Hlavní obsah

Logitech v malém aneb opravdu revoluční laser pro notebooky?

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Logitech VX Revolution je jen část názvu poměrně nové myši určené ctižádostivým majitelům notebooků. Designově vychází z většího a dražšího modelu Revolution MX, ale chybí jí druhé kolečko a pár centimetrů na všechny strany.

Článek

Překvapení první: velikost

Revolution VX se prodává v překvapivě malé krabičce,  tedy aspoň v porovnání s ostatními myšmi Logitech. Není divu - vždyť je určena pro použití s notebooky, kde se každý gram a každý centimetr kubický počítá.

Ale i přesto je větší než běžná přenosná konkurence, především do šířky. Díky tomu se drží velice pohodlně i ve větší ruce. Pro dámy je to potom téměř ideální plnohodnotná myš. Je kratší a skvěle tvarovaná, takže menší ručce padne jako ulitá.

Myš je zpracována s pověstnou kvalitou výrobků Logitech. Plasty jsou perfektně slícované, tlačítka samozřejmě splývají s tělem, a strany myši jsou pro lepší uchopení pogumované. Barva plastů se jeví podle osvětlení od tmavě modré po šedou. Taková luxusní metalická hříčka.

Překvapení druhé: množství ovladačů

Už první pohled odhalí dvě ne zcela běžná tlačítka. Zoomovací posuvník na levé horní straně, hned vedle levého tlačítka, najde použití například na internetu, v textovém editoru nebo v DTP programech. Je to klasický zoom se vším všudy.

Druhé nestandardní tlačítko se schovává nad skrolovacím kolečkem. Jemu lze přiřadit hromadu funkcí, prakticky libovolného charakteru. Jen není příliš dobře přístupné, jak už to na daném místě bývá.

Pokud myš otočíte vzhůru nohama, narazíte na další zvláštnosti. Předně uvidíte prapodivný přepínač, kterým se ovládá skrolovací kolečko. Má dvě polohy které ovlivňují jeho chování. Poloha jedna je klasické kolečko s aretací (krokové), druhá poloha aretaci odstraní, a když skrolovátko roztočíte, točí se jako setrvačník. Logitech tuto funkci nazývá Hyperfast scroll.

Poslední dvojice tlačítek slouží k zapínání myši a k vysunutí USB přijímače, pokud je schován, například při přenášení notebooku, v těle myši. Do těla se zasunuje zezadu, kde je na fotografii vidět malinká záklopka. Po zasunutí navíc automaticky vypne senzor, aby se zbytečně neplýtvala kapacita jediné AA baterie.

Odezva senzoru a bezdrát

Zatím jsem tajil, že jde o bezdrátovou myš. Ano, VX nemá prokletý kablík, má místo něj malinký USB přijímač. Ale slovo malinký má opravdu svůj primární význam. Doporučuju porovnat na fotografii s velikostí tužkové AA baterie.

Polohu snímá Logitech velmi přesným laserovým senzorem, který si bez problémů poradí i s lesklou plochou. Nečekejte však, že by snad fungoval na skle nebo zrcadle. Nicméně na lesklém papíru i na fotografii se kurzor pohyboval s naprostou grácií.

Senzor je tedy zcela v pořádku, ale přesto jsem občas zaznamenal zaškobrtnutí, výpadek komunikace. Vývojáři nejspíš v dobrém úmyslu snížili výkon vysílače myši, aby baterie vydržela o něco déle. Pokud však máte přijímač dále než zhruba jeden metr, případně jej něčím odstíníte, komunikace občas zadrhává a kurzor občas zadrhne.

Revolution VX v praxi

Skrolovací kolečko myši je velmi zvláštní. Na jednu stranu má nízký profil, pogumovaný bok a dva pracovní režimy. Na druhou stranu je ale aretace příliš jemná a třetí tlačítko (stisknutí skrolovátka) naopak až moc tuhé. Každý pohyb potřebuje jinou dávku síly, což není zcela ideální. Každopádně jde o záležitost zvyku.

Pravému a levému tlačítku se zato nedá nic vytknout. Reagují na stisk autenticky a hlavně po celé ploše, které je opravdu velká. Při kliknutí uslyšíte příjemně laděné cvaknutí.

Méně příjemná je práce se zoomovacím posuvníkem. Ten mě asi nejvíce zklamal. Má příliš velký odpor, dost dlouhou dráhu než zabere a hlavně se špatně posouvá. Není jej prakticky za co prstem postrčit.

Myš používá k nastavení software SetPoint, ostatně jako všechny myši Logitech. V něm nastavíte jednak funkce tlačítek, potom také vlastnosti senzoru, ale hlavně mě překvapil odhad výdrže počítaný v dnech. To je dobré, už vás SetPoint neinformuje pouze o stavu baterie ve třech krocích (dobrá, skoro vybitá, kritická), ale dává přibližný denní odhad výdrže.

Pro práci či pro hry?

Pokud vás zajímá, k čemu se myš hodí víc, potom je to jednoznačně práce. A to i proto, že není zcela ideálně vyvážená. Jediná AA baterie je sice na středu, ale to je právě problém. Myš držíte pouze prsty v přední části, a tak je trošku těžší na zadek. Na hraní her se proto moc nehodí.

Zato pro práci je skvělá, Přesný senzor, výborná tlačítka a velmi citlivé skrolování oceníte spíš než dokonalé vyvážení. I ergonomie tlačítek je špičková, nesmíme zapomenout ani na boční zpět/vpřed, která zaujímají akorátní pozici. Nepletou se pod prsty, ale nahmátnete je prakticky ihned.

Hodnocení

Že by byla malinká VX opravdu revoluční myší, jak nápis na jejím obalu hrdě hlásá, si nejsem vůbec jist. Kromě skrolovacího kolečka s možností přepínání mezi krokovacím a plynulým posouváním nenabízí nic neobvyklého. Naopak skrolovátko se nechová tak, jak bych od revolučního ovladače očekával.

Na druhou stranu je myš perfektně zpracovaná, nabízí ergonomii na úrovni větších myší ke stolním počítačům a hlavně je bezdrátová s přijímačem uschovatelným uvnitř těla. Své zákazníky si proto jistě najde, jen nesmí očekávat převratný trhák z myšího světa.

Myš zapůjčila společnost Czech Computer s.r.o.

Logitech Revolution VX

Typ snímače: Laser

Počet tlačítek: 7

Napájení: 1 x AA baterie

Připojení: bezdrátově 2,4GHz

Specialita: Hyper-fast scroll

Cena: cca 1 400Kč s DPH

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám