Hlavní obsah

Vzhled prohlížeče bude moci navrhnout kdokoliv. Firefox experimentuje s novou funkcí

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvůrci ze společnosti Mozilla experimentují v posledních týdnech se vzhledem internetového prohlížeče Firefox. Připravili totiž zajímavou funkci, díky které si bude moci kdokoliv navrhnout vzhled svého webového browseru.

Foto: repro Mozilla

Ukázka různých vzhledů pro Firefox

Článek

„Program Firefox Test Pilot postupně nabízí experimentální funkce pro Firefox. Vznikl v něm nový panel a domovská stránka Firefoxu, funkce pořizování a sdílení snímků stránek, kontejnerové panely a další. Teď se připravuje experiment nazvaný Firefox Themer, který umožní rozsáhlejší nastavení vzhledu,“ uvedl Michal Stanke ze serveru Mozilla.cz.

Podle něj nové rozhraní motivů nenabízí pouze změnu barev lišt a prvků, ale i jejich přizpůsobení třeba podle času (vzhled Quantum Lights) nebo navštívené stránky (vzhled VivaldiFox).

Foto: repro Mozilla

Takto vypadá rozhraní pro navrhování vlastních vzhledů.

V testovací verzi je k dispozici nová funkce již nyní. „Vytvořený vzhled si je možné uložit a přes speciální odkaz s kýmkoliv sdílet,“ vyzdvihnul další přednost Stanke s tím, že ve finální verzi Firefoxu může nicméně vypadat i fungovat tato funkce zcela jinak.

Kdy by se mohla změna vzhledů objevit ve finální verzi prohlížeče s logem ohnivé lišky, není v tuto chvíli jasné.

Řada nových funkcí

Prakticky úplně nový vzhled dostal Firefox už loni v listopadu. Tehdy byla vydána aktualizace zvaná Quantum, která navíc přinesla celou řadu nových funkcí. Kromě nového vzhledu tak láká také na výrazně rychlejší chod než předchůdce. [celá zpráva]

Foto: archív tvůrců

Firefox Quantum

V první řadě je třeba zmínit nové uživatelské rozhraní zvané Photon. To místo zaoblených panelů sází na ostře řezané linie, působí modernějším dojmem a je přehlednější. Nová domovská stránka nabízí zajímavý obsah pro opětovné navštívení a průvodce, který uživateli ukáže zajímavé funkce Firefoxu.

„Mnoho akcí v prohlížeči probíhá asynchronně, takže jsou rychlejší, plynulejší a neblokují zbytek Firefoxu. Například posouvání stránek (scrollování - pozn. red.), přepínání panelů nebo animace tlačítek použité ve Photonu,“ konstatoval Stanke.

Celá řada změn se ale dotkla i technické stránky prohlížeče. „Nová CSS knihovna Stylo zrychluje vykreslování stránek. Do Firefoxu se dostala v rámci projektu Quantum, odtud název verze,“ přiblížil Stanke jednu z předností.

Reklama

Výběr článků

Načítám