Hlavní obsah

Pro zbohatlíky: 37" LCD k počítači s plným HD rozlišením

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Co si budeme namlouvat, někomu nemusí u počítače stačit ani 22" plochý monitor. Pokud bude sledovat film z větší vzdálenosti, nebude už taková obrazovka to pravé ořechové. Co takhle pracovní plochu doplnit 37palcovým LCD s plným HD rozlišením? Nebo jej dokoupit coby příslušenství herní konzole?

Článek

Sedmatřicetipalcovou obrazovku s plným HD rozlišením uvedl v září na český trh japonský Panasonic. Displeje s úhlopříčkou pod 40 palců (palec = 2,54 cm) až donedávna plné HD rozlišení (1920 x 1080 bodů) nenabízely, jejich majitelé se většinou museli spokojit s nižším HD ready rozlišením.

FHD ploché panely vynikají v tom, jak detailně dokáží zobrazit kvalitně nahranou scénu. Pokud však do monitoru přivedeme signál s nízkým rozlišením (například z DVD přehrávače nebo zatím v Česku víceméně pokusného digitálního vysílání), výsledek spíše zklame. Obraz je na FHD LCD neostrý, bez detailů, a to i v případě, že televizi pozorujeme z doporučované vzdálenosti, která by neměla být menší než 2,5násobek uhlopříčky dané obrazovky. 

Jestliže však do FHD monitoru dopravíme signál například z Blu-ray nebo HD DVD přehrávače, herní konzole (PlayStation 3) či počítače s HDMI výstupem, je výsledek ohromující.

:. Sedmatřicetipalcové FHD LCD si na signálu s vysokým rozlišením pochutná. Do TX-37LZD70F jsme přivedli signál z konzole Sony PlayStation 3 přes HDMI. Klikem lze obrázek zvětšit. Foto: NOVINKY

Obraz je vysoce detailní, s živými barvami a vysokým kontrastem (dynamický kontrast 8500 : 1). Díky nízké odezvě testovaného LCD panelu (8 milisekund) byly i rychlé herní scény prosty náznaků rozmazávání, které je často doprovodným jevem velkých plochých displejů.

Není jen monitorem k PC nebo konzoli

I když se o nejnovější sedmatřicítce s dílny Panasonicu bavíme jako o druhém monitoru k počítači či konzoli, je to také plnohodnotná televize. Systém obsahuje digitální a analogový tuner. Dovoluje tak sledovat nejen současné analogové, ale i budoucí digitální vysílání DVB-T.

Panel doprovodily reproduktory s bambusovou membránou o výkonu 2 x 10 Watt, slot pro SD / PCMCIA kartu, z široké palety portů nechybí HDMI ani kompozitní a S-video vstup.

Novinky jsou při uvedení na trh poměrně drahé, obrazovky s plným HD rozlišením nejsou výjimkou. Panasonikem doporučená cena pro testovaný model TX-37LZD70F se dostala na téměř 45 000 korun s daní, internetové obchody naštěstí nabízejí tento panel o poznání levněji.

Po chvilce pátrání například přes Seznam zboží lehce najdeme i webshopy, které TX-37LZD70F prodávají pod 39 000 zdaněných korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám