Hlavní obsah

První notebook v Česku s 3D displejem v testu

Novinky, Tomáš Hort, Miloslav Fišer

Technologie trojrozměrného obrazu je na stolních domácích počítačích stále novinkou. Na své rozšíření si i kvůli vyšší ceně bude muset ještě počkat. To však nemusí platit o novém notebooku Acer, který 3D zobrazení má, ale cenou se nijak neliší od běžných konkurentů. I proto se na něj dnes podíváme pod drobnohledem.

Foto: Archiv, Novinky

Acer Aspire 5738DG 3D

Článek

Nejznámějším propagátorem 3D zobrazení je společnost IMAX. Do kina na 3D filmy už několik let chodíme. Vývoj postupuje dále a my chceme mít možnost užívat si 3D obrazu i v domácích podmínkách. Na technologii určené také pro domácnosti se pracuje už déle, avšak až v posledním roce se podařilo snížit cenu na úroveň, kdy může běžný zákazník o produktu vážně přemýšlet. Po představení nVidia 3D Vision, tedy spojení 120Hz LCD monitoru Samsung s 3D brýlemi nVidia, se použitelný a zajímavý koncept snaží převzít i výrobci notebooků. Jako první na světě vydává notebook s 3D displejem společnost Acer.

Acer Aspire 5738DG 3D – představení

Jedny z nejprodávanějších notebooků na trhu patří do segmentu s úhlopříčkou displeje 15.6 palců. Na takových modelech už si bez potíží a kvalitně prohlédneme dokumenty nebo internetovou stránku, v dobrém rozlišení přehrajeme film či zahrajeme hru. I proto se první 3D notebook na světě řadí právě do této kategorie. Jeho cena se pohybuje okolo devatenácti tisíc korun.

Acer 5738DG 3D pochází z výrobní série Aspire. Zpracování šasi je z pevného černého plastu, barva lesklé vrchní strany, náchylné k otiskům prstů, je tmavě modrá. Po otevření se objeví 15.6“ velký displej s rozlišením 1366x768 bodů při poměru stran 16:9, stejně jako velká klávesnice i s numerickou částí.

Uvnitř počítače pracuje dvoujádrový procesor Intel Core 2 Duo na frekvenci 2.2GHz, 2x2GB DDR2 operační paměti, grafická karta ATI HD4570 a 500GB pevný disk. Integrována je i DVD vypalovačka. Po obou bocích můžeme využít čtyři USB porty, dva obrazové konektory (HDMI a D-Sub), internetový konektor LAN (RJ-45) nebo tři zvukové vstupy/výstupy. Za zmínku stojí i čtečka paměťových karet v přední části. Operační systém je předinstalovaný Windows 7 Home Premium 64bit.

Technické parametry
Procesor:Intel Core 2 Duo T6600, 2,2 GHz
Paměť:2x2GB DDR2 800MHz CL6
Pevný disk:Western Digital 500GB
Displej:15,6", 1 366 x 768 obrazových bodů
Grafická karta:ATI HD4570 512 MB
Mechanika:LG HL-DT-ST
Komunikace:Gigabit LAN, Wi-fi, Bluetooth
Vstupy a výstupy:4× USB 2.0, D-Sub, HDMI ,LAN, 3× audio, čtečka karet
Rozměry:383 × 37 × 250 mm
Hmotnost:2,84 kg
Typ baterie:Li-Ion
Operační systém:Windows 7 Home Premium 64bit
Orientační cena:19 000 Kč
Foto: Archiv, Novinky

Technický štítek a detailní pohled na klávesnici.

Testy výkonu, teplot a výdrže

Podívejme se nejdříve na výsledky některých výkonnostních testů. Notebook si vede očekávaně slušně.

Testovací aplikaceZatěžuje hlavněVýsledek
3DMark 2006 (body)grafická karta, procesor3048
Cinebench R10 - 2 jádra (body)procesor, operační paměti4662
SuperPI 2M (s)procesor55.6
Cinebench R10 - OpenGL (body)grafická karta3923
HDTach (průměr MB/s)pevný disk60.2

Změřeny jsou i teploty komponent při zátěži příslušnými programy a bez zátěže při běhu Windows. Výsledky jsou opět dobré, notebook zvládá odvádění tepla kvalitně.

KomponentaZatíženíTeplota (°C)
procesorspuštěné Windows41
procesorzatížení Orthos77
grafická kartaspuštěné Windows42
grafická kartaaplikace AtiTool68
pevný diskspuštěné Windows42
pevný disktest HDTach50

Notebook jsme otestovali i na výdrž. Baterie vydržela 2 hodiny a 37 minut při prohlížení videí na internetu a práci v textovém a tabulkovém editoru.

Využití 3D technologie pro všechno

Při běžném používání nového 3D notebooku rozdíl oproti normálnímu modelu nepoznáte. Přichází totiž až po zapnutí programu TriDef 3D. Tato aplikace umí dát displeji spolu s nasazenými brýlemi onu trojrozměrnost. Máme na výběr z několika možností. Můžeme si přehrát přímo 3D film, který je ale aktuálně těžké sehnat, a proto raději vyzkoušíme běžné DVD. Úhel pohledu na displej musí být poměrně přesný, aby byla plasticita obrazu maximální možná. Výrobce uvádí nejlepší úhel 120 stupňů při 60 centimetrové vzdálenosti, vždy ale bude záležet na odzkoušení samotného uživatele.

Přehrávání běžného DVD je zajímavé. Třetí rozměr se projeví, ale jelikož program obraz zpracovává v reálném čase přehrávání, nemůžeme čekat zázraky. Zjistíme, že více než trojrozměrná hloubka se projeví celková plasticita obrazu. I tak je ale zážitek z filmu velmi dobrý.

Foto: Archiv, Novinky

Vnitřní rámeček displeje je lesklý a otisky prstů jsou na něm hodně vidět.

Při prohlížení fotek byl dojem horší. Program nedokáže přesně zachytit vzdálenosti předmětů či postav, a proto se obraz zdá často zkreslený. Viditelně si neuměl také poradit s fotkami ve vyšším rozlišení, které byly při výskytu více postav a objektů obrazově nesourodé a o 3D se moc mluvit nedalo. Jiná situace je u připravených fotek pro ilustraci od výrobce. Tam je 3D naprosto úchvatné. Na předměty na fotkách si chcete sáhnout jako v IMAXu. Bohužel předpřipravených fotek není mnoho, a proto je zde potřeba ještě zapracovat na technologii do budoucna.

Velmi dobrý pocit je z počítačových her. Zde se 3D zobrazuje hezky, objekty jsou velmi plastické a hloubka je dobrá. Nedostatkem je jen výkon grafické karty ATI Mobility Radeon HD4570, která novějším hrám nestačí, starší zvládne na průměrné detaily. 3D zobrazení si totiž klade větší nároky na výkon než běžné hraní bez 3D.

Další modely přijdou brzy

3D technologie zobrazení použitá společností Acer byla vyvinuta společností TriDef. Na displeji je speciální vrstva, která není při běžném pohledu vidět. Pokud si nasadíme polarizační brýle, jedno naše oko vidí liché řádky a druhé sudé. Při použití programu TriDef 3D pak můžeme vidět trojrozměrně. V tomto směru je tato technologie velmi levná a přesto poměrně účinná. 

Foto: Novinky

Asus G51J 3D

Brzy však na trh přijde i jiné řešení 3D zobrazení na notebooku. Například společnost Asus by měla ještě před Vánocemi uvést do prodeje laptop s modelovým označením G51J 3D. Jeho displej bude pracovat s vysokou obnovovací frekvencí 120 Hz, což je v dnešní době dvakrát více než běžné monitory. Díky tomu bude se speciálními brýlemi schopen zobrazit pro každé oko standardní 60Hz obraz, čímž vytvoří 3D vjem.

Srdcem tohoto notebooku bude čtyřjádrový procesor Intel Core i7. Dostatek výkonu bude zajišťovat grafická karta nVidia GeForce GTX 260M s 1 GB vlastní paměti typu DDR3 a operační paměť o velikosti 4 GB. Displej o úhlopříčce 15,6 palců, který podporuje technologii nVidia 3D Vision, má rozlišení 1366 × 768 bodů. Cena notebooku Asus G51J 3D by se měla pohybovat okolo 40 tisíc korun, což je dvakrát více, než kolik činí pořizovací cena testovaného laptopu Acer Aspire 5738DG.

Hodnocení

Acer Aspire 5738DG 3D je první notebook s 3D technologií na trhu. Použito bylo levnější řešení, které ale nijak neubírá na dobrém trojrozměrném obrazu. U výrobcem připravených videí a fotek, případně 3D filmů, budete ohromeni.

Foto: Archiv, Novinky

Na pravé straně je DVD-RW mechanika a dva USB 2.0 porty.

U přehrávání běžných DVD, fotek nebo her je zážitek už menší a je co vylepšovat. Jedná se však o první vlaštovku na tomto poli, a proto můžeme tento pokus ohodnotit jako zajímavý a určitě doporučujeme vyzkoušet. 

Obyčejné televizory brzy nahradí 3D obrazovky

Už příští rok na jaře se dočkáme možnosti pořídit si do domácnosti televizor, který bude schopen reprodukovat trojrozměrný filmový obraz. Technologie v plném rozlišení jednoduše označená 3D Full HD. Do pohodlí domova se tak dostane fascinující filmová technologie, která je v současnosti u nás dostupná jen ve speciálních digitálních kinech.

Vývoj televizorů se nezastavil u plochých obrazovek, rozlišení Full HD ani LED podsvícení. Horkou novinkou pro náročné diváky jsou čerstvě představené ploché televizory s Full HD rozlišením, které podporují zobrazovací trojrozměrnou technologii, známou u nás předtím jen z kino technologie IMAX či nedávno rozšířeného promítání v sálech 3Digital u Palace Cinemas.

S takovým řešením přichází společnost Panasonic, která uvádí komplexní řešení od kamery až po televizi. Televize jsou založeny na speciální technologii, která zpracovává levou i pravou stranu obrazu odděleně a tím, že lidské oko vidí pokaždé jiný obraz, vytváří si člověk dojem 3D efektu. Dech beroucí vtažení do děje filmu už tak nebude možné jen v sedačkách kin. Aby byl obraz jasný a čistý, musí podporu očím dodat speciální 3D brýle neoddělitelně příslušící vždy k danému televizoru. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám