Hlavní obsah

Ostrý obraz a nikdy jinak s LG L226WTQ - test 22" LCD

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LCD monitor úhlopříčky 22" pod deset tisíc? Ale ano, v obchodech jich dnes najdeme již pěknou řádku. Patří mezi ně i širokoúhlé LG s dynamickým kontrastem 3000:1 a odezvou 2ms, které spíš než na DTP pracoviště míří do domácností a k hráčům.

Článek

TN panely na vzestupu

Velká část nově vyrobených LCD monitorů je osazená panely technologie TN. Ta, ač služebně nejstarší, zažívá momentálně silný vzestup. Nová generace TN panelů má lepší pozorovací úhly, nabízí docela slušné barvy, ale hlavně tlačí odezvu tak nízko, že problém mazání obrazu prakticky odpadá.

Samozřejmě že nejpádnějším důvodem, proč TN obrazovky zažívají comeback, je jejich cena, které konkurence (PVA, MVA, S-IPS) nemůže prostě konkurovat. TN naopak nemůže i přes značná zlepšení konkurovat ostatním kvalitou obrazu.

Urostlá dvaadvacítka L226WTQ

LG nabízí dvě varianty tohoto modleu, jež se odlišují barevným provedením. Buď můžete koupit černo-stříbrnou kombinaci, případně bílo-černou. My jsme dostali na zkoušku kombinaci první, která je také dnes žádanější.

Rozlišení panelu činí 1680 x 1050 při rozteči bodu 0,282mm. Jste-li tedy zvyklí na obraz 19" LCD, tady bude vše o malinko menší. Ale i tak je písmo nabídek bez problémů čitelné i pro uživatele s horším zrakem, a to i díky výbornému kontrastu a podání bílé barvy.

Přestože má LCD jak analogový D-Sub vstup, tak i digitální DVI, v balení se nachází pouze D-Sub kabel. To mi přijde škoda, protože DVI je u monitoru podobného typu určitě žádoucí. Co naopak monitor nepostrádá je podpora HDCP vstupu přes DVI. Můžete tak na monitor připojit DVD, HD-DVD či Blu-ray přehrávač a pouštět si na něm video.

Ergonomie levného monitoru

LG l226WTQ nepatří ergonomií mezi elitu. Stojan lze jen trošku naklopit ve vertikálním směru, ale výškové nastavení či funkce pivot mu nic neříká. Především výškové nastavené považuji za problém, protože vyšší pozice monitoru může zapříčinit bolesti krční páteře.

Radost mi udělalo ovládání OSD menu monitoru. Využít můžete buď tlačítka na levé spodní hraně, ale pohodlnější je nainstalovat dodávaný program ForteManager, jehož pomocí vše naklikáte myší. Chcete-li používat software, musíte samozřejmě monitor propojit přes DVI vstup.

Obraz převážně dobrý

Panel zobrazuje velmi dobře bílou barvu, která při správném pohledu zepředu není nijak zbarvena dožluta či modra. Pokud se na monitor podíváte z úhlu, stačí i celkem lehký úhel 30°, bílá dozná značných změn. Je to stará bolístka TN panelů a žádný jiný na tom nebude lépe.

Černá barva i díky vysokému kontrastu působí velmi temně. Ve tmě bylo patrné, že na spodním okraji není podsvícení úplně podařené a byl vidět světlejší proužek. Naštěstí nic vážného.

Barevné přechody zvládá LG vcelku solidně. Ale jako tradičně má problémy s jemnými nuancemi, takže třeba šedý přechod není především ve světlých odstínech zcela spojitý. Celkově však obraz působí velmi přirozeně a pro domácnost je zcela postačující.

Zbývá ještě prozkoumat odezvu. Ve hrách je téměř nemožné takto rychlý monitor přistihnout při mazání, a tak raději volím zkoušku drátěným modelem v aplikaci CAD, kde mě LG velmi potěšilo. I složitější model byl při rotaci stále dobře viditelný, hrany nesplývaly a nerozostřovaly se. Za odezvu tak od mě L226WTQ dostane vyznamenání.

Závěr

Při hodnocení 22" LCD L226WTQ musíme brát v úvahu několik okolností. Cena modelu činí přibližně 9 000Kč s DPH a řadí se tak mezi střední třídu 22" monitorů. Použitý panel TN je zastoupen u prakticky veškeré konkurence, a tak barvy budou jinde sotva lepší, stejně jako pozorovací úhly.

Ve výsledku tak L226WTQ není vůbec špatný monitor. Ano, fotograf z něj nadšený kvůli horšímu podání světlých odstínů nebude, ale doma, kde se především používá k brouzdání na internetu, sledování filmů a hraní her, si jej určitě zamilujete. Tomu určitě pomůže i pěkný vzhled přesně v režii LG.

Technické parametry

  • úhlopříčka: 22"
  • technologie: TN
  • rozlišení obrazu: 1680x1050
  • rozteč bodů: 0,282mm
  • kontrast: 3000:1
  • svítivost: 300 cd/m2
  • pozorovací úhly: 170° / 170°
  • odezva: 2ms
  • zobrazených barev: 16,7 mil
  • váha: 5,65 kg
  • konektory: D-Sub, DVI (s HDCP)
  • spotřeba: 45W

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám