Hlavní obsah

Vláda USA se odvolá proti rozhodnutí soudu ohledně WeChatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vláda Spojených států se odvolá proti rozhodnutí soudu ohledně čínské aplikace WeChat. V pondělí to podle agentury Reuters uvedlo americké ministerstvo obchodu. Soud v neděli pozastavil platnost pátečního nařízení, aby aplikace byla týž den odstraněna z obchodů s aplikacemi amerických firem Apple a Google. Vlastníkem aplikace WeChat je čínská společnost Tencent Holding.

Foto: Florence Lo, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Zákaz uvedených transakcí je nezbytný k ochraně národní bezpečnosti Spojených států,“ uvedlo ministerstvo. Dodalo, že bude usilovat o brzkou změnu soudního opatření.

Předběžné opatření, kterým zablokovala platnost nařízení ministerstva obchodu, vydala v neděli americká soudkyně Laurel Beelerová. Řekla, že žaloba, kterou podali uživatelé, přináší vážné otázky kolem opodstatněnosti požadavku. Zvláště v souvislosti s prvním dodatkem ústavy, který garantuje svobodu projevu.

WeChat zatím z obchodů s aplikacemi v USA nezmizí

Software

Předběžné opatření také blokuje nařízení, podle kterého mělo být v USA výrazně omezeno i další fungování aplikace WeChat, což by mohlo v zemi zhoršit použitelnost této služby pro současné uživatele.

WeChat je mobilní aplikace typu vše v jednom, kombinuje služby podobné službám sítí Facebook, WhatsApp, Instagram a Venmo. Podle analytické firmy Apptopia měla na začátku srpna v USA v průměru 19 milionů aktivních uživatelů denně.

Ministerstvo obchodu nařízení zdůvodnilo ochranou národní bezpečnosti. Beelerová ale uvedla, že zatímco obecné důkazy o ohrožení národní bezpečnosti v souvislosti s Čínou a týkající se technologie, a to i mobilní, jsou značné, konkrétní důkazy týkající se aplikace WeChatu jsou slabé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám