Hlavní obsah

Surfování na internetu bez porna je bezpečné, myslí si tři čtvrtiny Čechů

Novinky, mif

Podle průzkumu bezpečnostní společnosti AVG si téměř tři čtvrtiny dotázaných lidí myslí, že na internetu surfují bezpečně, pokud nevyhledávají stránky s pornografickým materiálem. Obdobně alarmující je i zjištění, že 40 procent respondentů se domnívá, že pokud z internetu nic nestahují, tak se jejich počítač nemůže nakazit jakýmkoliv virem.

Článek

Anketa prokázala také rozdíl v informovanosti žen a mužů. Zatímco 80 % mužů používá na svém počítači antivirový program a uvedlo navíc i jaký, název svého bezpečnostního softwaru znalo jen 54 % žen.

Asi 40 % žen také věří, že zapisování hesla na obrazovce prohlížeče nemůže kromě nich vidět nikdo jiný. Určitého rizika vysledování přístupových údajů si naproti tomu není vědoma pouze čtvrtina dotázaných mužů.

Na internetu se přitom vyskytují stále sofistikovanější útoky na jinak běžně navštěvovaných webových stránkách. Jejich hlavním cílem je v rozhodující míře krádež osobních dat a základním rysem krátkodobost

Více než polovina webů skrývá bezpečnostní hrozbu

Téměř 60 % webů, které skrývají některou formu útoku, je aktivních maximálně jeden den. Výskyt takových pomíjivých hrozeb se navíc neustále zvyšuje a nově se jich každodenně objevují i desítky tisíc.

"Bohužel ne všichni uživatelé si uvědomují, že rizika se již zdaleka neomezují na návštěvu nevhodných webových stránek nebo spouštění neznámých programů. Rafinovanost útočníků neustále roste, běžně se setkáváme s velmi složitými a pečlivě připravenými akcemi," uvedl Karel Obluk, technický ředitel bezpečnostní společnosti AVG Technologies.

Útoky bývají stále častěji cílené na menší skupinky uživatelů, často omezené v čase nebo geograficky, aby se snížila pravděpodobnost detekce. Cílem naprosté většiny útoků jsou peníze. Mohou to být reálné finanční prostředky při získání přístupu k bankovnímu účtu, stejně tak ale i zneužití počítače pro rozesílání spamu, k útokům na další PC.

Průzkum probíhal na webových stránkách bezpečnostní společnosti AVG poslední čtyři měsíce loňského roku. Zúčastnilo se jej celkem 1921 respondentů, z nichž bylo zhruba 40 % žen a 60 % mužů.

FBI radí, jak se bránit internetovým podvodům

  • Neodpovídejte na spam.
  • Neklikejte na odkazy v nevyžádaných e-mailech.
  • Buďte obezřetní s přílohami v mailech a otevírejte jen ty od známých odesílatelů.
  • Nevyplňujte žádné osobní údaje do e-mailových dotazníků.
  • Porovnávejte odkazy v e-mailech s těmi, na které vás přesměrují. Pokud se neshodují, opusťte stránky.
  • Raději přímo zadejte odkaz inzerovaný ve zprávě do adresního řádku prohlížeče, než abyste na něj klikali.
  • Kontaktuje společnost, která vám zřejmě poslala e-mail, abyste si ověřili jeho pravost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám