproti jiným mobilům většího rozměru. Čtyři ovládací klávesy nahoře jsou slité, rozdělené jen směrovým a potvrzovacím tlačítkem. Ovládá se však poměrně dobře, i když právě menší rozlišenost kláves může někomu dělat problémy.

Kvalitní zpracování především

I přes relativně nízkou cenu okolo průměrných 2 800 korun, je telefon vyroben z kvalitních materiálů. Je pevný, kloub se zdá být mnohem lépe vyřešený než u předchozích modelových řad. S otvíráním a zavíráním nám pomáhá tlak pérka z kloubu. Proti přitlačení hlavního displeje na klávesnici je v dolní části podélný výstupek z kostry telefonu.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Nokia 7020 - kloub je oproti předchůdcům typu Nokie 6101 mnohem lépe zpracován. Vše k sobě po otevření sedí.

Zajímavostí je, že pokud telefon otevřeme a položíme na stůl, začne se kolébat, protože není ani jedna jeho otevřená strana těžší. Samotné kolébání není zrovna vhodné, způsobuje nestabilitu při položení, avšak primárně máme telefon zavřený, takže to lze pokládat jen za malou nedokonalost.

Vybavení hodné své ceny

Od telefonu za necelé tři tisíce nemůžeme očekávat extra kvalitní vybavení. A o to v podstatě ani nejde. Mobil je určen hlavně uživatelům, kteří přídavné funkce moc nevyužívají. Telefon je možné připojit k ostatním zařízením přes bluetooth nebo kabel s microUSB konektorem. Nabíjení je ještě stále řešeno přes speciální Nokia tenký konektor. Posledním výstupem na levém okraji telefonu je 2,5mm audio konektor. Telefon má už v základním balení 2GB paměťovou kartu microSDHC, interní paměť je 45MB.

Foto: Archiv, Novinky

Nokia 7020 - šedivá verze ze všech stran.

V zadní části mobilu je integrován 2Mpix fotoaparát s čtyřnásobným digitálním zoomem a podporou nahrávání videa v rozlišení 320x240. Nemá automatické zaostření ani blesk. Softwarové rozhraní je použito graficky inovované prostředí Nokia. Integrováno je mimo hudebního přehrávače i FM rádio.

Prohlížení internetu s Operou mini

V telefonu je jako webový prohlížeč nainstalována celkem nečekaně Opera mini. Oproti běžnému prohlížeči na starších Nokiích je to určitě posun dopředu. Opera je graficky zajímavější, přehlednější. Pro datová připojení je možné použít sítí GPRS a EDGE třídy 32.

Mobilní telefon má velmi nízkou spotřebu energie. Dodávána je 860mAh Li-Ion baterie. Přístroj při běžném používání vydrží okolo 4-5 dnů.

Souhrnné technické specifikace

Většinu použitých technologií a integrovaných zařízení jsme si již popsali v textu. Pro lepší přehlednost uvedeme údaje také v tabulce.

Nokia 7020
rozměry91 x 47 x 17mm
hmotnost86 gramů
typ displeje2,2", aktivní TFT
rozlišení displeje240 x 320 bodů
počet barev displeje262 tisíc
podporované datové přenosyGPRS, EDGE
konektivitabluetooth, microUSB
fotoaparát2Mpix bez blesku a autofocusu
vnitřní paměť45MB
přídavná paměť2GB v balení microSDHC (až 8GB)
baterieLi-Ion 860mAh
průměrná aktuální cena2 800 korun

Hodnocení a závěr

Nokia 7020 je telefon do levného segmentu trhu. Svým zpracováním, moderním designem a vybaveností se řadí mezi ty nejlepší telefony v dané ceně. Je elegantní a má hezké softwarové grafické prostředí. Ovládání je jednoduché, klávesy jsou velké, ale méně rozlišené – slité.

2Mpix fotoaparát je průměrný bez autofocusu i blesku. Velmi dobrý je předinstalovaný internetový prohlížeč Opera mini. Telefon má lehké otevírání i zavírání, sám se však neotevře ani nezavře, kloub se zdá být kvalitní. Přední indikační displej je zajímavým doplněním. Výdrž je standardní.

Foto: Archiv, Novinky

Nokia 7020 - jaký si vybrat? Růžovou nebo šedivou verzi.

Celkově je mobilní telefon Nokia 7020 moderní, vyrobený z kvalitních materiálů, lehce ovladatelný. Vybavení má přesně takové, jaké se od telefonu tohoto typu a určení čeká. Pokud vám slouží telefon na volání, posílání sms a mms či občasné vyhledání informací na internetu, je určitě testovaná Nokie 7020 s cenou okolo 2 800 korun dobrou volbou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám