Hlavní obsah

Sledování uživatelů je nutné zastavit, vyzvala Francie Microsoft

Novinky, mif

Společnost Microsoft čelí poslední rok kritice kvůli tomu, že operační systém Windows 10 sbírá příliš dat o uživatelích. To nyní začalo vadit také francouzskému úřadu na ochranu osobních údajů (CNIL), který americkému softwarovému gigantu nařídil, aby sjednal nápravu.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

CNIL v usnesení týkajícím se desítek uvedl, že mu vadí především „přílišné sledování uživatelů Windows 10“. Zmiňovány jsou však i další nedostatky, například „odesílání soukromých dat uživatelů mimo Evropu“ či „nedostatek nástrojů na blokování cookies“. To jsou soubory v internetových prohlížečích, do kterých se ukládají nastavení a další data jednotlivých serverů při brouzdání na internetu.

Prohlášení úřad tak trochu překvapivě zveřejnil na svých internetových stránkách, aby k němu měla přístup i široká veřejnost. Tu chce prý CNIL varovat před riziky, která údajně desítky v současnosti pro uživatele představují.

Microsoft bude spolupracovat

Pokud americký softwarový gigant během následujících tří měsíců žádosti úřadu nevyhoví, může zřídit CNIL speciální komisi, která dostane řešení celého problému na starosti. Komise pak může hnát Microsoft až před soud.

Zástupci Microsoftu nicméně podle serveru The Verge již na výzvu reagovali a hodlají s úřadem spolupracovat. Společnými silami se prý budou snažit najít takové řešení, které bude pro CNIL akceptovatelné.

Spor se v současnosti týká výhradně Francie. Je ale poměrně pravděpodobné, že pokud v této evropské zemi změní Microsoft nějaká nastavení operačního systému Windows 10, dotkne se to i zbytku světa.

U starších verzí si lidé mohou vybrat

Microsoft je kritizován za „šmírování“ uživatelů prakticky od poloviny loňského roku, kdy se na pultech obchodů desítky objevily.

Na servery amerického softwarového gigantu jsou odesílána tzv. telemetrická data. Pod tímto pojmem se skrývá celá řada událostí, které probíhají v systému – například odesílání zpráv o chybách. Zároveň jde ale také o sběr statistických dat, jakým způsobem uživatel pracuje s různým softwarem a samotným počítačem.

Data jsou samozřejmě odesílána v šifrované podobě. To ale v některých uživatelích může vzbuzovat obavy, co všechno vlastně Microsoft ze získaných dat vyčte. Obzvláště po tom, co se v předloňském roce provalilo, že přední technologické firmy – včetně Microsoftu – poskytly americké Národní bezpečnostní agentuře (NSA) přístup k desítkám tisíc účtů svých uživatelů.

Tuto nepopulární funkci americký softwarový gigant rozšířil v minulém roce také do starších verzí Windows. Na rozdíl od desítek, které mají odesílání telemetrických dat zakódované už v základu, si u starších verzí operačního systému – konkrétně u sedmiček a osmiček – mohou uživatelé vybrat, zda si jednoduše aktualizaci nainstalují, či nikoliv.

Reklama

Výběr článků

Načítám