Hlavní obsah

Iriver T7: Slabší chvilka lepších přehrávačů

Novinky, Marek Schäferling

Hledáte-li na anglickém webu výrobce iRiver model T7, nejspíš neuspějete. Říkají mu tam Volcano, poněkud nepochopitelně, neboť jde svými funkcemi i vzhledem o nejskromnější MP3 přehrávač z nabídky. Zajímavý je spíš díky přítomnosti USB konektoru přímo v těle přehrávače.

Článek

Model T7 od iRiveru je tak trochu retro. Možná kvůli vysloveně plastovému vzezření, možná kvůli monochromatickému displeji, ale nejspíš kvůli všemu dohromady. Při zpětném ohledání mě napadají jen dva důvody, proč jsem si jej k testu vybral. První je obyčejná lidská zvědavost, druhý potom integrované USB přímo v těle přehrávače, což jen tak někde neuvidíte.

Jak vypadá

Z fotografií by se mohlo zdát, jak je iRiver T7 malý a překrásný přehrávač, ostatně jak už to propagační fotografie snad všech přehrávačů dokáží podat. Ve skutečnosti je poněkud větší než rozměrnější flashdisky, poněkud více. Nejlépe to poznáte podle velikosti USB konektoru. Oficiální rozměr hovoří o 84mm délky, 26mm šířky a 11mm tloušťky.

Tělo přehrávače působí hodně zranitelně, velice plastově. Důvěru nedodá ani obnažený USB konektor, který z pochopitelných důvodů postrádá kovovou obrubu, zbyl z něj jen plastový střed s vodiči. V ruce naštěstí působí plasty dostatečně bytelně, jediným problémem tak může být se zmíněným konekotrem. Máte-li například USB zdířky na notebooku ze zadní strany, můžete při jeho naklonění vzad konektor z T7 i vylomit.

Z velmi jednoduchého monolitického těla vystupuje především 1“ OLED displej. Nehýří mnoha barvami, umí ostatně pouze jednu, ale jako informátor slouží dobře. Ačkoli jde o grafický displej, výrobce rozumně vypustil všelijaké hýbající se motivy, menu tak tvoří převážně text a několik piktogramů.

Displej T7 není velký, informací však dokáže zobrazit dostatek. Mezi jinými i informace o stavu baterie nebo režim přehrávání.

FOTO: iriver.com

Ovládání – lehká kamufláž

K ovládání u iRiveru sloužá šestice tlačítek. Tři z nich (Play + 2x rev) jsou umístěna na čelní straně vedle displeje, jedno označené jako M (mode) sedí z druhé strany. Na první pohled vypadají jako dotyková tlačítka, princip je však mechanický, na způsob D-Click systému přehrávače LPlayer (více zde). To znamená, že pokud na ně zatlačíte, pod svrchní plastovou slupkou se skrývají mechanická tlačítka, u přetáčení dokonce dvoustupňová.

Na horní a spodní straně potom najdeme malé kulaté čudlíky hlasitosti, v menu fungující jako směr nahoru a dolu. Kromě nich tu ještě narazíte na zámek ovládání a tlačítko k vysunutí USB konektoru. Pro pohodlnou navigaci je to dostačující výčet, ani způsobem ovládání se od jiných MP3 neliší.

Boční tlačítka jsou narozdíl od čelních poctivá. Hlasitost tak lze regulovat i poslepu v kapse u kalhot.

FOTO: iriver.com

Poslechové orgie nechává jiným

Ve specifikaci se dočteme, že kromě podpory formátu MP3 a WMA, do kterého mimochodem zaznamenává integrovaný mikrofon, si T7 poradí taktéž s OGG i ASF. Formát FLAC pravděpodobně nikdo u této třídy přehrávače postrádat nebude, neboť zvukový výstup není takové kvality, aby jej mělo cenu trápit bezztrátovým formátem.

Tím nechci říct, že by T7 hrál špatně, jen patří spíš k průměru. Na dobrých sluchátkách poznáte, že tu jsou jisté limity u mezních frekvencí, které nejsou způsobené ztrátovými formáty, nýbrž přehrávačem samotným. S dodávanými peckami nebo sluchátky v ceně do dvou tisíc to však sotva postřehnete.

S přehráváním velmi těsně souvisí i výdrž. V T7 je schovaný akumulátor o kapacitě (doporučuji se něčeho přidržet) pouze 200mAh. Mikrotužkové AAA baterie mívají běžně 700mAh. Byl jsem proto silně skeptický ke slibovaným 10 hodinám přehrávání. Skutečnost však není až tak odlišná, při normální použití jsem se dostal na dostřel osmi hodinám. Větší problém tak spatřuji spíš v nemožnosti akumulátor vyměnit. Až časem ztratí kapacitu, přehrávač budete muset prostě vyhodit.

Zapuštěná tlačítka vypadají sice efektně, pro běžné použití jsou však horší než klasická vystouplá.

FOTO: iriver.com

Hodnocení

Poměrně často si vybírám k testování velmi dobré až výjimečné produkty. O iRiveru T7 to však neplatí. Rozhodně nemohu říct, že by něčím překvapil, a pokud ano, tak spíš v negativním smyslu věci. Tak například odezva přehrávače na uživatelovy pokyny patří k těm horším, při procházení adresářové struktury si docela počkáte. Kvůli zapuštěným tlačítkům navíc není možná manipulace poslepu v kapse.

iRiver T7

  • Interní paměť: flash
  • Kapacita: 1, 2, 4GB
  • Rozměry: 84 x 26 x 11 mm
  • Hmotnost: 26,3g
  • Podporované formáty: MP3, WMA,  ASF, OGG
  • Doba přehrávání: až 10 hodin
  • Doba nabíjení: cca 3 hodiny z USB
  • Mikrofon: ANO
  • FM tuner: ANO
  • Displej: 1" OLED
  • Výstupní výkon: max 18mW
  • Cena (2GB): 1050 Kč s DPH

Přehrávač se prodává ve třech úrovních kapacity paměti (1, 2, 4GB) za ceny přibližně 850, 1050 a 1250 Kč. I proto jej můžeme srovnávat s konkurencí jako je SanDisk Sansa Clip nebo Creative Zen Stone Plus. A postavíme-li je vedle sebe, nemá toho T7 mnoho co říci. Snad jen ten integrovaný USB konektor a podpora OGG formátu z něj dělá zajímavé zboží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám