Hlavní obsah

Nová myš od Microsoftu může pracovat i na koberci či skleněné desce

Novinky, Miloslav Fišer
Aktualizováno

Microsoft vyvinul novou technologii pro počítačové myši, která dovolí pracovat i na povrchu, kde současné technologie selhávají, jako je třeba koberec, skleněný stůl, hrubě opracované dřevo, nebo dokonce i džínové kalhoty. Novinky přinášejí exkluzivní recenzi prvních myší s novou technologií BlueTrack.

Článek

Nové myši se systémem BlueTrack pracují pomocí modré LED diody a čočky se širokým záběrem. Paprsek modré barvy na spodní straně myši je v porovnání s tradičním laserem až čtyřikrát větší.

„Výzkum ukazuje, že většina lidí dává přednost notebooku před stolním počítačem. Ve skutečnosti tak 72 % lidí vyžaduje ke svému notebooku periferie, které budou snadno přenosné a budou fungovat prakticky kdekoliv,“ uvedl Mark DePue, vedoucí inženýr platformy BluTrack v Microsoftu.

„Technologie BlueTrack v současnosti předčí nejrozšířenější laserovou technologii nejen na cestách, ale i v běžné domácnosti, kde bylo použití tradičních myší dosti obtížné," pokračoval DePue.

Z historie počítačových myší
Když Microsoft v roce 1999 představil nový princip snímání pohybu myši pomocí optického senzoru, někteří odborníci předpovídali, že optické myši nahradí během několika let dnes již zastaralou kuličku.  Kuličkové myši brzy vymizely a o slovo se v roce 2005 hlásil laserový snímač, který je používaný dodnes. Stejnou revoluci by měla podle Microsoftu způsobit nová technologie s názvem BlueTrack.

Dále DePue dodal, že laser si například nedovedl poradit s mramorem na podlaze nebo lesklým dřevem na barovém pultu. Oproti starším technologiím je modrá LED dioda také méně náchylná k usazování nečistot.

Společně s technologií BlueTrack představil Microsoft i dvě myši s názvy Explorer a Explorer Mini. Oba nové produkty s modrou LED diodou budou v prodeji 15. října. Novinky však získaly exkluzivně první počítačové periferie s technologií BlueTrack již dnes.

Microsoft Explorer mouse

První představená myš s názvem Explorer je určena především k domácí počítačové sestavě. S počítačem komunikuje pomocí bezdrátového USB adaptéru na frekvenci 2,4 GHz. Dosah signálu je přibližně tři metry.

:. Myš Microsoft Explorer. Zdroj: Archiv Novinky

Novinka se napájí pomocí jedné dobíjecí baterie typu AA, která je součástí balení. Dobíjet ji můžete přímo v zařízení, pomocí dodávaného stojánku. Klenba ruky je u myši díky klasickým rozměrům příjemně podepřena.

:. Součástí balení je i speciální dokovací stanice, pomocí které můžete dobíjet baterii v myši. Zdroj: Archiv Novinky

V prodeji bude i verze pro notebooky
Společně s myší Explorer bude na trh 15. října uvedena i novinka s přídomkem Mini. Jak již samotný název napovídá, Explorer mini mouse bude primárně určena pro použití s notebooky. Myš nabídne všechny přednosti a funkce, kterými disponuje i její větší dvojče. Jediným rozdílem je menší a kompaktnější tvar.  :. Explorer Mini Mouse. Zdroj: Archiv Novinky  :. Rozdíly ve velikosti oproti verzi Explorer vidíme už na zadní straně, kde kvůli uchycení bezdrátového přijímače muselo být rozmístění komponent vyřešeno jinak. Zdroj: Archiv Novinky

Největší předností Exploreru je však technologie BlueTrack. Myš je opravdu schopna přesně se pohybovat prakticky na jakémkoliv materiálu.

:. Dvousměrné scrollovací kolečko má pogumovaný rovný povrch. Díky tomu je lépe ovladatelné, než většina dnes prodávaných ekvivalentů. Zdroj: Archiv Novinky

Překvapením jsou především drsnější povrchy, kde speciální padsurfery na spodní straně zachovávají u myši hladký a plynulý pohyb. Explorer dokáže pracovat i na lesklých podložkách, jako je například skleněná deska stolu.

:. Spodní strana myši je podsvícena modrou barvou. Na cestách zde můžete přichytit i bezdrátový USB přijímač. Zdroj: Archiv Novinky

Dobrou ergonomii myši kazí především rozvržení tlačítek na levém boku pro palec. Jejich podlouhlý a úzký tvar je těžce ovladatelný. Microsoft Explorer mouse je určena výhradně pro praváky. V říjnovém prodeji snad Microsoft nezapomene připravit i model, určený pro leváky. Doporučená prodejní cena je stanovena na 1590 korun.

Kladytechnologie BlueTrack
Záporyšpatně ovladatelná tlačítka na levém boku
Cena1590 korun

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám