Hlavní obsah

Jak fotí pětimegapixelová Nokia N82

Aktualizováno

Mobilní telefon Nokia N82 je na českém trhu už od loňského listopadu, do redakce Novinek ale před časem dorazil kus v nové černé variantě. Nás především zajímalo, jak kvalitní je opěvovaný pětimegapixelový fotoaparát vybavený optikou Carl Zeiss a xenonovým bleskem. Snímky byly pořízeny za použití základního nastavení a bez dodatečných úprav.

Článek

Nokia N82 patří do rodiny tzv. chytrých telefonů vybavených operačním systémem Symbian S60, zde ve verzi 3rd 9.2 FP1. Přístroj je tak o něco nakynutější ve srovnání s obyčejnými telefony, nadprůměrná výbava ale jeho rozměry ospravedlňuje.

Nokia N82 má QVGA displej (240 x 320 pixelů) schopný zobrazit 16 miliónů barev. Pod ním jsou klasické funkční klávesy mezi nimiž je čtyřsměrná navigační klávesa s potvrzovacím středem. Klasická numerická klávesnice se skládá z tlačítek, které někteří mohou považovat za titěrné, ale zvyknout si na ně lze celkem rychle.

Na pravém boku jsou dva hlasité reproduktory, tlačítka pro ovládání hlasitosti, pro vstup do galerie a spoušť fotoaparátu. Nalevo pak najdeme USB konektor, zdířku pro karty typu MicroSD a konektor pro nabíječku.

:. Nokia N82 v černém provedení

S nejbližším okolím komunikuje N82 pomocí technologie Bluetooth, infra-port chybí. Bohatá je ale výbava pro datové přenosy: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 3,6 Mb/s) a samozřejmě Wi-Fi 802.11 b/g. Zajímavostí je možnost připojit telefon k televizoru pomocí speciálního kabelu, který je dodáván v příslušenství spolu s USB kabelem, sluchátky a dvougigovou MicroSD kartou.

Za zmínku stojí také integrovaný GPS čip spolupracující s aplikací Mapy. Pokrytá je střední a východní Evropa i s ulicemi v menších obcích. Telefon tak lze používat i jako základní navigaci, plnohodnotné navigační služby včetně hlasových instrukcí ale vyžadují zpoplatněnou licenci.

Fotoaparát

Jak již bylo zmíněno, zajímalo nás především, zda jsou pravdivé všechny superlativy, které o integrovaném fotoaparátu Nokie N82 s optikou Carl Zeiss kolují. V telefonu se ukrývá 5MPx čip, který zpracovává údaje z objektivu s označením Tessar 2,8/5,6. Maximální rozlišení fotografií tak činí 2592 x 1944 obrazových bodů. Telefon je ukládá ve formátu JPEG.

Přístroj samozřejmě umí také natáčet videosnímky, a to v rozlišení VGA (640 x 480 pixelů) při rychlosti až 30 snímků za vteřinu. Videonahrávky ukládá standardně ve formátu MP4, ale rozumí si i s rozšířeným formátem 3GP.

Samotná čočka je zapuštěná a ukrytá pod posuvným víčkem. Jeho otevřením se automaticky aktivuje aplikace fotoaparátu. Naštěstí je k odkrytí čočky potřeba trochu přitlačit, takže se fotoaparát nemůže otevřít náhodou třeba v tašce.

Telefon dává k fotografování na výběr z přednastavených scén, měnit lze režim xenonového blesku, nastavit lze samospoušť či sekvenční focení, vyvážení bílé, kompenzaci expozice, ostrost, kontrast a dokonce citlivost ISO.

Teoreticky tak lze s telefonem dosáhnout i lepších výsledků, než představují nabízené fotografie, které ale na druhou stranu reprezentují běžný postup v reálu: vyndej a foť.

:. Oblačný den na sídlišti. Plné rozlišení ZDE.foto: Novinky

:. Umělé osvětlení v metru. Plné rozlišení ZDE.foto: Novinky

:. Text je čitelný. Plné rozlišení ZDE.foto: Novinky

:. Palma zasazená v Praze na Libuši. Plné rozlišení ZDE.foto: Novinky

:. Listy v Praze rostoucí palmy Trachycarpus fortunei. Plné rozlišení ZDE. foto: Novinky

:. Sluncem rozpálené dětské hřiště. Plné rozlišení ZDE.foto: Novinky

:. Slunečné odpoledne na čerpací stanici. Plné rozlišení ZDE.foto: Novinky

:. Sbírka kytar v přítmí zkušebny. Plné rozlišení ZDE.foto: Novinky

Specifikace fotoparátu
Senzor: CMOS, 5 megapixelů (2592 x 1944)
Optika Carl Zeiss: objektiv Tessar™
Clonové číslo / závěrka: F2,8
Ohnisková vzdálenost: 5,6 mm
Rozsah ostření: 10 cm až nekonečno
Režim makro: 10 - 50 cm
Automatické zaostřování
Formát statických snímků: JPEG / EXIF
Automatická expozice - vážená na střed
Kompenzace expozice: +2 -2 EV s krokem 0,5 EV
Vyvážení bílé: automatické, slunečno, zataženo, žárovka, zářivka
Nastavení snímku: automatické, nastavené uživatelem, detail, portrét, krajina, sport, noční, noční portrét
Barevné tóny: normální, sépie, černobílý, negativní, sytý
Digitální zoom: až 20x
Vestavěný xenonový blesk

Reklama

Související témata:

Související články

Nejhodnotnější evropskou značkou je Nokia

Finská společnost Nokia, která je největším výrobcem mobilních telefonů na světě, je nejhodnotnější evropskou značkou. Vyplynulo to z výsledků studie, jejíž...

Výběr článků

Načítám