Hlavní obsah

Sociální internetová síť Badoo využívá kontakty z e-mailu uživatelů

Novinky, Miloslav Fišer

Stovky lidí, kteří se pohybují na internetu, si stěžují na chování komunitní sítě Badoo. Ta v posledních dnech láká nové uživatele tak, že jim posílá e-mailové vzkazy od údajných kamarádů. Když zareagují, aby si zprávu přečetli, program jim tajně zřejmě vytáhne veškeré kontakty z e-mailové schránky a jménem dotyčného automaticky rozešle zprávu dál.

Sociální internetová síť Badoo využívá maily uživatelůVideo: Prima FTV

 
Článek

Podobný případ se stal například Evě Čermákové z Mostu. Na její e-mail jí přišel vzkaz od kamarádky, který se měl nacházet na stránkách Badoo. Aby si ale mohla zprávu přečíst, musela se na stránkách zaregistrovat.

Od té chvíle se z jejího e-mailu, a tedy pod jejím jménem, začaly samy rozesílat podvodné zprávy všem lidem, které měla uložené ve svém seznamu kontaktů. „Zprávu jsem otevřela, abych si přečetla vzkaz od známé, ale že někdo takto agresivně získá všechny mé kontakty, jsem ani trochu netušila,“ řekla Eva Čermáková.

Poškozených lidí je více

Případ přitom není vůbec ojedinělý a lidí, kteří se cítí být podvedeni, je mnohem více. „Když aplikace dělá něco na pozadí počítače, aniž by o tom uživatel věděl, nebo k tomu dal souhlas, je to určitě špatně,“ komentoval počínání sociální sítě Badoo počítačový expert Roman Erlitz.

Badoo se přitom na první pohled výrazně podobá dalším sociálním sítím. Zatímco například na Facebooku ale uživatelé dopředu vědí, že se svými přáteli budou sdílet kontakty, fotografie, nebo videa, Badoo doslova vykrade kontakty z vašeho seznamu a sám s nimi dál pracuje.

Před časem měli problém se svými účty také uživatelé Facebooku. Na konci května se jejich schránky začaly plnit falešnými vzkazy od známých, které mají uložené ve svém kontaktním seznamu. Z nich se může do počítače nainstalovat trojský kůň, který sbírá citlivé informace o uživateli. Podobné masivní útoky se administrátoři serveru přitom snaží odrážet už od poloviny května. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám