Hlavní obsah

Zarámujte své digitální fotky: fotorámeček Kodak SV710

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Digitální fotorámeček slouží jako malý monitor se schopností zobrazovat fotografie, video a přehrávat hudbu. Určen je lidem, kteří mají rádi na svém stole fotografii někoho blízkého nebo prostě jen hi-tech dekoraci. Podrobněji se podíváme na výrobek společnosti Kodak s displejem o úhlopříčce 7".

Článek

Kodak SV710 se představuje

Asi málokdo se na živo s nějakým tím fotorámečkem setkal. Jde o zařízení, které v sobě kromě displeje schovává i čtečku paměťových karet, reproduktory a občas i nějaký ten bonus jako je WiFi síťová karta, akumulátor nebo USB konektor.

SV710 patří mezi levnější zástupce se skromnějším, avšak stále slušným vybavením. To obnáší čtečku paměťových karet všech běžných formátů, USB konektor s vlastností USB host pro připojení například flashdisku nebo digitálního fotoaparátu a šikovné dálkové ovládání velikosti kreditní karty.

Displej s poměrem stran 16:10 a úhlopříčkou 17,8cm (7") nabízí rozlišení 480x234 bodů. Kodak píše, že jde o "high res" displej, s čímž bych si dovolil nesouhlasit. Při prohlížení ze vzdálenosti pod čtyřicet centimetrů je rastr obrazovky viditelný. Na druhou stranu vše zachraňuje podsvícení LED diodami se svítivostí 200 NITs a překvapivě velký pozorovací úhel, který byste jinde marně hledali.

Příslušenství

Kromě samotného fotorámečku dostanete v balíčku i dálkové ovládání, napájecí zdroj, USB kabel, uživatelský návod a CD s firemní softwarem Kodak pro organizaci fotografií. Rámeček je možné přes USB připojit k počítači a z něj následně vysílat prezentaci či video. Mnohem častěji ale využijete promítání fotografií z paměťových karet - rámeček totiž nemá vlastní interní paměť.

Byl bych radši, kdyby kablík od napájecího adaptéru nebyl v černé, nýbrž v bílé barvě. Neboť pokud rámeček pověsím na zeď, vede k němu nevzhledná černý had. Abych Kodaku nekřivdil musím přiznat, že stejně jsou na tom i ostatní výrobci.

Hrajeme si s rámečkem

Hned po prvním spuštění se má Kodak SV710 čile k světu. Kromě jazyku nabídek není potřeba nastavit nic jiného. Menu je velmi přehledné a samozřejmě obrázkové. Snadno se tak dostanete do nastavení a můžete zadat aktuální čas. To především pro případ, že rámeček využijete jako budík. Ano, je možné nastavit hodinu, kdy se SV710 sama zapne.

Samozřejmostí je možnost otočit rámeček na výšku nebo šířku - myšleno orientaci textu. Kvůli poměru 16:9 je dobré zobrazovat pouze fotografie buď výlučně na šířku, případně pouze na výšku, jinak je okolo obrázku ohromná nevyužitá plocha a snímek sám je velmi malý.

Foto - video - audio

Uživatele jistě potěší seznam podporovaných formátů, především videa. Ze statických je to sice jen JPEG (ale to jistě stačí), kdežto u videa můžete přehrávat MPEG1 i 4, AVI především MOV filmečky.

U mnoha kapesních MP3 přehrávačů s displejem jsem se setkal s problémem, že nejde přehrávat hudba ve chvíli, kdy si prohlížíte fotografie. Rámeček naštěstí dovolí provádět oba dva úkony simultánně, a tak zatímco se na displeji promenují fotografie, repráčky hrají zvolenou hudbu ve formátu MP3.

Kvalita reprodukce hudby není nijak oslnivá, ale jako doprovod postačuje. Mnohem lépe je na tom displej. Barvy jsou poměrně syté, kontrast a jas dostatečný i za denního světla. I když Kodak neuvádí kolik barev rámeček zobrazí, bude to nejspíš 64 000, především podle škálování barevných přechodů. Při daném rozlišení obrazu to nikterak nevadí.

Hodnocení

Nechci vynášet soudy nad tím, zda jsou rámečky nezbytné či zbytečné. To závisí na úvaze každého. Každopádně kdo takový digitální fotorámeček shledá atraktivním, může směle pokukovat i po zkoušeném Kodaku SV710. I když jde o nejlevnější model v nabídce, nemá zač se stydět.

Kdo nepotřebuje integrovaný akumulátor, interní paměť nebo WiFi, pro toho je SV710 dobrou volbou. Pokud ale chcete některou ze zmíněných vlastností navíc, případně větší displej s jemnějším rastrem, musíte se porozhlédnout jinde, ale samozřejmě za jinou cenu. Kodak SV710 totiž stojí rozumných 4 000 Kč s DPH.

Technické specifikace

  • Úhlopříčka displeje: 7" (17,8cm)
  • Rozlišení displeje: 480 x 234
  • Stranový poměr: 16:9
  • Rozměry: 261 x 193 x 38mm
  • Kontrast: 300:1
  • Svítivost: 200 NITs
  • Paměťové karty: SD, MMC, MS, xD, CF (i Microdrive)
  • Formáty: JPEG, MOC, MPEG1/4, AVI, MP3
  • Cena: cca 4 000Kč s DPH

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám