Hlavní obsah

Elegantní hudební trojúhelníček Iriver T60

Novinky, Marek Schäferling

Nové MP3 přehrávače Iriver do kapsy s označením T60 zaujmou hned na první pohled kvalitním zpracováním a miniaturními rozměry. Oproti předešlé generaci Iriverů nabízí přepracované ovládání, mnohem uhlazenější design a barevný LCD displej.

Článek

Přehrávače Iriver vyznávají především posluchači, kteří kladou důraz na kvalitu poslechu. V poslední době se o nich mnoho nenapíše a nemluví, ale firma si stále udržuje vysoký standard. "Nezájem" o produkty Iriver má na svědomá vyšší cena, se kterou prostě zájemci musí počítat. Chcete Irivera? Tak přihoďte...

T60 na první pohled

Tvar MP3 přehrávače je vpravdě dost atypický. Zatímco trend směřuje ke zploštělému designu, který po zasunutí do kapsy nebude nápadnější než zapalovač, T60 se vydává jiným směrem. Jde o trojboký hranol se zaoblenými hranami. Možná vám přijde, že to není úplně ergonomické, ale pokud si jej dámy pověsí na krk, nemá to prakticky chybu.

Plastové tělo působí na omak bytelně. Jde o poctivou práci, parádně slícovanou. Vroubkovaný povrch sice může chytat více nečistot, zato se lépe drží než zcela plochá krabička. Plastová jsou všechna tlačítka včetně pěticestného joysticku hned vedle čtyřřádkového displeje.

Ovládání a ergonomie

Ovládání je zcela přepracované a nové. Za hranou nad displejem sedí tři stříbrná tlačítka Play / opakování / nahrávání. Vedle displeje zakotvil již zmiňovaný joystick s funkcemi posun vpřed - vzad / zvýšení - snížení hlasitosti. Vše potom doplňuje velký a dobře hmatatelný zámek ovládání pod spodní hranou.

Rozmístění prvků určitě není ideální pro ovládání jednou rukou. Jedno zda je člověk pravák či levák, při snaze udělat vše "jednoruč" si stíníte displej, který je k navigaci zásadní. Samozřejmě na základní úkony jako posun vpřed/vzad se na něj dívat nemusíte. Ale při změně alba už ano.

Iriver má velmi jednoduše a funkčně řešené menu. Barevný LCD displej, který je mimochodem dobře čitelný i na přímém slunci(!), zbarví pozadí podle kategorie kde se právě nacházíte (Music/Browser/Radio/Recorde/Settings), takže na první pohled poznáte, kde jste se ocitli. Čtyři řádky jsou tak akorát pro pohodlné procházení složek.

Okouzlení hudbou

Je veřejným tajemstvím, že přehrávače Iriver jsou jedny z nejlépe hrajících empétrojek vůbec. Ani T60 v tomto není výjimkou. Navíc tak kvalitní sluchátka, jaká k přehrávači dostanete, byste sotva jinde hledali.

Ale hezky popořadě. Při použití referenčních sluchátek se ukazuje, jak vyrovnaně T60 hraje. Zvukové spektrum je v celé šíři podáno se stejným důrazem. Velkou zásluhu na tom má vysoký výkon zesilovače (36mW), který při běžné hlasitosti téměř nezkresluje.

Pokud nasadíte přiložené pecky, je zvuk samozřejmě o poznání horší. Hrají výrazně středově, výšky a hloubky jsou utlumené, jenže v reprodukci nechybí! Jejich rozsah je na pecky obdivuhodný. Pokud z nějakého důvodu odmítáte poslouchat s většími sluchátky a in-ear špunty, sotva kdy je vyměníte za jiné.

Postřehy - co zamrzí

První problém, na který jsem u T60 narazil bylo nahrávání písniček do přehrávače. Můžete tak učinit jen pokud je v přehrávači baterii (nabitá). Přes USB se Iriver překvapivě nenapájí. Aby toho nebylo dost, při kopírování do přehrávače jsem dosáhl rychlosti 3,2 MB/s, což je na dnešní dobu slabý průměr.

Nepříliš dobře hodnotím i pěticestný joystick. Chcete-li jej zmáčknou a potvrdit tak výběr položky v ovládacím menu, můžete se jednoduše netrefit a třeba zvýšit hlasitost. A protože do hlavního menu přistupujete právě dlouhým stisknutím, chce to pevnou ruku a nervy. Časem sice přijdete na grif "jak na to", jenže první dny používání budou nejspíš doprovázeny náhlými výbuchy vzteku.

Poslední nešvar se týká ladění stanic rádia. Vřele doporučuju nesnažit se na to přijít za každou cenu způsobem pokus a omyl, ale místo toho hned nahlédnou do manuálu. Tím bych vyčerpal veškerá negativa a můžu přihodit pár pozitivních poznatků.

Postřehy - co potěší

Víte, proč má přehrávač tvar trojbokého hranolu? Protože je napájen jednou AAA baterií umístěnou u "zadní" hrany. Ano, není zde vestavěný akumulátor, ale místo pro mikrotužkovou baterii, či spíše akumulátor. Výdrž dosahuje 20 hodin, ale samozřejmě záleží na více faktorech.

Když přehrávání pozastavíte a opět spustíte, hlasitost nejde rovnou na plný výkon, ale místo toho narůstá na posledně nastavenou hodnotu. Jde o prevenci proti poškození sluchu vysokou hlasitostí a zároveň je to mnohem příjemnější než skokové zesílení.

Za zmínku potom stojí ještě přítomnost hodin a všemožných funkcí s hodinami sdružených. Tím je například budík, automatické vypnutí po daném časovém intervalu nebo nahrávání z rádia v určený den a čas včetně doby nahrávání. Zkrátka funkce, které jen tak někde nenajdete.

Hodnocení

Iriver T60 určitě neosloví širší okruh uživatelů. Brání mu v tom několik faktorů v čele s atypickým tvarem a vyšší cenou (téměř 3 000 Kč s DPH). Pokud však hledáte přehrávač s výbornými zvukovými vlastnostmi, bez vestavěného akumulátoru, případně chcete nahrávat pořady z rádia, a dokážete těch několik nepříjemností překousnout, poslouží vám T60 přímo královsky.

Technické specifikace

  • Podporované formáty: MP3, WMA, OGG Vorbis
  • Výkon: 2x18mW (16 Ohm)
  • Odstup signál/šum: 90dB
  • Displej: LCD barevný čtyřřádkový
  • Baterie: AAA ( i akumulátor)
  • Výdrž: až 20 hodin
  • Rozměry: 65,3 x 27,2 x 22 mm
  • Kapacita paměti: 1, 2, 4GB
  • Konektivita: USB 2.0
  • Podpora ID3: ANO
  • MassStorage: ANO
  • Mikrofon: ANO
  • FM Tuner: ANO s funkcí časového nahrávání
  • Cena za 2GB: 3 000 Kč s DPH

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám