Hlavní obsah

Dotkli jsme se iPodu Touch. Jaký je?

Novinky, Ondřej Grym, Ondřej Lazar Krynek

Dotykový displej je nádhera. A nový iPod Touch od Apple jeho předností plně využívá. Velký širokoúhlý panel rozšiřuje možnosti hudebního přehrávače o pohodlné sledování videa, nechybí přístup k internetu přes bezdrátové Wi-Fi rozhraní. Čím Touch vlastně zaujal?

Článek

Přístroj samotný je vysoký 11 centimetrů, široký něco přes šest centimetrů a především tenký líbivých 8 milimetrů. Uvnitř jeho těla, které zezadu standardně chrání leštěná ocel s logem nakousnutého jablka, se ukrývá paměť s kapacitou 16 či 8 GB.

Ta stačí většině uživatelů.Ti, kteří chtějí zálohovat své hudební sbírky a poslouchat je na cestách, sáhnou po masitějším iPodu Classic s 80 nebo 160 GB diskem.

Ovládání je intuitivní

Přední část přístroje obsahuje pouze jedinou klávesu, která umožňuje rychlý návrat do hlavní nabídky. Na boční vrchní straně se ukrývá tlačítko pro vypnutí či přepnutí systému do pohotovostního režimu. Ve spodku se zabydlel konektor pro připojení datového-napájecího kabelu a 3.5 mm jack pro sluchátka.

:. Průvodce přehrávačem iPod touch (anglicky, 14:43 minut)

Samotný iPod Touch přehrává hudbu, která je klasicky importována a konvertována přes program iTunes, stejně jako veškerý obsah vkládaný do přístroje. Videa nebo fotografie se spouští na širokoúhlem displeji o rozlišení 480x320 bodů.

Bádat nad tím, jak se systém ovládá, není třeba. Vše si "osaháte" do několika minut a navíc se nestačíte divit, jak je vše rychlé a pohodlné. Například zrychlíte pohyb prstu po displeji a souběžně s ním se zrychlí i váš postup skrze nahrané MP3, hudební alba či filmy.

Na prsty reaguje dokonale

Pozoruhodnou funkcí, představenou poprvé u zařízení iPhone, je automatické převracení obrazu na výšku či šířku podle naklopení přístroje. To v reálu umožňuje přepnout při listování v hudbě do známé fuknce Cover Flow, při prohlížení fotek a videa přizpůsobit formát pohodlně displeji.

Velké využití má tato funkce i v prohlížeči Safari, který se díky vestavěnému Wi-Fi rozhraní dokáže jednoduše bezdrátově připojit k internetu. V něm je možné překlápět věrně zobrazené stránky na šířku, pohybem prstů přibližovat či oddalovat obsah apod.

Jak to funguje? Jednoduše se dotknete displeje ukazovákem a palcem, které držíte těsně u sebe. Pokud je od sebe oddálíte (stále se musíte dotýkat panelu), zvětší se i webová stránka včetně obrázků. Pokud je naopak dáte k sobě, náhled webu se zmenší.

Nevýhody se najdou

Nebudeme hanět hudební schopnosti této novinky. Hraje stejně dobře jako ostatní iPody. Výtku máme především k designu přehrávače. Zadní strana z leštěné oceli funguje podobně jako vyleštěné zrcátko. Netrvá však dlouho a je plna otisků prstů (stejně jako hlavní dotykový panel) a naneštěstí i škrábanců. A to se můžete s přehrávčem doslova mazlit. Vrypy na něm stejně zanedlouho naleznete.

Další výtku si zaslouží nutná instalace programu iTunes. Bez iTunes prostě iPody nehrají. Tohle se nám nelíbí. Nechceme být limitováni jedním programem, chceme pracovat s přehrávačem a jeho vnitřní pamětí pomocí funkce drag and drop.

V tomto s námi souhlasí drtivá většina čtenářů. V anketě, kterou jsme spustili ve druhé polovině září, hlasovalo zhruba 7500 lidí. Více než 90 procent z nich se shodlo na tom, že by si nekoupili přehrávač, jehož používání je limitováno na jediný program určený výrobcem.

A za další - hudbu z iPodu na jiný počítač oficiálně nepřenesete. Tohle je kámen úrazu všech iPodů.

Novinka není levná

Hi-tech přehrávač nepatří k nejlevnějším empétrojkám na trhu. Právě naopak. Varianta s 16 GB paměti pod palubou si z peněženky ukousne hned 12 000 zdaněných korun, kolega s poloviční kapacitou asi 9500 korun.

Cena je podle nás vzhledem k originalitě přehrávače opodstatněná. Dejte ji čas, určitě má potenciál spadnout o několik tisícovek níže. Nebo si počkejte na levné klony "tače" z asijských fabrik.

Reklama

Související témata:

Související články

Apple zakázal novým iPodům Linux a Winamp

Výrobce elektroniky Apple zakázal novým modelům přehrávače iPod pracovat s jinými programy než s iTunes. Krok pocítili například uživatelé Linuxu (iTunes...

24 hodin s 80 GB iPodem classic

Společnost Apple uvede příští týden do českých obchodů šestou generaci přehrávačů iPod. Jedním z největších hrdinů této řady je iPod classic, který ve svém...

Výběr článků

Načítám