Hlavní obsah

AMD Athlon II X4 620: Test nejlevnějšího čtyřjádrového procesoru

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlevnější čtyřjádrový procesor může působit podezřele, už jen proto, že většina dvoujádrových čipů konkurenčního Intelu se prodává podstatně dráž. Pro nás je to přesně ten důvod, proč si Athlon II X4 pořádně prohlédnout.

Foto: mas, Novinky

AMD Athlon II X4 620 - čtyři jádra taktovaná na 2,6GHz.

Článek

Ještě před dvěma lety jsme řešili otázku, zda vůbec potřebujeme více než dvě jádra. Velmi často končily podobné úvahy zjištěním, že zatím nemá cenu si čtyřjádrové CPU pořídit, neboť málokterá aplikace využije víc než jedno. Doba se však nezadržitelně mění a s ní i nároky na procesor.

Proto je vydání velmi levného čtyřjádra logickým krokem, který musel dříve či později přijít. Je také logické, že tak učinilo AMD, které se současnou paletou nemůže konkurovat Intelu v oblasti vysokého výkonu. A kde že to obyčejný uživatel může quad-core využít?

Vícejádrové procesory mají především velké výhody při paralelním běhu několika aplikací. A nemusí jít vysloveně jen o uživatelem spuštěné programy. Na pozadí běžící antivir, hudební přehrávač, stahují se aktualizace, do toho zrovna synchronizujete telefon s Outlookem. A teď najednou potřebujete zjistit z internetu telefonní číslo na nějakou restauraci...

S klasickým jednojádrovým procesorem je taková situace k uzoufání, pokud se do ní vůbec lze dostat. S dvoujádrem sice všechno jede, ale pro uživatele už moc výkonu navíc nezbývá. Pokud v tuto chvíli není úzkým hrdlem pevný disk, potom by určitě další jádro pomohlo, tak proč ne hned dvě?

Foto: mas, Novinky

V balení se nachází kromě procesoru i BOX chladič, který překvapivě dobře Ahlon II X4 uchladí a nepotřebuje k tomu být až tak hlučný.

Athlon II X4 620

Řada Athlon II v současné nabídce AMD zabírá levná řešení. Proti dražším a také o něco výkonnějším Phenom II procesorům jim chybí vyrovnávací paměť L3. To o dobrou třetinu zmenšuje plochu vyrobeného čipu a umožňuje tak AMD nabídnou čtyřjádro za dvoutřetinovou cenu ve srovnání s Intelem a jeho nejlevnějším Core2 Quad Q8200.

Základem pro Athlon II X4 620 je čtyřjádrové monolytické jádro „Propus“. To je vyráběné 45nm procesem, a pokud náhodou něco při výrobě nevyjde, může jej AMD prodat jako model X3 s jedním jádrem deaktivovaným. Ty zatím v obchodech nejsou. Na rozdíl od Phenomů se Athlon II X2 vyrábí nikoliv z defektních X4, ale na vlastním čipu, takže jejich případné odemykání, tolik populární mezi vyznavači taktování, není možné.

Foto: mas, Novinky

Nový Athlon II ve starém socketu AM2+. AMD bojuje o zákazníky jak jen to jde a lepší mezigenerační kompatibilita je jednou ze silných stránek jejich procesorů.

„Šestsetdvacítka“ patří do patice AM3, díky zpětné kompatibilitě však může být použita i v AM2+ deskách. Tím pádem je možné ji uvažovat i jako upgrade stávajícího procesoru typu Athlon X2 starší generace. Specifikace jsou následující:

AMD Athlon II X4 620
Počet jader4
Frekvence2 600MHz
L2 cache4 x 512KB
L3 cachenení
Výrobní postup45nm
TDP95W
Podpora pro paticeAM3 / AM2+
Cenacca 2200 Kč s DPH

Srovnání s neporovnatelným

Při testu výkonu je velmi těžké Athlonu II X4 určit soupeře. Srovnávat jej s výrazně dražším čtyřjádrem Q8200 je „politicky“ nejpřijatelnější, ale v praxi spíš lidé vybírají nejsilnější CPU v určité cenové hladině. A tam naší 620 od Intelu konkuruje jen Pentium Dual-Core E6500 (2 000 korun) nebo Core2 Duo E7500 (2 500 korun). Já se rozhodl porovnávat s E6500.

Porovnával jsem v celkem pěti aplikacích. Komplexním PCMark Vantage, konverzi videa o vysokém rozlišení, kompresi dat programem WinRAR, rendering v Cinebench R10 a nakonec ještě ve dvou hrách – Crysis a veřejně dostupném testovacím demu Resident Evil 5.

AplikaceAthlon II X4 620Pentium DC E6500Rozdíl [%]
PCMark Vantage [body]485244129
H.264 do MPEG2 [s]19235746
WinRAR archivace [s]17420214
Cinebench R10 [body]8324616826
Crysis Warhead [fps]45434
Resident Evil 5 [fps]564225

Nejmenší rozdíl je mezi procesory ve hře Crysis. Je zde patrné, že Athlony II nepatří mezi tzv. „herní procesory“. Důvod je ještě ten, že Crysis je závislejší na výkonu grafické karty, čímž se rozdíly mezi procesory snižují. Proto Athlon se čtyřmi jádry jen stěží poráží levnější Intel E6500. Tomu pro změnu pomáhá vyšší takt 2,93GHz.

Největší rozdíl se potom vytvořil při převodu videa. Tam nový Athlon opravdu exceluje, a to je dobrá zpráva pro všechny hobby kameramany. Ostatní výsledky jsou tak akorát, co by od něj člověk očekával. Možná snad PCMark Vantage překvapí velmi těsným rozdílem. Ale je to jen logické, do výsledku se započítává i výkon grafické karty, pamětí nebo pevného disku, který je při testu shodný.

Ani v jednom z testů Athlon II X4 neprohrál. To jsme ostatně všichni čekali, E6500 je o zhruba dvě stě korun levnější, a tak by jeho dominance byla pro AMD ostudou. Výsledky můžeme s jistou rezervou napasovat i na dražší Core2 Duo E7500, které má k dobru 1MB vyrovnávací paměti. Ta jej však nemůže například při převodu videa výrazně urychlit.

Hodnocení

Zdá se, že výběr procesoru v hodnotě kolem dvou tisíc korun je momentálně jasný. Jedině tam, kde má počítač na starosti výhradně hry, tam Athlon II X4 620 není nejlepší volbou. Naopak pro účel práce a hlavně mutimédií s ním nemůžete udělat chybu.

AMD máv rukávu ještě jedno eso. Její čipové sady jsou mnohem vydařenější než produkce Intelu. Nová základní deska s čipsetem 785G nabízí velmi dobré integrované jádro i pro přehrávání Blu-ray a občasné hraní her. Přitom spotřeba v klidu v kombinaci s Athlonem II X4 dosahuje jen lehce přes 40W! Athlon II X4 620 si proto troufám pasovat na krále levného řešení, minimálně pro tento podzim.

Reklama

Výběr článků

Načítám