Hlavní obsah

Srovnávací test miniaturních netbooků za pár tisíc korun

• Aktualizováno
Novinky, Miloslav Fišer

Psal se rok 2007 a společnost Asus se rozhodovala, zda má začít vyrábět kompaktní a přitom levný notebook. Nikdo ještě tehdy netušil, že tyto miniaturní laptopy se stanou fenoménem dnešní doby. Miniaturní netbooky s cenou několika tisíc korun zaplavily celý trh. Nejnovější modely dokážou pracovat dokonce i jako satelitní GPS navigace.

Článek

Miniaturní netbooky jsou nejčastěji osazovány procesory Intel Atom. Jejich výkon není příliš vysoký, porovnávat je můžeme s počítači s procesory Pentium III, které se prodávaly v roce 2000.

Ve většině netbooků se procesory rodiny Atom s frekvencí 1600 MHz přesto zabydlely, neboť nabídnou nízkou spotřebu, která se příjemně promítne do výdrže notebooku při práci na baterii. Ta je až 30krát nižší, než u dnešních počítačových sestav.

Foto: Novinky

Notebook Eee PC byl modernizován.

:. Netbooky ocení především studenti a všichni uživatelé, kteří hledají cenově nenáročný přístroj schopný v určitých ohledech nahradit klasický notebook.FOTO: Novinky

Kvůli nízkému výkonu Atomu nejsou většinou netbooky vybaveny nejnovějším operačním systémem Windows Vista. Nalezneme u nich starší Windows XP nebo méně náročné a levnější linuxové distribuce. S takovým systémem laptop svižně pracuje při brouzdání po internetu, úpravě fotek nebo práci s textovými dokumenty.

Netbooky s výkonem dvoujádrových procesorů

Nízký výkon procesoru Intel Atom způsobil, že poměrně početná skupina zákazníků si malý počítač se srdcem Intel Atom nepořídila vůbec. Zachráncem se ukázala být Nvidia, která připravuje platformu ION. Nejde o žádný zázrak, neboť vychází z již existujících komponent, zásadní rozdíl hledejte ve výkonu.

Nvidia Ion nabídne grafické jádro GeForce 9400, které se nedá se současnou tragédií srovnávat. Nabízí digitální výstup, ohromný výkon i pro 3D, hodí se tak i pro OS Windows Vista a 7. Dekódování HD videa je samozřejmostí, podobně jako podpora pro CUDA aplikace. Tím pádem je možné například přes program „Badaboom Media Convertor“ převádět video pro kapesní přehrávač nebo mobilní telefon bez dlouhého čekání.

Nvidia v tomto směru prohlašuje, že její řešení bude jen o 50 dolarů nákladnější než původní komplet Intelu. Na internetu se taková informace setkala s výbuchy radosti, že každý prý rád připlatí. Bohužel nikdo už si neuvědomil, že Ion využívá paměti typu DDR3, navíc malé SO-DIMM moduly.

To jsou další peníze navíc, které za takový počítač zaplatíte. Výsledný rozdíl proto dosáhne pravděpodobně spíš k 80 dolarům, tedy k nějakým 1700 Kč. Takové počítače s Atomem se potom dostávají na úroveň levných Core2 systémů, kterým nemohou výkonnostně za žádných okolností konkurovat.

Pro koho jsou tedy netbooky?

Zatímco řada současných běžných notebooků svou bohatou výbavou i výkonem dokáže nahradit stolní počítač, u netbooků toto neplatí. Miniaturní laptopy s Atomem se snaží zaujmout uživatele, kteří potřebují jednoduchý počítač, do kterého si budou moci kdykoliv dělat poznámky a jednoduše se s ním připojí na internet.

Ocení je tak především studenti, kteří jím levně nahradí zastaralé poznámkové bloky. Stejně dobře poslouží díky své jednoduchosti a cenové dostupnosti starším lidem, kteří by si jinak počítač nejspíše ani nepořídili.

Nejlevnější netbooky stojí pět tisíc

Jedny z nejlevnějších netbooků se dnes prodávají za cenu okolo pěti tisíc korun. Takovým modelem je například legendární model Asus EEE, který má místo klasického pevného disku flashovou paměť o velikosti 4 GB. Displej je sedmipalcový s rozlišením 800 x 480 pixelů.

Foto: Novinky

Notebook Eee PC byl modernizován.

:. Nejlevnější netbook současnosti Asus Eee PC

FOTO: Novinky

Srdcem malého notebooku je procesor Intel Celeron M na frekvenci 900 MHz, který je méně výkonný než Atom a spotřebovává více energie. Operační paměť obstarává DDR2 modul o velikosti 512 MB. Komunikaci s okolím zajišťují 10/100 Mbit síťová karta, Wi-Fi čip, tři USB porty a zabudovaná čtečka paměťových karet.

Nízká cena se pochopitelně promítla do všech kritérií přístroje. Plasty nepatří k nejpevnějším a brouzdání na internetu je kvůli nízkému rozlišení displeje nepohodlné. Dražší modely přitom mohou nabídnout takové vymoženosti, jako je dotykový displej nebo satelitní GPS navigace.

Mistation OneBook

Společnost Mistation je ve výrobě netbooků naprostý nováček. Její první zařízení je přesto naprostý unikát. I když se na první pohled nijak neliší od konkurence, jako jediný nabídne integrovanou satelitní GPS navigaci včetně mapových podkladů pro 39 evropských států.

Na první pohled zajímavý přístroj má ale jednu zásadní vadu. Jeho cena je tak vysoká, že byste za ní pořídili stejně výkonný netbook i se samostatnou satelitní navigací. Až OneBook zlevní alespoň o čtyři tisíce korun, bude jistě zajímavou volbou ke koupi.

  • Klady: Množství dodávaného softwaru
  • Zápory: vyšší cena kvůli integrované GPS
  • Výrobce: Mistation
  • Cena: 11 500 Kč

Intel Classmate PC

Nový netbook Classmate PC od Intelu je na první pohled úplně obyčejný laptop. Na rozdíl od běžných notebooků ale dovede díky otočnému displeji změnit tvar standardního počítače na dotykový tablet.

Po otočení displeje o 180 stupňů mohou děti na displeji psát nebo kreslit, stejně jako do obyčejných školních sešitů. Díky úspornému procesoru Intel Atom a 1,8palcovému disku s kapacitou až 60 GB dokáže netbook pracovat na baterii až šest a půl hodiny. Jeho cenu pro český trh ještě ale neznáme.

  • Klady: Otočný dotykový displej
  • Zápory: Při pádu se netbook jednodušeji rozbije
  • Výrobce: Intel
  • Cena: přibližně 200 eur

Lenovo IdealPad S10e

Netbook od Lenova nabídne prostorný 10palcový displej s LED podsvícením. Kvůli němu ale jeho rozměry mírně narostly. Pro připojení k internetu lze používat Ethernet nebo WiFi, případně volitelný Bluetooth modul. Díky standardnímu slotu ExpressCard 34 k zařízení jednoduše připojíte internetový modem nebo televizní kartu.

Pro pohodlnější a rychlejší práci nabídne netbook funkci Instant On, díky které může uživatel rychle prohlížet elektronickou poštu, procházet internet, prohlížet si fotografie, připojovat se k videokonferencím nebo poslouchat hudbu, aniž by bylo nutné složitě startovat operační systém.

  • Klady: Velký displej, funkce Instant On
  • Zápory: Netbooku by slušela nižší cena
  • Výrobce: Lenovo
  • Cena: 10 500

Hewlett-Packard Mini-Note

Hewlett-Packard se vydal jinou cestou než ostatní výrobci. Ve svém minipočítači totiž vsází na čipy společnosti VIA. Ty nabízí o něco vyšší výkon než současné Atomy a HP si tak mohlo dovolit nahrát do počítače hned operační systém Windows Vista.

:. HP Mini-Note. Zdroj: Archiv

Netbooky vybavuje firma 9palcovým displejem a 120GB pevným diskem. Výkonnější VIA procesor ale zbytečně snižuje výdrž baterie netbooku. Proto novější verze s 10palcovým displejem dostala tradiční procesor Intel Atom.

  • Klady: Výběr mezi různými typy procesorů
  • Zápory: Windows Vista není pro minipočítače tím nejlepším řešením
  • Výrobce: Hewlett-Packard
  • Cena: 10 500

Anketa

Koupili byste si netbook?
Jeden takový už mám doma.
22,9 %
Ano, uvažuji o tom.
43,8 %
Nevím, spíše asi ne.
7,8 %
Rozhodně ne, jeho výkon by mi nestačil.
25,5 %
Celkem hlasovalo 7521 čtenářů.

Jak s netbooky vypalovat DVD

Ať už si chcete na netbooku vypálit libovolné DVD, nebo se podívat na váš oblíbený film, může to být problém. Do miniaturního těla těchto laptopů se totiž nevejde žádná optická mechanika. Jak tedy tento problém vyřešit?

Miniaturní netbooky disponují tradičním konektorem USB. Ten dovolí v dnešní době připojit k počítači prakticky libovolné zařízení, ať už mluvíme o mobilním telefonu, tiskárně, nebo pevném disku.

K rozhraní USB však můžeme připojit také externí mechaniku, která umí číst běžná cédéčka, ale zároveň i vypálit film na DVD. Dražší modely už dokonce dovolí přehrávat filmy ve vysokém rozlišení na discích Blu-ray. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám