Hlavní obsah

Test externího pevného disku od Verbatimu s velikostí 1500GB

Novinky, Tomáš Hort

Mnoho uživatelů již poznalo výhody uložení dat mimo počítačovou skříň. Externí pevné disky si vzhledem k aktuálně dobrým cenám začínají na trhu získávat svou oblibu. Dnes se podíváme a otestujeme právě jeden takový externí pevný disk od společnosti Verbatim s velkou úložnou kapacitou 1500GB.

Foto: Archiv, Novinky

Vzhled externího pevného disku Verbatim 1,5TB Combo je decentní. Černé provedení a tvar jsou ale jednoduše elegantní.

Článek

Interní i externí pevné disky s pohyblivými částmi stále nafukují svou velikost. I proto zatím nedaly šanci k většímu prosazení SSD disků bez pohyblivých částí. Při mnohem lepší ceně jsou o třídu větší a rychlost je pro běžného uživatele dostatečná. Pevné disky můžeme jako úložiště dat použít buď přímo v počítači - interně, nebo mimo počítačovou skříň – externě. Pro externí použití, třeba vedle počítače na stole, je potřeba mít disk do čeho schovat.

Možnosti uložení pevného disku

Složitějším řešením je koupit si samostatně interní pevný disk a k němu box, do kterého ho uložíme. Výhodou je, že si můžeme přesně vybrat typ pevného disku a stejně tak i box vyhovující našim požadavkům a představám. Nevýhodou je nutnost vlastního uložení a s tím možná nekompatibilita a potřebné znalosti.

Abychom se nemuseli o nic starat, produkují pro nás výrobci přímo externí disky. Úložiště dat je v boxu schováno už z výroby a nám tak stačí pouze ho připojit do elektrické sítě a následně kabelem do počítače. Obecnou výhodou externích pevných disků je možnost rychlého odpojení a přenesení k jinému počítači. Připojit ho můžeme také v případě nutnosti přístupu k datům, a proto nehrozí poškození při zvýšení napětí v síti, třeba při bouřce.

Verbatim HDD 1,5TB Combo

Společnost Verbatim pro nás připravila externí disk o velikosti 1500GB (1,5TB) ze série Combo. Balení je standardní. V papírové barevné krabici je všechno příslušenství dobře chráněno. Box je proveden v elegantní černé barvě. Je celý z kovu, přední část s indikační zelenou led diodou je umělohmotná. Zařízení je třeba připojit do elektrické sítě přes přídavný adaptér. Ten má možnost použití dvou typů zásuvkových koncovek, i ty jsou dodávány jako příslušenství.

V balení nalezneme také USB a eSATA kabel na propojení s počítačem. Externí pevné disky Verbatim typu Combo se mohou připojit přes tato dvě rozhraní a možnost připojení právě přes Serial ATA (SATA) druhé generace je největší devizou testovaného disku. Dodává se i o dvě stě korun levnější verze jen s USB připojením. Proč je ale možnost připojení přes eSATA o tolik výhodnější se dozvíme v testech. V zadní části boxu se nachází tlačítko pro zapnutí disku.

Technické specifikace externího disku

Pevný disk uvnitř boxu má velikost 1500GB, což odpovídá 1,5TB. Po zformátování je skutečná použitelná velikost 1,36TB. Společnost Verbatim své interní pevné disky s pohyblivými částmi nevyrábí, a proto do boxu zasadila pevný disk Samsung F2 HD154UI 1.5TB EcoGreen. Pevné disky ze série EcoGreen se vyznačují velkou životností, nízkou úrovní hluku a spotřeby energie. Pro velké externí datové úložiště ideální parametry. Uvnitř disku jsou osazeny tři datové plotny, každá o velikosti 500GB. Samsung použil nejnovější technologii hustoty zápisu, a proto se dají očekávat dobré rychlosti přenosu dat.

Verbatim 1.5TB Combo
Druh diskuexterní
RozhraníUSB, eSATA
Velikost disku1500 GB (1,5TB)
Rychlost otáčení ploten5400 rpm
Vyrovnávací paměť32MB
Počet ploten3
Rozměry202 x 114 x40mm
Váha932g
Cenaokolo 2 900 korun + 239 korun poplatky

Plotny se točí maximální rychlostí 5400 otáček za minutu, běžné interní pevné disky mají rychlost 7200 otáček za minutu. Externí disky jsou ale určeny především jako datová úložiště, a proto nižší rychlost nevadí, naopak pomůže ke zmiňovaným dobrým parametrům při používání. Velikost vyrovnávací paměti je 32MB. Připojení k počítači je možné přes USB nebo eSATA konektor.

Testy výkonu, spotřeby a teplot

Testy výkonu jsou rozděleny do dvou skupin. V první tabulce vidíme rozdíl výkonu dnes testovaného externího disku Verbatim mezi zapojením přes USB a eSATA. Rozhraní eSATA je rychlostně stejný typ připojení jako SATA, jen s pevnějším a se SATA nekompatibilním konektorem. Při pořízení zařízení s eSATA je proto potřeba mít ze základní desky vývod eSATA konektoru.

Testovací programVerbatim 1.5TB Combo USBVerbatim 1.5TB Combo eSata
HDTune 2.55 - průměrná přenosová rychlost (MB/s)26,485,5
HDTune 2.55 - průměrná přístupová doba (ms)14,814,6
CrystalDiskMark 3.0 x64 - sekvenční čtení 500MB (MB/s)28,6101,8
CrystalDiskMark 3.0 x64 - sekvenční zápis 500MB (MB/s)28,1101,5
File Copy - průměrná rychlost zápisu 3.01GB .iso (MB/s)26,098,7
File Copy - průměrná rychlost zápisu 2.21GB mp3 (MB/s)20,677,0

Moderní pevné disky jsou v počítačích připojeny přes rozhraní SATA II 3Gbps, které dokáže teoreticky přenášet data rychlostí až 300MB za sekundu. Maximální teoretická rychlost USB 2.0 je však pouze 480Mbps, tedy 48MB za sekundu. A protože dnešní pevné disky dokáží data zapisovat i rychleji než 100MB/s, je pro externí pevné disky připojení USB velkou brzdou.

Pro porovnání s testovaným externím diskem jsme vyzkoušeli také interní Western Digital Caviar Black 500GB s rychlostí 7200 otáček za minutu, který ale nemá výhodu hustoty zápisu 500GB na plotnu a má plotny dvě. Jak vidíme z tabulky, i externí pevný disk s rychlostí ploten 5400 otáček za minutu poráží při zapojení eSATA běžný interní SATA II disk se 7200 otáčkami.

Testovací programVerbatim 1.5TB Combo - eSATAWestern Digital 500GB Black
HDTune 2.55 - průměrná přenosová rychlost (MB/s)85,575,0
HDTune 2.55 - průměrná přístupová doba (ms)14,612,2
CrystalDiskMark 3.0 x64 - sekvenční čtení 500MB (MB/s)101,895,8
CrystalDiskMark 3.0 x64 - sekvenční zápis 500MB (MB/s)101,592,0
File Copy - průměrná rychlost zápisu 3.01GB .iso (MB/s)98,792,0
File Copy - průměrná rychlost zápisu 2.21GB mp3 (MB/s)77,079,5

Spotřeba externího disku při chodu bez zatížení byla 8W, při zatížení přes program HDTune 2.55 10W. Teplota pevného disku se ani při zátěži nedostala nad 30°C přes měření integrovaným čidlem. Reálně se teplota boxu dostala maximálně na hodnotu 35°C.

Možné uživatelské problémy s externími disky

I přes jednoduchost zapojení se mohou vyskytnout nečekaná překvapení při používání externích disků jako Verbatim 1,5TB, na která je dobré upozornit. Jedná se především o technické záležitosti, které je při menší znalosti v oblasti počítačů potřeba řešit s odborníkem. Stručně si uvedeme jen dva hlavní body.

Při zakoupení bývají disky naformátovány v souborovém systému FAT32. Nevýhodou tohoto systému pro dnešní dobu je to, že na disk nelze zapisovat soubory větší než 4GB. Pokud si tak chcete udělat zálohu třeba DVD disku v .iso souboru, nebude možné zapsat na disk soubor větší než 4GB. Proto je ihned po pořízení a zapojení dobré zformátovat disk do moderního souborového systému NTFS.

Druhým možným problémem je načítání pevného disku po zapnutí počítače. Při zapojení USB 2.0 se pevný disk vždy načte ihned. Toto rozhraní podporují již Windows XP. Aby se nám ale pevný disk připojil za běhu počítače i při zapojení eSATA, je potřeba mít připojená zařízení v počítači přes mód AHCI a ne IDE. SATA připojení zná totiž oficiálně až systém Windows Vista. Toto nastavení je ale potřeba změnit už při instalaci operačního systému v BIOS základní desky. V opačném případě je při zapojení v módu IDE potřeba pro načtení disku restartovat operační systém nebo disk zapnout ještě před zapnutím počítače.

Hodnocení

Testovaný externí pevný disk Verbatim 1,5TB Combo je velmi kvalitním výrobkem. Jeho výkon i provozní vlastnosti jsou výborné. S možností zapojení k počítači přes konektor eSATA se stává mnohem použitelnějším pro zálohování či kopírování i větších objemů dat v relativně krátkém čase oproti externím diskům vybaveným pouze konektorem USB 2.0. Box s pevným diskem je navíc elegantní a skladný. Hlučnost disku je nízká, i při zatížení na úrovni slyšitelnosti. Spotřeba je běžná, odvod tepla do kostry boxu velmi dobrý. Při testování nevznikl žádný specifický problém, a i proto můžeme externí pevný disk Verbatim doporučit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám