Hlavní obsah

Hudba bez drátů: Sluchátka Logitech Wireless Headphones

Novinky, Marek Schäferling

Bezdrátových sluchátek postavených na technologii BlueTooth přibývá jako hub po dešti. Jejich výhodou je nízká hmotnost, malá spotřeba a dobrá kvalita přenášeného zvuku, přičemž nemusí mít s BT vysílačem přímou viditelnost. Mají ale i nějaké nevýhody? Na to se zeptáme v našem dnešním testu sluchátek Logitech Wireless Headphones for PC.

Článek

Ačkoliv přenášejí sluchátka Logitechu signál přes rozhraní BlueTooth, je jejich použití omezeno, stejně jako u konkurenčních výrobků, převážně pro poslech na počítači. Tomu odpovídá i ono obligátní "for PC" v názvu sluchátek, který sice není nikterak originální, každopádně je lidštější než zkratkovité pojmenování. Sluchátka proto nebudeme párovat s mobilním telefonem či PDA, ale pouze a výlučně s osobním počítačem.

Vzhled a příslušenství

Sluchátka vypadají tak, jak by letitý zákazník společnosti Logitech očekával. Čiší z nich kvalita a svěží moderní kontury. Design kombinuje populární černou barvu se stříbrnými prvky, a tak sotva někoho zklame.

Koncepčně jde o model s týlním mostem, který ocení především dámy - nemá destrukční účinky na účes.Tím, že je navíc zcela bez drátů se nasazuje velice jednoduše a vypadá opravdu elegantně.

Se sluchátky dostanete také BT vysílač do USB portu a prodlužovací kabel USB. Měl by jít použít i jakýkoliv jiný vysílač s podporou BlueTooth 1.2, nicméně onen dodávaný se automaticky synchronizuje se sluchátky a funguje tak prakticky bezobslužně. Jediné, co vyžaduje ke zprovoznění zásahem uživatele, jsou multimediální tlačítka sluchátek.

Ovládání + ergonomie

Na pravém měniči se nachází pět ovládacích tlačítek. Jejich pomocí můžete sluchátka zapnout, vypnout či přerušit přehrávání hudby/filmu, posouvat se v playlistu vpřed/zpět a samozřejmě také měnit úroveň hlasitosti. Pro jejich zprovoznění je však nutné doinstalovat přiložený software.

Když si Wireless Headphones for PC nasadíte na uši, poznáte, že jsou o trošku těžší než klasická drátová sluchátka. Je to logické, neboť se v nich musí skrýt i napájecí akumulátor s dobou výdrže okolo osmi hodin a BT přijímač. Hmotnost ale není vůbec vysoká, použití nikterak nevadí.

Měniče jsou k týlnímu mostu připevněny přes pohyblivý kloub. Ten zaručí, že Logitechy padnou prakticky komukoliv. Tvar je velmi přizpůsobivý. Jediným negativem je, že po delší době začne umělohmotný most nepříjemně tlačit. Například při sledování filmu není komfort nošení ke konci již tak vysoký, jako na začátku. Kdo je zvyklý mít sluchátka celé hodiny na uších, nebude mít tyto modrozuby rád.

Zvuk, hluk, dosah

Zvuk je na svou cenovou kategorii spíš průměrný. Je to dáno především tím, že bezdrátová sluchátka jsou cenově posazena výš, než adekvátní dráťáky. Každopádně reprodukce nepostrádá ani výšky, ani basy, což je první dobré znamení.

Zvuk je velmi čistý, příjemně plastický, ale vyšší středy jsou trochu utopené. Nejspíš kvůli přenosu přes BT je znát velké zkreslení výšek, ale kdo poslouchá z MP3 formátu, tomu to může být srdečně jedno. Basy jsou mohutné, na můj vkus až příliš výrazné a málo prokreslené, i když milovníci moderní elektronické hudby budou jen jásat.

A jak je na tom dosah? Deset metrů zvládnou Logitechy s přehledem. Na volném prostranství je ještě o dva metry dále zvuk zcela v pořádku, ale potom se začne velmi rychle ztrácet a rozpadat. V případě měření přes zeď a v pokoji s elektronikou je dosah přibližně pět metrů.

Hodnocení

Jde o první generaci sluchátek s přenosem přes BlueTooth a jako taková bych je rád hodnotil. Po funkční stránce proto nemají žádný nedostatek, snad jen to, že je jejich využití omezeno pouze na počítač. Další generace snad již půjde propárovat s mobilním telefonem a MP3 přehrávači.

Z hlediska podaných výkonů jde v cenové kategorii okolo 2 000 Kč s DPH o průměrnou záležitost. Zvuk je příjemný, každopádně k velké věrnosti má stále daleko. Sluchátka tak ocení spíš příznivci technických fines než milovníci Hi-Fi, pro které jsou ostatně určeny zcela odlišné modely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám