Hlavní obsah

Test Nokie 5230: dotykový telefon pro masy

Novinky, Tomáš Hort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S dotykovými mobilními telefony se na trhu v poslední době doslova roztrhl pytel. Důvod je jasný. Dotykový displej již není doménou pouze drahých přístrojů, ale stále častěji se dostává i do levnějších modelů. Takovým případem je i horká novinka Nokia 5230, která právě přichází na trh a stává se tak nejlevnější dotykovou Nokií.

Foto: Archiv, Novinky

Nokia 5230 se vyrábí ve dvou barvách předního krytu - černé a bílé. Výběr už záleží na zákazníkovi.

Článek

Společnost Nokia do této chvíle neměla na rozdíl od konkurence na trhu dotykový mobilní telefon, který by se svou cenou stabilně dostal do nejoblíbenější části trhu, tedy mezi telefony pod pět tisíc korun. Tam prozatím vládly hlavně značky Samsung a LG. Dotykový Samsung S5230 Star byl vůbec nejprodávanějším telefonem před Vánoci. To se ale mění. Přichází Nokia 5230.

Podoba s Nokií 5800 XpressMusic není náhodná

V minulém testu mobilního telefonu jsme si ukázali barvami hrající Samsung Corby. Dnes si představíme Nokii 5230, která je Corbymu podobná právě v barevném provedení. Má totiž také možnost výměny zadních barevných krytů. Náhradní sice v balení nejsou, ale již při koupi se můžeme rozhodnout mezi pěti barvami zadního a dvěmi barvami předního krytu. Mnohem více podobná než Corbymu je ale nová Nokia 5230 svým sestřičkám, o něco dražší Nokii 5530 XpressMusic a oblíbené Nokii 5800 XpressMusic.

Foto: Archiv, Novinky

Pět základních barev pro Nokii 5230. Černá, červená, růžová, khaki a světle modrá.

Ač je 5230 v podstatě zjednodušenou (okleštěnou) verzí obou zmiňovaných modelů z hudební série XpressMusic, Nokia ji do hudební série oficiálně nezařadila. To ale příliš nevadí, neb i tak má v základním vybavení 3,5mm audio konektor pro připojení většiny běžných sluchátek a hudební software se o mnoho neliší.

Kvalitní displej se dobře ovládá

Dílenské zpracování mobilu je velmi dobré. Telefon je pevný, nevrže, je příjemný do ruky. Velkým překvapením je pro znalé dotykových telefonů displej. Je rezistivní – odporový, aktivní. Má rozlišení 360x640 bodů a 16 miliónů barev. Proti poškrábání položením na displej brání vysunutý okraj kostry telefonu. Oproti cenově konkurenčním dotykovým telefonům se lépe ovládá. Tlak prstem či nehtem je odečítán velmi přesně. Je možné použít i stylus, který ale součástí balení není.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Novinky.cz, rubrika Internet a PC na Nokia 5230.

Telefon je vybaven polohovým čidlem pro otáčení obrazu. Pokud telefon otočíme o 90 stupňů doleva, otočí se na šířku i obraz. Výhodná je tato funkce hlavně pro pouštění filmů či brouzdání po internetu. Při psaní sms či emailu je také možné využít dotykovou Qwerty klávesnici právě při otočení na šířku.

Vestavěné GPS ukáže polohu velmi přesně

Telefon používá pátou generaci mobilního operačního systému Symbian S60. V pohotovostním režimu si můžeme navolit až 20 nejčastějších kontaktů v posuvném menu či ve spodní části zařadit nejoblíbenější aplikace pro rychlé spuštění. Díky velikosti displeje a jeho vysokému rozlišení je prohlížení videí a surfování po internetu velmi pohodlné a přehledné. V tomto směru je velkým nedostatkem nezařazení Wi-fi modulu pro připojení k internetu. Lehce to vyvažuje podpora vysokorychlostních datových sítí 3G i s HSDPA, které si ale u našich mobilních operátorů zatím užijí jen obyvatelé největších měst v České republice.

Integrován je oproti Nokii 5530 i A-GPS modul. Jeho kvalita je dobrá, polohu určuje velmi přesně. Poloha se zobrazuje na mapě v integrované aplikaci Ovi Maps. Nutné je připojení k mobilnímu internetu, protože se mapy načítají ze serveru. Konektivity s ostatními zařízeními je možné dosáhnout buď přes microUSB port s datovým kabelem, nebo bezdrátovým spojením Bluetooth 2.0.

Vybavení pokulhává u fotoaparátu

Do teď jsme si představili lepší vlastnosti telefonu. Oproti dražší Nokii 5530 má 5230 novější verzi operačního systému, podporu 3G sítí a A-GPS modul. Musí tedy být něco, co cenu sníží. Ano, je to použitý fotoaparát. Má rozlišení dva megapixely, nemá automatické zaostření (autofocus) ani blesk. Pořízené fotky jsou i tak poměrně dobré.

Foto: Archiv, Novinky

Detail na červenou verzi zadního krytu s fotoaparátem.

Uživatelská paměť telefonu je 70MB. To znamená, že bez přídavné paměťové karty se nám na ni pár písniček, fotek či malých videí vejde. Rozšířit paměť můžeme pomocí paměťové karty typu microSDHC. V balení bohužel žádná není, musíme ji tedy dokoupit.

Operační systém Symbian jako hlavní přednost

Oproti ostatním konkurenčním telefonům má Nokia 5230 výhodu v operačním systému Symbian. Do něj je možné nahrávat volně stažitelné či placené aplikace dle vašich potřeb, což do běžných telefonů v takové míře nelze. Můžeme si také prohlížet dokumenty ve formátu MS Word či PDF dokumenty. Integrovaný je i emailový klient, kalendář, budík a další základní funkce.

Nabíjení je stále řešeno přes speciální konektor od Nokie. Použitá Li-Ion baterie má kapacitu 1320mAh, což značí velkou výdrž. Vzhledem k použitému rychlejšímu procesoru a velkému displeji se výdrž při běžném používání pohybuje okolo velmi dobrých 5 dnů. V dolní části krytu je možnost vnitřního uchycení poutka. Displej se proti nechtěnému kliknutí sám vypíná, pro aktivaci je určena speciální tažná klávesa na pravém boku.

Souhrnné technické specifikace

Většinu použitých technologií a integrovaných zařízení jsme si již popsali v textu. Pro lepší přehlednost uvedeme údaje také v tabulce.

Nokia 5230
rozměry111 x 52 x 16mm
hmotnost115 gramů
typ displejedotykový, odporový, aktivní, TFT
rozlišení displeje360 x 640 bodů
počet barev displeje16 miliónů
podporované datové přenosyGPRS, EDGE, HSDPA (v 3G pásmu)
konektivitabluetooth, microUSB
fotoaparát2Mpix bez blesku a autofocusu
vnitřní paměť70 MB
přídavná paměťpodpora microSDHC (až 8GB)
baterieLi-Ion 1320mAh
orientační cena4 500 Kč

Hodnocení telefonu

Na první pohled není možné nové Nokii 5230 nic vytknout. Působí moderně, má kvalitní zpracování a velkou možnost výběru kombinací barev. Odporový dotykový displej je kvalitní, s velkým rozlišením a velmi dobře ovladatelný pro všechny druhy uživatelů. Telefon nabízí integrovaný GPS modul i podporu 3G sítí, bohužel však ne připojení přes Wi-fi. Operační systém Symbian obsahuje velké množství základních aplikací s možností doinstalování libovolného obsahu.

Foto: Archiv, Novinky

Bílý přední kryt na Nokii 5230. Na displeji vidíme menu oblíbených kontaktů i s možností přidání obrázku, hudební přehrávač na ploše a ikony vybraných aplikací.

Na jednu stranu je škoda použití horšího 2Mpix fotoaparátu bez blesku i bez autofocusu, což je způsobeno požadavkem trhu na nižší cenu telefonu. Výdrž mobilu je při osazení 1320mAh baterie velmi dobrá. Za aktuální průměrnou cenu 4 500 korun nabízí Nokia 5230 hodně, avšak je otázkou, zda za cenu o několik set korun vyšší nepořídit raději vyšší model Nokia 5530, který se pohybuje průměrně okolo 5 200 korun. V tomto případě záleží na zákazníkovi, zda využije spíše podporu GPS a 3G sítí u Nokie 5230 nebo možnost připojení přes Wi-fi a lepší fotoaparát s bleskem a autofocusem u Nokie 5530.

Závěr

Dnes recenzovaná Nokia 5230 při testování uspěla. Nabízí hodně moderních funkcí a možností za relativně malý peníz. Hlavními plusy jsou velmi kvalitní dotykový displej, poměr cena/výkon, podpora GPS a atraktivní vzhled s velkým výběrem barev. Mínusem můžeme označit chybějící Wi-fi a horší fotoaparát.

Dotykové displeje

Rozdíl mobilních dotykových displejů – kapacitní vs. rezistivní

Kapacitní - je založen na vodivosti lidského těla. Při dotyku prstu na displej dochází k uzavření elektrického obvodu. Mobilní telefon pak jen vyhodnotí, kde na displeji prst máme.

Výhody: odolnost

Nevýhody: menší přesnost při dotyku, v zimě pomalejší reakce

Rezistivní – je založen na tlaku na vrchní pružnou membránu, která se spojí se spodním pevným povrchem a vytvoří elektrický obvod, podle kterého telefon vyhodnotí místo dotyku.

Výhody: pro dotyk můžeme použít cokoli, větší přesnost (např. při použití tužtičky)

Nevýhody: vyšší výrobní cena, snadná poškrábatelnost (potřeba krycí fólie)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám