Hlavní obsah

Nové klávesnice tvaru vlny neučí uživatele psát "jinak"

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Logitech uvedl na trh nové klávesnice série "Wave". Jejich design naštěstí nenutí uživatele k tomu, aby si museli zvykat na psaní na zakřivené klávesnici. Výrobce totiž "neohnul" periferii natolik, jako někteří jeho konkurenti v době, kdy nastal boom takzvaných ergonomických klávesnic.

Článek

Logitech v nové klávesnici sloučil několik prvků, díky nimž lidé údajně nemusí měnit způsob, jakým jsou zvyklí psát a přesto jsou s novým produktem spokojeni. Rovina kláves je prohnutá do vlny, každá z nich je zakřivena do tvaru písmene "U". Periferii doplňuje polstrovaná opěrka pro zápěstí.

Design klávesnice se snaží vést ruce ve správném směru a prsty ukládá jakoby do kolébky. Ke cti Logitechu je opravdu nutné přiznat, že i člověk, který je odkojen klasickou klávesnicí, nemá při psaní na zakřivené novince žádné problémy. Spíše naopak.

Wave počítá s různou délkou prstů

Tvar nových klávesnic totiž ukládá prsty ve tvaru, jenž odpovídá jejich přirozeným rozdílům v délce. Například ukazováčky jsou delší než malíčky a vývojáři klávesnice toto při návrhu nové ergonomické klávesnice respektovali.

:. Klikem zobrazíte snímek v plné velikosti (asi 400 KB)

Tlačítka periferie "Wave" jsou nejvyšší u kláves A a Enter, které obvykle obsluhují malíčky. Jak postupujeme směrem ke středu k ukazováčkům, výška kláves se snižuje a nejnižší je u tlačítek D a K, na která patří delší prostředníčky. Výška kláves se opět začíná zvyšovat, aby odpovídala délce ukazováčků na písmenech G a H. Maximální rozdíl výšky mezi vyvýšenými a sníženými klávesami jsou 4 mm.

Ruce a prsty jsou díky tomu při psaní v přirozenější poloze. Také klávesy jsou blíže ke konečkům prstů. "Wave" tak poměrně zdařile eliminuje nepřirozené pozice zápěstí a předloktí.

Průběžné zakřivení

Na průběžné křivce ve tvaru písmene "U" - na rozdíl od jiných zakřivených klávesnic - jsou rovnoměrně rozloženy klávesy stejné velikosti. Jemné zakřivení 5 stupňů umožňuje, aby se lidská ruka otevřela a zaujala přirozenou polohu místo toho, aby nutila zápěstí k vybočení.

:. Periferie je zakřivena do tvaru písmena "U". Kliknutím lze snímek zvětšit.

Set doplnila bezdrátová laserová myš vhodná pro praváky i leváky. "Hlodavce" charakterizují pohodlné úchopy z měkké gumy.

:. Myš i klávesnice jsou vybaveny indikátorem stavu nabití baterie, který uživatele upozorní, když jejich kapacita začne docházet. Kliknutím lze snímek zvětšit.

Myška se v ruce velmi dobře drží - kupodivu je naprosto jedno, zda ji svírá malá dámská ručka, nebo mužská tlapa. Po dobu testu klávesnice a myši, který trval přibližně dva týdny, se dodávané nabíjecí baterie nepodařilo vybít ani v jedné z nich.

Vše s myší do tří tisíc

Souprava klávesnice a myši Logitech Cordless Desktop Wave stojí zhruba 2700 korun s daní. Drátová verze Logitech Wave Keyboard je přibližně o 1200 Kč levnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám