Hlavní obsah

Test: Úsporná grafická karta Nvidia GeForce GT 240

Novinky, Marek Schäferling

Tento týden uvedla oficiálně společnost Nvidia na trh grafické karty GeForce GT 240. Jde o zcela nový počin založený na pokročilém jádru GT215 vyráběném 40nm postupem v továrnách TSMC. Podíváme se, kam kartu zařadit, co od ní očekávat a jaký zaznamenala posun oproti předchozí generaci.

Foto: mas, Novinky

GeForce GT 240 - Úsporná grafická karta postavená na 40nm čipu GT215

Článek

V čase před vánočními svátky si pro nás opět výrobci chystají kdejakou novinku, kterou by se zavděčili naší spotřebitelské duši. Nadílka u firmy Nvidia ale letos bude ve srovnání s minulými roky o poznání chudší. Poté co konkurenční ATI představila světu dvě řady grafických akcelerátorů Radeon 5000, nemají v táboře zelených klidný spánek.

Nvidia tak začíná bojovat na poli pro ni poněkud netypickém, mezi levnými grafickými kartami. Doposud světlo světa spatřily dvě karty postavené na zbrusu novém jádře vyráběném 40nm výrobním postupem. GT 240 je třetí v pořadí, ale jako první ji můžeme označit za herní grafickou kartu. Slabší GT 220 a 210 míří spíš na HTPC a do kanceláře.

Foto: mas, Novinky

V přímém porovnání s předchůdcem 9600GT je nová karta znatelně kratší. Důvody jsou hned dva - jen 128bit sběrnice a již několikrát zmiňovaná absence napájecího konekotru.

Náhrada za 9600GT

Značení grafických karet GeForce začíná po delší době opět dávat smysl. Tedy aspoň do jisté míry. Karta označená GT 240 se svým výkonem bude řadit pod GTS 250, kde má nahradit GeForce 9600GT a GSO. Na celé této teorii však najdeme jednu zásadní mouchu.

Kartu GT 240 totiž koupíte ve dvou verzích. Jedna, ta levnější, bude vybavená paměťmi DDR3 o frekvenci 2GHz. Druhá varianta s vyšší cenou nabídne paměti DDR5 na frekvenci 3,6GHz. Podle dostupných zpráv počítá Nvidia s prodejem převážně DDR3 verzí, které však z principu čísel starší karty 9600GT nejspíš výkonnostně nenahradí, což se může ukázat jako fatální. 9600GT totiž momentálně představuje minimum pro moderní hry v nabídce Nvidie.

Pokrok má dvě tváře

Asi největší pozitivum nových karet je absence konektoru přídavného napájení. Karta je díky tomu kratší a spotřeba se v klidu drží na úžasně nízkém čísle. Celá sestava si v klidu řekla jen o 54W, tedy o 12W více než s integrovaným jádrem. Čip vyráběný 40nm výrobním postupem je neuvěřitelně hospodárný.

Velkým rozdílem proti stárnoucí 9600GT je jen poloviční šířka paměťové sběrnice. Aby karta podala stejný výkon jako její předchůdce, musí paměti pracovat na dvojnásobné frekvenci. To skutečně platí pro DDR5 variantu, jenže modely s DDR3 budou v tomto směru přiškrceny.

A potom je tu ještě jeden zádrhel. Ačkoliv se výpočetní jádro rozrostlo z 64 stream procesorů na 96 (nárůst 50%), snížil se počet ROP jednotek sloužících k rasterizaci obrazu na polovinu. Nvidia tak snížila plochu jádra na 144 mm čtverečných s nejistým dopadem na výkon.

Foto: mas, Novinky

Prodávat se budou celkem 4 varianty (DDR3 a DDR5; 512 nebo 1024MB paměti). Karta podpruje DX10.1 a PhysX. Pro uživatele je určitě důležitější vědět, že nepotřebuje přídavné napájení.

Mezigenerační boj

Karty jsou rozdané velmi jasně. Dokáže nová GeForce GT 240 porazit svého staršího, rozměrnějšího a hlavně na výrobu dražšího předchůdce? Výkon dnes porovnáme jen ve třech hrách od populárního Crysis Warhead, přes poslední sérii Need For Speed: Shift a výčet zakončíme u Resident Evil 5. Srovnávat budeme silnější variantu vybavenou DDR5 paměťmi. Rozlišení pro testy bylo zvoleno 1680 x 1050.

Crysis Warhead – nastavení Gamer

GT 240 [19] x [18] 9600 GT

Crysis není ani dnes na levných grafických kartách hratelná, je nutné nejen snížit rozlišení, ale také ubrat na detailech prostředí. Pro hru na 22“ LCD s vysokými detaily je nutné zapřáhnout kartu výrazně dražší. Souboj mezi GT 240 a starší 9600 GT vyznívá velmi těsně ve prospěch novinky.

Need For Speed: Shift

GT 240 [50] x [52] 9600 GT

Poslední ze série NFS nepatří mezi extrémně náročné hry. Zahrát si ji tak můžete zcela luxusně i na kartě z nižšího segmentu. GeForce GT 240 tentokrát lehce ztrácí. Rozdíl je však kosmetického charakteru, výsledky jsou prakticky totožné.

Resident Evil 5: Demo Benchmark

GT 240 [57] x [58] 9600 GT

I do třetice je boj extrémně vyrovnaný. Karty ač velmi rozdílné konstrukce nabízejí totožný výkon. Díval jsem se pro jistotu ještě na průběh snímků za sekundu (fps) pomocí programu FRAPS, a musím říct, že i grafy průběhu jsou téměř identické. GT 240 neklesá s minimálním fps pod úroveň 9600 GT.

Hodnocení výsledků

Nová grafická karta GeForce GT 240 míří do velmi nabité části trhu. Život jí tu budou znepříjemňovat karty jako Radeon HD 4770, 5750, ale i z vlastních řad GTS 250 nebo stále se prodávající GeForce 9800 GT. Bude proto hodně záležet na ceně, s jakou se začne prodávat. Momentálně ji můžete vidět v e-shopech s cenovkou 2 200 korun s daní, za které vypadá předraženě. Vždyť výkonnostně patří na úroveň 9600GT, kterou v současnosti seženete za přibližně 1 800 Kč.

Výkonem karta nijak nepřekvapila. Pesimistická předpověď, že snížený počet ROP jednotek kartu pohřbí, se naštěstí nevyplnila, ale i tak nelze vnímat předvedený výkon zcela kladně. Vždyť jsme testovali silnější variantu s DDR5 paměťmi. Je vysoce pravděpodobné, že tatáž karta s pomalejšími DDR3 čipy by výrazněji zaostala.

Ptáte-li se na doporučení ANO-ČI-NE, potom se ptejte především na cenu. Karta má několik zásadních výhod, především nízkou spotřebu a na ni navazující absenci přídavného napájení. Přesto pozor, nejedná se o nejvýkonnější kartu bez přídavného napájení, GeForce 9800 GT „ECO Green“ je o nezanedbatelný kousek stále vpředu. Až klesne cena na současnou úroveň odstupujícího modelu 9600GT, potom bude čas si pro ni zajít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám