Hlavní obsah

Nejnovější miniaturní a levný netbook od Asusu pod drobnohledem

Novinky, Tomáš Hort

S kategorií nejmenších mobilních počítačů, netbooků, se na trhu setkáváme ve větší míře teprve od minulého roku. Za tu dobu se na jejich specifikacích moc nezměnilo. Až do teď. Nový Asus Eee PC 1005PE totiž přichází s novým procesorem Intel Atom, který v sobě integruje grafický čip.

Foto: Archiv, Novinky

Asus Eee PC 1005PE - kvalitní dělená klávesnice a touchpad.

Článek

Netbooky jsou mobilní počítače menší než notebooky. Více než na výkon jsou orientovány na maximální mobilitu, velkou výdrž a nízkou cenu. Používány jsou především pro připojení k internetu - na prohlížení webových stránek a emailů, pro prohlížení fotek a videí nebo na základní kancelářské práce. Pomohou tedy hlavně v činnostech méně náročných na výkon systému.

Segment netbooků je specifickou a rychle se rozvíjející částí trhu s přenosnými počítači, který vznikl teprve nedávno. Ač tu netbooky byly i dříve, až vydání malého a úsporného procesoru Intel Atom přineslo jejich velký vzestup. První netbooky, jaké je známe dnes, byly vydány přibližně v polovině roku 2008. Všichni výrobci přinesli v podstatě ta samá řešení po stránce hardwarové konfigurace základních modelů.

Asus Eee PC 1005PE – představení na pohled

Nový model společnosti Asus se od stávajících na první pohled skoro neliší. Námi testovaný kus je elegantní černé barvy s matným povrchem vně zařízení. Po dotyku proto nezůstávají na vrchní straně nehezké otisky. Na trhu se objeví i bílá, modrá a další barevné kombinace, podle všeho i v lesklém provedení horního krytu.

Po otevření netbooku se objeví 10,1 palců velký displej s rozlišením 1024x600 bodů a nad ním integrovaná webkamera. Na první pohled zaujme dělená klávesnice. Každá klávesa je zvlášť a tím se při psaní dosáhne větší přesnosti a ubývá překlepů. Nad klávesnicí napravo je tlačítko pro zapnutí netbooku, nalevo pro přepínání mezi úsporným profilem počítače a profilem pro maximální výkon.

Foto: Archiv, Novinky

Lesklé okraje okolo displeje a klávesnice zrcadlí.

Pod klávesnicí je touchpad, který je rozlišený od okolního plastového krytu jen malými hrubými výstupky. Dvě aktivní tlačítka pod ním jsou spojena lesklým pochromovaným plíškem. Celé vnitřní okolí displeje a klávesnice je lesklé, a proto na sobě zanechává otisky a stopy. Vedle touchpadu jsou v pravém dolním rohu modré indikační diody.

Na levém boku přístroje najdeme napájecí konektor, D-sub analogový konektor pro připojení externího monitoru a jeden USB 2.0 port. Na pravé straně jsou dva USB 2.0 konektory, jeden síťový LAN port a dva audio konektory, pod nimi jako bonus čtečka paměťových karet.

Evoluce přichází

Aktuální modely netbooků na trhu přináší nejčastěji jednojádrový procesor Intel Atom N270 s frekvencí 1.6GHz (nebo verzi N280 s 1.66GHz), 160GB pevný disk, 1GB operační paměti DDR2, integrovanou grafickou kartu Intel GMA 950 a LED displej s rozlišením 1024x600 bodů. Předinstalovaný bývá méně náročný a notně starý operační systém Windows XP.

Netbook Asus Eee PC 1005PE
ProcesorIntel Atom N450 1.66GHz
Paměť1GB DDR2 800MHz CL6
Pevný diskSeagate 250GB
Grafická kartaIntel GMA 3150 v procesoru
Velikost netbooku10.1"
Rozlišení displeje1024x600 bodů
KomunikaceWindows 7 Starter
Vstupy a výstupy3x USB 2.0, D-Sub, RJ-45, 2x audio, čtečka karet
Rozměry264 x 29 x 179 mm
Hmotnost1,295 kg
Typ bateriešestičlánková Li-Ion
Operační systémWindows 7 Starter

Dnes testovaný netbook Asus Eee PC 1005PE přináší za podobnou cenu v některých směrech vylepšená řešení. Jako procesor je použit nový Intel Atom N450 s frekvencí 1.66GHz, pevný disk je velikosti 250GB při rychlosti 5400 otáček za minutu. Operační paměť a rozlišení displeje zůstávají stejné s předchozími modely. Pro napájení je použita šestičlánková baterie, se kterou by měl notebook vydržet až 12 hodin v chodu. Jako operační systém je předinstalován nejnovější Windows 7 Starter.

Foto: Archiv, Novinky

Asus Eee PC 1005PC se svým vzhledem nijak výrazně neliší od svých předchůdců.

Evoluce přichází v integrovaném grafickém jádře a procesoru. Intel Atom N450 je jednojádrový procesor. V rámci zjednodušení systému společnost Intel do pouzdra procesoru přidala vedle procesorového čipu i čip grafický. Ten tak už není na základní desce, ale přímo v procesoru. Pro systémy netbooků je to velké plus. Navíc samotný procesor podporuje technologii Hyper-threading, která z jednoho fyzického jádra dokáže v systému vytvořit dvě virtuální a využít tak maximálně výkon procesorového čipu. Jaký to má přínos si ukážeme v testech.

Testy výkonu, teplot, výdrže

Jelikož je dnes testovaným výrobkem netbook, tedy zařízení, které není určené pro výkonnostní zatížení, provedeme pouze pár běžných testů, abychom si mohli udělat představu o výkonu. Aby byla tabulka zajímavější, otestovali jsme netbook na dvou energetických profilech, které se dají za běhu počítače přepínat tlačítkem v levém horním rohu nad klávesnicí. Při zapnutém profilu šetření energie běží pro procesor při zatížení na snížené frekvenci 1,33GHz, při profilu vysokého výkonu je frekvence standardní 1,66GHz. Třetí profil, ve kterém testován výkon nebyl, je profil super výkonu, kdy je procesor při zatížení přetaktován automaticky na 1.71GHz.

Netbook Asus Eee PC 1005PEprofil šetření energieprofil vysokého výkonu
Cinebench R10 1 CPU (body)459546
Cinebench R10 X CPU (body)677856
SuperPi 2MB (s)249,2197,5
HDTach (průměr MB/s)60,460,4

Výsledky jsou dle očekávání nízké, ale netbooky o výkonu nejsou. Zajímavé je srovnání využití technologie virtuálních jader Hyper-threading. Systém nám jedno fyzické jádro rozdělil na dvě virtuální a je vidět, že při renderování obrázku v programu Cinebench R10 je rozdělení znát. Výkon se tím v této aplikaci zvýší přibližně 1,5krát. To je však maximum, kterého lze dosáhnout. Program tuto funkci umí výborně využít, stejně jako některé jiné aplikace. Je však většina těch, které nárůst výkonu neposkytnou, nebo poskytnou jen malý. Grafickou kartu netestujeme, neb čip zvládá v podstatě jen to, co má – zobrazovat systém Windows 7. Více se od něj nečeká a ani to není potřeba.

Otestovali jsme také teploty komponent. Procesor je opravdu malý, a tak se vyšším teplotám při zatížení v programu Orthos nemůžeme divit. Pevný disk je kvalitní a teplo i při zatížení o moc větší nevydává. Netbook je při práci skoro neslyšitelný, sem tam můžeme zaznamenat jemné švitoření pevného disku.

KomponentaZatíženíTeplota (°C)
procesorspuštěné Windows46
procesorzatížení Orthos65
pevný diskspuštěné Windows30
pevný disktest HDTach34

Výdrž notebooku nelze dost dobře otestovat. Je totiž opravdu velká. Pokud bychom nechali všechny šetřící funkce zapnuté a vystačili si s nízkým osvětlením displeje, dokážeme si při běžné práci představit výdrž i kolem deseti hodin. Vystihující je asi fakt, že při začátku testování v aplikacích a zatížení pro maximální teploty systému byla baterie na 100 %, po ukončení všech testů a zatížení měla stále ještě 40 % k dobru.

Speciální funkce netbooku Asus Eee PC 1005PE

Při testování se objevily dvě zajímavé funkce netbooku, které stojí za to vyzdvihnout. První je možnost změny profilů při běhu operačního systému zmáčknutím příslušného tlačítka. Tuto funkci jsme použili při testování a i v praxi se velmi osvědčila. Pokud potřebujete udržet netbook v chodu co nejdéle, zapnete šetřící profil. Pokud chcete maximální výkon, zapnete profil super výkonu.

Foto: Archiv, Novinky

Detailní pohled na levou část netbooku. V levé části obrázku vidíme tlačítko pro změnu šetřících profilů.

Druhou zajímavou funkcí je Asus Express Gate, kterou známe z některých základních desek společnosti Asus. Jedná se o rychle přístupný program mimo systém Windows, který můžeme aktivovat při startu počítače. Pokud potřebujeme jen rychle na internet či komunikovat s kamarády přes MSN či Skype, stačí aktivovat funkci při startu a do pěti sekund můžeme být připojeni na internetu. Přes utilitu si můžeme také přehrávat hudbu či prohlížet fotky.

Hodnocení

Netbook Asus Eee PC 1005PC je horkou novinkou nejen na našem trhu, ale i ve světě. Jedná se o první netbook s novou verzí procesoru Intel Atom s integrovaným grafickým čipem hned vedle čipu procesoru, v jednom pouzdře. Netbook je dobře navržen, dobře také vypadá a je elegantní. Jeho klávesnice je dělená a velmi kvalitní. Psát na ní je potěšení, což u jiných modelů na trhu říci nelze. Využitelná je funkce přepínání profilů výkonu za běhu počítače. Vše je uděláno tak, aby netbook vydržel co nejdelší dobu bez nabíjení. To také šestičlánková baterie dokazuje, vydrží opravdu dlouho. Negativem je použití 1GB operační paměti. 2GB by byly ideální. Provozní vlastnosti jsou bez problémů. Asus Eee PC 1005PC byl oficiálně představen teprve v pondělí a na trhu se ho dočkáme na začátku roku 2010. Cena by se měla pohybovat okolo 7500 korun. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám