Hlavní obsah

Nokia 5800 XpressMusic: iPhone z Finska? Ne tak docela

Novinky, fia, mif

Když se v loňském roce začaly objevovat zvěsti o tom, že Nokia chystá model, který bude zcela postrádat klávesnici a jeho přední strana bude tvořena velkým dotykovým displejem, měl v tom každý jasno. Finové se prostě snaží dohnat americkou firmu Apple a její revoluční iPhone. První seznámení s Nokií 5800 XpressMusic napovídá, že dotyková novinka se od americké stylovky v mnohém liší.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Nokia 5800 XpressMusic

Článek

Nokia 5800 XpressMusic, občas také nazývaná "Tube", je první ryze dotykový smartphone založený na operačním systému Symbian S60. Do boje s dotykovou konkurencí vyrazil špičkově vyzbrojen.

Jeho výbava zahrnuje jemný, vysoce kontrastní displej s rozlišením 640 × 360 pixelů, GPS modul, možnost připojení k sítím Wi-Fi, třímegapixelový fotoaparát s optikou Carl Zeiss, dvojici kvalitních reproduktorů pro hlasitý stereofonní poslech nebo také osmigigovou paměťovou kartu jako součást balení.

Dosud platilo, že mezi ryze dotykové telefony a komunikátory patřila kromě iPhonu také některá zařízení s operačním systémem Windows Mobile. Nokiácký systém Symbian S60 naproti tomu prošel dlouhým vývojem výhradně u telefonů s klávesnicí. Jak se tedy finským inženýrům podařilo naroubovat jej na dotykový displej?

Symbian na dotek

Kdo je na ovládání Symbianu zvyklý, tomu orientace v novém, dotykovém prostředí nebude činit žádný problém. Struktura zůstala stejná, odlišnosti jsou jen v detailech, které se týkají právě dotykového displeje.

K jednoduchosti ovládání také přispívá jemné zavibrování, které provází každý stisk displeje a nahrazuje tak odezvu při stisknutí mechanického tlačítka.

:. Úvodní obrazovka a hlavní menu telefonu. Foto: Novinky.cz

Displej s rozlišením 640 × 360 pixelů zabírá podstatnou část horní části telefonu, k jeho ovládání lze použít prst nebo stylus ukrývající se pod zadním krytem. Výchozí obrazovku vývojáři přizpůsobili ovládání prstem tak, že zvětšili ikony, tím ale došlo k tomu, že se do jedné řádky vejdou pouze čtyři oproti šesti či dokonce sedmi ikonkám na klasických symbianových chytrých mobilech.

Ve spodní části displeje jsou pak ikony pro vstup do kontaktů a do aplikace telefonu. Vlastníci iPhonů tak budou majitelům 5800 XpressMusic moci mávat před očima svými displeji plnými barevných čtverečků, nokiáci se budou muset za dalšími ikonkami vydat do menu.

:. Přijmout nebo odmítnou telefonní hovor je možné pomocí tlačítek pod displejem, nebo díky dotekovému displeji. Foto: Novinky

Pod displejem jsou umístěna tři tlačítka, klasická dvojice"zelený" a "červený" a mezi nimi jako novinka "bílý, jehož stisknutím se vyvolává menu, dlouhým stisknutím se pak přepíná mezi spuštěnými aplikacemi.

Zde zase ztuhne úsměv majitelům iPhonů, protože Nokia samozřejmě nebyla tak hloupá, aby okopírovala od Applu zřejmě největší nedostatek jablečného mobilu - absenci multitaskingu. Možnost mít spuštěno více programů najednou je to, co dělá smartphone smartphonem a Apple tohle prostě nevyžehlí ani výmluvami na důraz na stabilitu systému.

:. Text je možné zadávat díky plnohodnotné Qwerty klávesnici, nebo pomocí nástroje pro rozpoznávání znaků. Foto: Novinky

V menu se lze bez problémů pohybovat prsty, stylus pak přijde vhod při zadávání textu, které je možné provádět několika způsoby, a to prostřednictvím malé qwerty klávesnice, velké qwerty klávesnice, která zabere celý displej na šířku, dále pomocí klasické alfanumerické klávesnice, nebo ručním psaním. To funguje tak, že se do červeného políčka stylusem píšou jednotlivé znaky, které systém s větší či menší úspěšností rozpoznává a přenáší do textu.

Na parádu i do práce

Návaznost na starší symbianové modely předurčuje charakter novinky a její místo mezi dotykovou konkurencí. Nokia 5800 XpressMusic prostě není módní stylovkou jako iPhone, který se přes některé své nepopiratelné kvality v Česku dopracoval k pověsti telefonu pro snoby.

:. Nokia 5800 XpressMusicfoto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Zároveň ale "nesmrdí prací", jako je tomu v případě ryze manažerských chytrých telefonů od HTC a dalších výrobců zařízení se systémem Windows Mobile od Microsoftu. Zůstává přesně mezi, což může být pro některé jeho hlavním nedostatkem, pro jiné jeho hlavní předností.

Největší konkurence Nokie 5800 XpressMusic
Apple iPhone 3G
U nové verze iPhonu 3G nalezneme stejně jako u jeho předchůdce propracované ovládání dotykového displeje, plnohodnotný přístup na internet, 8 nebo 16 GB vnitřní paměti. Konektivita zařízení čítá GPRS, EDGE, UMTS a HSDPA, nechybí WiFi a bluetooth. :. Mobilní telefon Apple iPhone 3Gfoto: Apple iPhone 3G má velký 3,5palcový displej s rozlišením 320x480 bodů. K mobilnímu telefonu lze díky 3,5mm jacku připojit sluchátka. Nevýhodou ovšem je například jen dvoumegapixelový fotoaparát bez blesku či nemožnost nahrávat video, chybí rovněž rádio. Telefon lze dotovaný koupit už od jedné koruny, plná cena přístroje se pohybuje kolem 11 500 Kč.
HP iPAQ 614c
Mobil s podporou 3G sítí, tedy s velmi rychlým přístupem k internetu. Telefon s operačním systémem Windows dostal do vínku kromě GPS navigace také 3Mpix foťák. Pro psaní nabízí klasickou 12 tlačítkovou klávesnici. Komu nepostačí jeho vnitřní kapacita 256 MB, může jej rozšířit dokoupením microSD paměťové karty. :. HP iPAQ 614c. Foto: Archiv
Sony Ericsson Xperia X1
Novinka s dotykovou třípalcovou obrazovkou se skvělým rozlišením (800x480 bodů). Mobilu nechybí vysunovací klávesnice a půlgigabytová vnitřní paměť. Kromě všech běžných věcí (GPS, Bluetooth, WiFi, 3G USB atd.) umí X1 také přijímat FM rádio s RDS. To vše je zabaleno v OS Windows. Hudbu nebo video může mobil nasávat z rozšiřujících paměťových karet (microSD, microSDHC). :. Sony Ericsson Xperia X1. Foto: Archiv
HTC Touch Pro
Není z nejlevnějších. Jeho tělo ale skrývá výsuvnou klávesnici pro pohodlnější psaní a výborný displej s jemným rozlišením 640 x 480 bodů. Prohlížení internetu s tímto mobilem je proto hned o něčem jiném. GPS navigace je samozřejmostí, stejně jako všechny myslitelné bezdrátové technologie pro přenos dat.

Technické parametry

  • Rozměry: 111 x 52 x 15,5 milimetru
  • Hmotnost: 109 gramů
  • Sítě: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSDPA 3,6 Mbps, WCDMA 900/2100 MHz, EDGE
  • Operační systém: Symbian 9.4; S60 5th Edition
  • Procesor: ARM11, 369 MHz
  • Paměť: 256 MB (NAND), 128 MB (SDRAM)
  • Displej: 3,2 palce, dotykový, 640 x 360 obrazových bodů, 16 miliónů barev
  • Fotoaparát: 3,2 megapixelu, optika Carl Zeiss, autofokus, druhý fotoaparát (320 x 240 obrazových bodů)
  • Ostatní: FM rádio s RDS, Wi-fi 802.11 b/g, hudební přehrávač, video přehrávač, stereo reproduktory, e-mailový klient
  • Výdrž v pohotovostním režimu: 400 hodin
  • Hovorový čas: GSM 8,8 hodiny, 3G 5 hodin
  • Prodejní cena: 9 200 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám